Završen skup o Otvorenom Balkanu: Dogovoreno šta treba sprovesti do samita u Tirani

Otvoreni Balkan niš
FOTO: Siniša Mali/Instagram

Sinoćnim sastankom zatvoren je dvodnevni skup inicijative „Otvoreni Balkan“ u Nišu na kojem su učestvovali predstavnici vlada Srbije, Albanije i Severne Makedonije. Skup je rezultirao potpisivanjem Zaključaka sa radnih sastanaka kojim su se strane obavezale na sprovođenje dogovorenog do samita u Tirani zakazanog za kraj decembra.

„Ove aktivnosti će doprineti olakšavanju trgovine, saradnji u oblasti bezbednosti hrane, fitosanitarne i veterinarske inspekcije“, oglasio se na Instagramu ministar finansija Srbije, Siniša Mali.

U nastavku svoje objave izneo je šta je sve dogovoreno u prethodna dva dana.

„Između ostalog, dogovoreno je da će se do kraja godine intenzivno raditi na uspostavljanju sistema za elektronsku razmenu svih neophodnih dokumenata, carinskih deklaracija, fitosanitarnih i veterinarskih sertifikata, kao i na unapređenju već postojećih sistema. Realizacija ove mere će značajno doprineti manjem zadržavanju kamiona na granicama“, poručio je Mali.

Podcrtao je da je ujedno dogovoreno potpisivanje sporazuma kojim će se omogućiti slobodan pristup tržištu rada građana tri zemlje.

„Oni će moći slobodno da borave i rade na teritoriji Srbije, Albanije i Severne Makedonije“, navodi ministar finansija.

Jednim od zaključaka je predviđeno da će do kraja godine tri zemlje da uvedu sistem gde će sve granične službe raditi 24/7.

„Osim toga, sve tri strane će do kraja godine da potpišu i validiraju sporazume o priznavanju statusa ovlašćenih privrednih subjekata što će pojedinim kompanijama u velikoj meri olakšati prelazak granice i doneti druge benefite“, dodao je Mali.

Najavio je i osnivanje zajedničke radne grupe koja će se baviti harmonizacijom poreske politike tri zemlje.

Srpski ministar finansija izneo je na kraju svoje objave utisak sa dvodnevnog skupa inicijative Otvoreni Balkan – „Zadovoljni smo dosadašnjim radom, idemo dalje!“, poručio je.

Podsetimo, u petak uveče u Nišu je otvoren skup kojem je prisustvovalo više od 160 predstavnika vlada, državnih uprava, institucija i privrednih komora Albanije, Severne Makedonije i Srbije u okviru inicijative ‘Otvoreni Balkan’“.

Kako je tada saopšteno, plan je da se za godinu, godinu i po dana otvore granice između tri zemlje i olakša protok ljudi, robe i kapitala.

„U okviru regionalne inicijative Open Balkan želimo da nam se kamioni ne zaustavljaju na graničnim prelazima između Srbije, Albanije i Severne Makedonije, da se sva papirologija završava u što kraćem roku, da jedni drugima verujemo i priznajemo sertifikate izdate u institucijama jedne od ovih triju zemalja, kao i da imamo jedinstvene radne dozvole“, kazao je na otvaranju skupa predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Više o tome: Radne grupe za Otvoreni Balkan u Nišu od sinoć rade na povezivanju informacionih sistema

Ideju o balkanskom mini Šengenu, inicijativi koja je letos predstavljena sa novim imenom „Otvoreni Balkan“, u javnosti su u Ohridu krajem pretprošle godine predstavili srpski predsednik Aleksandar Vučić, albanski Edi Rama i makedonski premijer Zoran Zaev, potpisavši zajedničku deklaraciju  o regionalnoj saradnji, a zarad, „eliminisanja svih prepreka slobodnom kretanju ljudi, roba, usluga i kapitala“.

U Prištini je, međutim, ideja naišla na snažne kritike i odbijanje. Među prvima i onim najglasnijim da je odbace bio je sadašnji premijer Aljbin Kurti. On se zalaže i za pokretanje nove inicijative SEFTA-u, čime bi se poništio CEFTA sporazum u kojem Kosovo nema jednak status u odnosu na druge potpisnice ovog regionalnog sporazuma.

Deo inicijative nisu ni Crna Gora ni Bosna i Hercegovina.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.