Odalović: Uskoro iskopavanja na Kosovu; Održan sastanak prištinske i beogradske komisije za nestale

Foto: Radio Slobodna Evropa

Predsednik komisije za nestala lica Vlade Srbije, Veljko Odalović, izjavio je da će u procesu potrage za nestalima, na Kosovu započeti iskopavanja na nekoliko lokacija. Odalović je rekao da je Beograd do sada dao više od 2.500 dokumenata iz svojih arhiva, dok Priština nije dostavila nijedan.   

Gostujući u emisiji Razgovor na RTK2, predsednik komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović istakao je da je Beograd podneo zahtev za proveru nekoliko lokacija na Kosovu, za koje sumnja da su masovne grobnice. U pitanju su Košare, Javor kod Suve Reke, Dojnice kod Prizrena, Baljevac, Lapušnik i Budusavci, dodao je Odalović, rekavši da se čeka na dozvolu sudskih organa.

„Očekujemo da u ovom mesecu počnemo sa prvim aktivnostima i da kontinuirano to i obavimo.To bi na kraju krajeva trebalo da bude i na talasu izjava i Vjose Osmani i Aljbina Kurtija i njihov prioritet rešavanje sudbine preko 1.600 nestalih, čime su pokazali da žele da brinu o svim nestalim licima bez različitosti“, dodao je Odalović.

Šef beogradske delegacije za nestala lica je istakao da će u naredne dve nedelje biti okončani radovi na lokaciji Kiževak kod Raške, gde su pronađeni posmrtni ostaci kosovskih Albanaca. Takođe, u planu je ispitivanje još dve lokacije, na koje je ukazala prištinska strana, kazao je Odalović i rekao da od Prištine očekuje istu odgovornost, kakvu je pokazao Beograd.

„Kroz mehanizam Radne grupe Srbija, odnosno beogradska delegacija je predala preko 2.500 različitih dokumenata, a nije dobila nijedan. To govori da smo mi apsolutno bili krajnje odgovorni, jer po našim dokumentima je do sada sve rađeno“, rekao je Odalović.

U Srbiji je do sada u masovnim grobnicama otkriveno 907 tela iz vremena sukoba 1999. godine, izjavio je gost Razgovora i istakao da beogradska strana radi i na slučaju otkrivanja sudbine Ukšima Hotija, ali i svih ostalih koji se nalaze na listi nestalih. Kao prioritet navodi rešavanje problema posmrtnih ostataka 350 tela ili delova tela u mrtvačnici u Prištini.

„Nisam siguran da su sva iz sukoba iz perioda 1998. i 2000, 2001, nego da su možda prilikom tih ekshumacija, ti timovi koji su tada prekopavali prostor Kosova i Metohije ekshumirali neka tela koja su sahranjena, a da nemaju veze sa sukobom i sada tamo nema poklapanja, porodica misli da je sahranila posmrtne ostatke, a ne znaju da se oni nalaze u mrtvačnici“, rekao je Odalović.

Predsednik komisije za nestale Vlade Srbije ističe i problem pogrešne identifikacije, navodeći slučaj EULEX-a koji je u Mitrovici ekshumirao 88 tela, od kojih je 17 pogrešno identifikovano. Zbog toga bi sve porodice nestalih trebalo da daju krv kako bi se uporedili podaci i rešili ovi slučajevi, navodi Odalović.

„Što više rešenih slučajeva relaksira se ukupna situacija i može biti dobar faktor pomirenja. On neće rešiti globalnu priču, jer da bi se ona rešila, onda bi institucije morale da se suoče sa istragama za zločine koji su počinjeni, jer ovde niko nije nestao tako što je otišao da bere jagode ili cveće već su sve to zločini koji su počinjeni nad ljudima“, rekao je Odalović.

Veljko Odalović je uveren da bi većom iskrenošću i posvećenošću institucija u Prištini problem nestalih lica bio prepoznat kao prioritet, rekavši da je ovo pitanje pre svega civilizacijsko i humano, te da porodice nestalih očekuju da ono bude rešeno. Zločinci ne smeju da šetaju slobodno, već bi trebalo da dobiju zasluženu kaznu, kako na Kosovu, tako i u Srbiji, zaključio je predsednik komisije za nestala lica Vlade Srbije.

Podsetimo, od 6.054 nestala, još uvek se traži 1639 lica, od čega je 570 Srba i pripadnika ostalih nealbanskih nacionalnosti.

Odalović je danas prisustvovao okruglom stolu na kojem se razgovaralo na temu identifikacije i ekshumacije nestalih lica.
Sastanku su prisustvovali i šef delegacije Prištine za nestala lica, Ibrahimom Makolijem, direktor Instituta sudske medicine u Prištini Arsim Grdžaliju, kao i predstavnici Međunarodnog komiteta crvenog krsta na Kosovu i Udruženja kidnapovanih i nestalih Srba sa Kosova, javio je RTK2.
Odalović je istakao da je do sada rešeno 74 odsto slučajeva, ali da to nije dovoljno.
„Zato očekujem otvaranje arhiva Haškog tribunala, jer i oni imaju veoma važne podatke, a to je bitno i za Beograd i Prištinu“, navodi on, dodajući da je uporan da informacije dobije i iz arhive KFOR-a, UNMIK-a, OEBS-a.
Kako je naveo, upravo pomoću informacija KFOR-a, na lokaciji u Đakovici pronađena su tela sedam osoba.
Šef delegacije za nestale iz Prištine Makoli rekao je da zajedničko delovanje ove dve delegacije ima tri osnovna cilja.
„Prvi cilj nam je da obe delegacije daju maksimum kako bi i se rešio i zadnji slučaj nestale osobe i njeni posmrtni ostaci predaju porodicama. Drugi veoma bitan zadatak je da se sve nestale osobe proglase žrtvama rata, i treći da pravdi privedemo sve učesnike ratnih zločina, bez obzira o kome se radi. Porodice moraju i imaju pravo da znaju sve o svojim najmiljima“, rekao je Makoli, prenosi RTK2.
Arsim Grdžaliju, direktor Instituta sudske medicine u Prištini pohvalio je saradnju ovih delegacija, koja je, kako ocenjuje postigla vidljive rezultate. 
Ipak, smatra da to još uvek nije dovoljno, a i teško je da se posle 22 godine dođe do tačnih informacija i pravih ostataka nestalih lica.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.