Završena iskopavanja u Kiževku, najmanje 9 osoba pronađeno, sledi potraga za nestalim vojnicima sa Košara

Završen je proces ekshumacije u Kiževku kod Raške, potvrdila je kosovska vlada danas. Od pronađenih posmrtnih ostataka najmanje 9 osoba, identifikovane su dve. U pitanju su Albanci ubijeni u Rezalima u 5. aprila 1999. Srpska strana najavljuje Košare.

Proces iskopavanja i ekshumacije u Kiževku odvijao se u dve faze, od 30. novembra do 9. decembra prošle godine i od 5. maja do 26. u drugoj fazi.

Kako je sada potvrdila vlada u Prištini, u drugoj fazi je, osim nastavka iskopavanja, izvršena puna procena označene masovne grobnice i ekshumirani su svi posmrtni ostaci žrtava rata koji su bili na ovom mestu.

Na osnovu antropološkog ispitivanja zaključeno je da je ekshumirano najmanje devet osoba, od kojih su dve identifikovane DNK metodom, i to još u prvoj fazi procesa ekshumacije.

Kosovska vlada je potvrdila i to da su timove koji su radili na iskopavanjima činili kosovski i srpski forenzičari i dve radne grupe za nestala lica, zajedno sa stručnjacima iz Međunarodne komisije za nestale osobe, EULEX-a i Međunarodnim komitetom Crvenog krsta.

Tokom ovih nedelja, lokaciju masovne grobnice u Kiževku takođe su posetile porodice nestalih osoba i viša delegacija Međunarodnog komiteta Crvenog krsta iz Ženeve, u pratnji predstavnika dve delegacije u okviru Radne grupe za nestala lica.

Ove godine iskopavanja u Đakovici, Prizrenu i možda Mitrovici

Kuštrim (Kushtrim) Gara iz kosovske komisije za nestala lica krajem prošle nedelje je za  za Kosovapress potvrdio da se radi o ubijenim Albancima u selu Rezala 5. aprila ’99 i da su porodice obaveštene da preuzmu posmrtne ostatke.

Iako je Kiževak za albansku stranu bio pritoritet, ove godine očekuju se iskopavanja u Prizrenu, Đakovici i mogućnost povratka u Mitrovicu.

„iskopane su tri lokacije, lokacija na gradskom groblju u Đakovici, u Brekoču u Đakovici, gde su ekshumirani posmrtni ostaci jedne osobe žrtve rata. Na lokaciji u ‘Arbani’ u Prizrenu takođe su ekshumirani posmrtni ostaci jedne osobe i na lokaciji u Mitrovici na muslimanskom groblju – u kojoj nije bilo posmrtnih pronalaska, ali postoje neka mesta i ne isključuje se mogućnost povratka na ove lokacije,“ kazao je Gara prošle nedelje.

Nije bilo potvrde o iskopavanjima u Košarama.

Iskopavanja na lokalitetu Kiževak započeta su još u novembru 2015. godine, na inicijativu Srbije, a na prethodno potenciranje kosovskih zvaničnika.

I danas je kosovska vlada naglasila da je njen prioritet rasvetljavanje sudbine nestalih lica, bolji pravni i institucionalni odnos prema njihovim porodicama i uspostavljanju pravde.

Prethodno je juna 2014. godine na drugoj lokaciji u Rudnici pronađeno 47 posmrtnih ostataka nestalih lica sa Kosova. Kako je Nataša Kandić iz Fonda za humanitarno pravo krajem 2020 objasnila, nakon što su na obližnjoj lokaciji u Rudnici pronađena tela 47 civila iz sela Staro Čikatovo i Rezala, tragalo se upravo za još 15 civila – 10 iz Rezala i 5 iz Zabelja i Gladnog sela. U istoj objavi, Kandić je za njihovu smrt optužila Dikovićevu 37. motorizovanu brigadu.

Nedavno je predsednik srpske Komisije za nestala lica Veljko Odalović dao još jedno uveravanje da srpska strana neće da odbije nijedan zahtev prištinske strane. Beograd je do sada dao više od 2.500 dokumenata iz svojih arhiva, dok Priština nije dostavila nijedan, tvrdi Odalović.

„Tražimo da budu, kao što i oni traže od nas, konkretniji, precizniji, detaljniji, uverljiviji. Apsolutno smo otvoreni za sve zahteve“, rekao je Odalović za srpske medije.

Beograd podneo zahtev za proveru nekoliko lokacija na Kosovu, za koje sumnja da su masovne grobnice. U pitanju su Košare, Javor kod Suve Reke, Dojnice kod Prizrena, Baljevac, Lapušnik i Budusavci, kazao je Odalović u intervjuu za RTK2 sredinom maja, rekavši da se čeka na dozvolu sudskih organa.

Košare

Očekuje se skoro otpočinjanje pretraživanja i potencijalne grobnice za šest srpskih vojnika na Košarama, za koju su, kako je Odalović potvrdio, saznali u novembru prošle godine, navodeći i da o tome postoji video snimak sahranjivanja osoba koje ona traži, upoznavši i Međunarodni komitet Crvenog krsta, kao i UNMIK i EULEX.

„Pojavio se film u Prištini, u kome se vidi rejon Košara, gde vojnici te takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) stoje, u uniformama, na telima ubijenih vojnika i pored njih kopaju raku u koju ih sahranjuju. U Prištini smo predali CD sa tim filmom i ukazali čak i na one ljude koji pričaju o tim događajima, da nam treba da što pre pođemo na lokaciju Košara i probamo da dođemo do tačnog mesta da bi mogli da krenemo sa ekshumacijom. Neposredno posle ovog sastanka u Prištini u novembru, otišli smo na Košare, obišli lokacije koje su moguće. Prištinska strana je preuzela obavezu da još obavi razgovore sa licima koja bi mogla tačnije da ukažu na mesto. Na sastanku radne grupe u aprilu je najavljeno da će oni vrlo brzo dobiti nalog i da ćemo zajedno pretražiti lokaciju“, rekao je Odalović nedavno za RTS. 

Takođe, postoji i drugi snimak o mogućem nestalom ruskom dobrovoljcu, na kojem osobe u OVK uniformama vade dokumenta iz džepa ubijene osobe, dok je telo u fazi raspadanja – identifikacija da je dobrovoljac i ruske rublje, izgovaraju njegovo rusko ime i to da je kapetan „srpskih paramilitarnih snaga“. Tu je i puškomitraljez Zastava M84 sa optikom. Na gomili su i druga srpska dokumenta, lične karte i vozačke, a njihovi mladi vlasnici su iz Celja, Niša i Bijelog Polja.

„Činjenica je i da je jedan ruski dobrovoljac nestao na Košarama. Mi smo u međuvremenu stupili u kontakt sa sestrom tog vojnika i sada smo u postupku uzimanja krvnih uzoraka DNK“, izjavio je Odalović prošle nedelje.

Vojnik 125. brigade Zoran Veselić jedini je od sedam nestalih vojnika sa Košara koji je pronađen i sahranjem početkom ove godine u Laćarku kod Sremske Mitrovice. Poginuo je 19. aprila ’99. godine, na Maja Glavi. Srbija traga za 24 nestala vojnika ukupno.

Prema poslednjim podacima, od 6.054 nestala, još uvek se traži 1639 lica, od čega je 570 Srba i pripadnika ostalih nealbanskih nacionalnosti.

Jedna od tačaka i sporazuma u Vašingtonu, kao i nove faze pregovora u Briselu koja je pokrenuta od prošlog leta je pitanje razrešenja sudbine nestalih osoba. Poglavlje budućeg „sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa“ o nestalima je već zaključeno, potvrdio je izaslanik EU za razgovore Beograda i Prištine Miroslav Lajčak. Od tada se aktuelizovala i tema nestalih, a pre svega iskopavanja, koja se, prema do sada javnosti dostupnim informacijama, vrše u Kiževku kod Raške, na muslimanskom groblju u Kosovskoj Mitrovici, rejonu Orahovca i Prizrena.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.