Drugi krug glasanja: LVV izgubilo Prištinu i još četiri opštine, slavi u Podujevu i Gnjilanu; SL pobedila u Klokotu

Upustvo glasanje izbori
FOTO: CIK

Građani 21 opštine na Kosovu danas su birali svoje gradonačelnike, po drugi put u roku od mesec dana. Jutros u sedam otvorena su biračka mesta u onim opštinama u kojima u prvom krugu nijedan od kandidata nije odneo pobedu sa više od 50 odsto podrške birača. Među ovim opštinama je i jedna sa srpskom većinom – Klokot. Srpska lista je potvrdila večeras ubedljivu pobedu i u Klokotu, i tako zaokružila uspeh u 10 od 10 opština sa srpskom većinom. LVV je izgubilo Prištinu, i još 7 opština od 12 u koliko se nadmetalo u drugom krugu, ali je pobedu proslavilo u četiri. „Tačno devet meseci nakon što je Samoopredeljenje dobilo 50,03% na parlamentarnim izborima, opozicija je pobedila na lokalnim“, u jednoj rečenici opisao je današnje izbore direktor TV Kljan Kosova Adriatik Keljmendi (Kelmendi).

23:30 – Kako stoje kosovske stranke sa gradonačelnicima posle dva kruga glasanja

U prvom krugu glasanja u oktobru izabrano je 17 gradonačelnika, u drugom se bira 21.

Posle dva kruga glasanja, sa još uvek oficijelno nepotvrđenim rezultatima u drugom krugu, Srpska lista ima najveći broj gradonačelnika među kosovskim partijama – u njih 10.

PDK je na drugom mestu – u 9, a večeras su osvojili pet pobeda u opštinama, tako da sa četiri prethodne je to ukupno devet.

LDK sada ima ukupno 7, pošto su u prvom krugu pobedili u dve opštine.

AAK je dobila je ukupno 5 (večeras pobedili u tri).

Od opozicionih stranaka i Socijaldemokratska inicijativa ima jednu opštinu.

LVV je definitivno najveći gubitnik i nakon drugog kruga glasanja, izgubili su 8 opština od 12 u koliko su se nadmetali u drugom krugu, te sada imaju gradonačelnike u ukupno četiri mesta, a nisu dobili nijednog gradonačelnika ni u prvom krugu.

Srpska lista: Leposavić, Novo Brdo, Štrpce, Zubin Potok, Zvečan, Gračanica, Ranilug, Parteš, Severna Mitrovica, Klokot
PDK: Prizren, Mitrovica, Srbica, Uroševac, Đeneral Janković, Vučitrn, Kačanik, Glogovac, Dragaš
LDK: Priština, Peć, Lipljan, Istok, Vitina, Junik, Kosovo Polje.
AAK: Đakovica, Dečane, Suva Reka, Klina, Orahovac.
LVV: Kamenica, Štimlje, Gnjilane, Podujevo
Socijaldemokratska inicijativa: Mališevo
Džafer Gaši: Obilić
KDTP: Mamuša
22:30 – Pobednik izbora za gradonačelnika: Stavićemo Prištinu zauvek na svetske mape

Kandidat LDK za gradonačelnika Prištine, Perparim Rama, obećao je da će ispuniti sva obećanja data tokom predizborne kampanje.

„Obećavam vam da ću raditi sa najvećim žarom dok ne izvršimo transformaciju koju sam vam obećao, učiniću to, napraviću Prištinu sa jedinstvenim karakterom u svetu. Izašao sam iz Prištine kao 16-godišnjak, otišao sam u London. Obećao sam kao 16-godišnjak Perparimu Rami da kada neko zapita gde je ta Priština, ima da zna gde je Priština, mi ćemo Prištinu staviti na mape sveta po dobrom“, rekao je on, javlja KosovaPress.

Opširnije u posebnoj vesti.

22:00 – LDK proglasio pobedu u Prištini i još četiri opštine, LVV slavi u Podujevu i Gnjilanu

Prema najnovijim informacijama LDK je proglasila pobedu u Prištini, Istoku, Kosovu Polju, Vitini i Dragašu.

Lider LDK, Ljumir Abdidžiku (Lumir Abdixhiku), saopštio je večeras da je Perparim Rama novi gradonačelnik Prištine. Istovremeno, on je najavio i pobede u još četiri mesta.

Javnosti se obratio i najavljeni novi gradonačelnik Perparim Rama, kazao je da će nova funkcija za njega biti privilegija, ali da mu je od privilegije primarnija odgovornost.

CIK je istovremeno saopštio da su glasovi u Prištini prebrojani i potvrdili Raminu pobedu.

Prema rezultatima CIK-a, Arben Vitija (Vitia) dobio je nešto manje od 49% glasova (38,958).

U Podujevu je Samoopredeljenje ipak zadržalo mesto gradonačelnika. Špejtim Buljići (hpejtim Bulliqi) osvojio je nešto manje od 52% (18,845).

Samoopredeljenje slavi pobedu večeras i u Gnjilanu. Aljban Hiseni (Alban Hyseni) je novi gradonačelnik, a pobedu mu je čestitao i protivnik iz LDK Ljufti (Lutfi) Haziri. Hiseni je u odnosu na Hazirija imao 700 glasova više.

LVV je prema dosadašnjim podacima pobedilo u svega četiri opštine, a izgubilo zapravo u osam.

21:30 – Srpska Lista očekivano pobednik u Klokotu

Srpska Lista proglasila je pobedu u Klokotu, a pobedu je odmah čestitao Petar Petković.

„Uspeli smo da sačuvamo i odbranimo naš bedem na Kosovu i Metohiji i zadržimo svih deset opština sa srpskom većinom u srpskim rukama „, saopštio je direktor kancelarije za KiM.

On ni večeras nije propustio priliku da istakne da je „Srpska lista ta koja pokazuje da se jedina istinski zalaže i bori za srpske nacionalne interese na KiM“.

Petković je svoju objavu na Fejsbuku zaključio sa podrškom srpskog predsednika, srpskog naroda i Kancelarije za KiM.

21:00 – CIK: LDK vodi u Prištini

Centralna izborna komisija je saopštila da za sada, a osnovu nešto manje od 80 odsto prebrojanih glasova vodi kandidat Demokratskog saveza Kosova Perparim Rama (Përparim Rama).

On je nešto pre 21 čas imao nešto preko 51% (30.211 glasova). Arben Vitia iz Samoopredeljenja ima skoro 49 odsto (28.905 glasova).

20:30 – KP: Pokrenuto pet predmeta o krivičnim delima u vezi sa izborima

Kosovska policija je tokom sprovođenja operativnog plana za lokalne izbore-drugi krug 2021. godine, u saradnji i koordinaciji sa tužilaštvom pokrenula pet predmeta i obradila pedeset četiri izveštaja širom Kosova.

U pitanju su jedan slučaj u Juniku/Peći – „Ometanje glasanja”, a osumnjičenom je određen 48-časovni pritvor, još jedan istoimeni slučaj u istom mestu, s tim što je osumnjičeni pušten u redovnom postupku, jedan slučaj u Vučitrnu – „Falsifikovanje isprava“, slučaj u Vitini/Gnjilanu „Remećenje javnog reda i mira“ gde je osumnjičeni je pušten na slobodu, kao i predmet u Kamenici/Gnjilanu „Davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem“, sa privođenjem dvojice osumnjičenih.

Na osnovu informacija koje su dale sve regionalne direkcije Kosovske policije, do zatvaranja biračkih mesta, predmeti su obrađeni po regionima; u Prištini (14) izveštaja i nijedan slučaj nije pokrenut, u južnoj Mitrovici (3) izveštaja i (1) pokrenut predmet, u Peći (4) izveštaja i (2) pokrenuta predmeta, u Đakovici (11) izveštaja i nijedan pokrenut slučaj, u Prizren (13) izveštaja i nijedan pokrenut slučaj, u Uroševcu (5) izveštaja i nijedan pokrenut slučaj, kao i u Gnjilanu (4) izveštaja i (2) pokrenuta predmeta.

19:30 – Anketa TV Dukađini: Vitija pobedio u Prištini, Haskuka u Prizrenu i Đini u Đakovici

Kako je javila Kosovapress, UBO Consulting i Televizija Dukagjini predstavili su rezultate ankete, prema kojima je Arben Vitija pobedio u Prištini sa 50,9 odsto, dok je Perparim Rama dobio 49,1 odsto, ali uz mogućnost promene rezultata ove ankete.

Aljban Hiseni je u Gnjilanu dobio 52,1 odsto, a Lutfi Haziri 47,9.

U međuvremenu, prema ovim rezultatima, u Prizrenu je pobedio Mitaher Haskuka sa 50,2 odsto glasova, dok je Šaćir Totaj dobio 41,8 odsto.

U Đakovici pobednik je Ardian Đini sa 54,4 odsto i Mimoza Kusari sa 45,6 odsto.

19:30 – Zatvorena biračka mesta, mala izlaznost

Centralna izborna komisija saopštila je da je do 19 časova glasalo samo 37,56 građana.

18:00 – Uhapšen sin kandidata za gradončelnika u Juniku

Kako su javili kosovski mediji, Kosovska policija je u Juniku danas uhapsila sina kandidata za gradonačelnika ispred LDK u ovoj opštini. Navodno je dva puta pokušao da glasa. U pitanju je sin Ruždija Šehua. Nešto ranije je aktivista AAK u istom mestu saopštio da je aktivista LDK pokušao da utiče na birače. LDK je demantovao istinitost navoda u oba slučaja.

17:30 – Kosovska policija: Prijavljen 21 slučaj o nepravilnostima policiji

Kosovska policija saopštila je da je dobila informacije o 21 različitom slučaju u vezi sa mešanjem u glasanje, fotografisanjem glasanja, svađama na biračkom mestu, kupovinom glasova i drugim nepravilnostima.

„Na osnovu informacija koje su prikupile sve regionalne direkcije Kosovske policije, primljena je ukupno 21 različita informacija. Uglavnom su to izveštaji o mešanju u glasanje (1), fotografisanju glasanja (5), sporovima na biračkom mestu (1), okupljanju lica u blizini biračkih mesta (7), kupovini glasova (2), pretnjama (1). ), uznemiravanje građana (1), falsifikovanje lične karte (1), pijano lice na biračkom mestu (1), i razmirice na biračkom mestu (1), saopšteno je iz policije.

16:00 – U Podujevu do 15 časova preko 31% glasalo, demantuju navode o kupovini glasova

Podujevo je jedan od bitnijih gradova za glasanje danas na Kosovu. Godinama uporište LDK, sve do izbora za gradonačelnika krajem 2020, kada je pobedilo LVV, sada je takođe važno jer LVV u prvom krugu nije uspelo da pobedi.

Danas su se odavde pojavili izveštaji o kupovini glasova u školi u selu Glamnik, ali je u međuvremenu kao netačne navode da se to dogodilo u školi – to odbacio upravnik ovog centra Sadat Abduljahu i predsednik OIK Isljam Demoli. Kako Koha javlja, Abduljahu je kazao da se prijavljeni slučaj nije dogodio unutar školske zgrade i da nisu odgovorni za stvari koje su se mogle desiti napolju, dok je Demolji nakon provere, to takođe odbacio.

„Što se tiče školske zgrade u kojoj smo mi upravnici, po ovom pitanju nije bilo ekscesa i sumnje. Prve vesti dobili smo i preko medija, ali toga u školskoj zgradi nije bilo. Izvan školske zgrade nismo nadležni i ne znamo da li se ovako nešto već desilo“, kazali su, prenosi Koha.

Koha javlja da se zapravo kupovina glasova navodno dogodila u restoranu u ovom selu, ali kosovska policija kaže da nije pronašla elemente za pokretanje slučaja.

U opštini Podujevo u drugom krugu glasanja učestvuju aktuelni predsednik opštine Špejtim Bulići iz LVV i Ekrem Hiseni iz LDK. Do 15 časova u Podujevu je glasalo 31,2 odsto birača sa pravom glasa, te je ta cifra za dva odsto veća nego 17. oktobra kada se glasalo u prvom krugu.

15:45 – Izlaznost u Klokotu preko 37%, na nivou Kosova skoro 24%

Do 15 časova glasalo je 23,98%, saopštila je Centralna izborna komisije. 

U Klokotu, jedinoj većinski srpskoj ssredini gde se ponavljaju izbori glasalo je 37,20 odsto, što bi trebalo da je najveća izlaznost, odnosno u vrhu izlaznosti do ovog vremena u 21 opštini .

Izborni dan protiče mirno, ocenio je CIK. Naredna konferencija za medije biće održana u 19:30.

12:00 – I posmatračka misija EU se oglasila standardno o demokratiji
 
Šef izborne posmatračke misije iz Evropske unije Lukas Mandel prati tok izbora u jednoj od osnovnih škola u Prištini.
Zahvalio se građanima na interesovanju i pozvao iste da izađu na izbore i daju svoj doprinos u jačanju domokratije.
„Za Evropsku uniju je važno da demokratija trijumfuje. Nas je 62 posmatrača u ovim opštinama i pažljivo pratimo. Pomno ćemo pratiti rezultate nakon zatvaranja biračkih mesta, u utorak u 12 sati objavićemo izveštaj za prvi krug. Kada kažem da je sve u demokratiji, želim da ohrabrim građane da glasaju i daju doprinos demokratiji, jer EU i drugi izborni zvaničnici čine mnogo na jačanju demokratije na Kosovu“ rekao je.
11:45 – Presek u 11 – nešto manje od 8 odsto izlaznost

Prema podacima Centralne izborne komisije, do 11 časova na Kosovu je pravo glasa iskoristilo 7,75 odsto ili 19, 545 građana. U opštini Priština do sada je glasalo 9,30 odsto ili 4,216 građana.

11:30 – Suspendovani policajci zbog sumnje u predizbornim aktivnostima

Policija Kosova privremeno je suspendola dva policijska službenika, jednog na dužnosti u istražnom odeljenju, a drugog u pograničnom odeljenju, zbog sumnje da su bili uključeni u političke aktivnosti i komentare tokom predizborne kampanje.

10:30 – Đakobi pozvao na glasanje

Otpravnik poslova Ambasade SAD na Kosovu, Nikolas Đakobi, oglasio se putem tvitera povodom početka drugog kruga lokalnih izbora za gradonačelnike. On je ovim putem pozvao sve građane da ostvare svoje pravo glasa.

„Ne propustite priliku da oblikujete opštinske prioritete i donošenje odluka u lokalnoj samoupravi. Uradite svoj deo, izađite u glasajte kako biste osigurali da demokratija bude dobra za vas i vašu porodicu“, kazao je.

08:30 – Birališta otvorena na vreme

„Obaveštavam da su već otvorena sva biračka mesta u 21 opštini u kojima se održava drugi krug. Broj biračkih mesta na kojima je započeo proces glasanja je 575 sa ukupno 1.638 biračkih mesta“, rekao je jutros portparol CIK-a Valjmir Eljezi na konferenciji za novinare.

Drugi krug izbora za gradonačelnike održava se u 21 od ukupno 38 opština na Kosovu. Pravo glasa ima 1.260.571 birač, tj. 66.85 odsto od ukupnog broja birača.

Međutim, kako je juče potvrđeno iz CIK-a, odštampano je 1.136.150 glasačkih listića. Reč je o ustaljenoj praksi, kazao je portparol, Valjmir Eljezi (Valmir Elezi).

DRUGI KRUG LOKALNIH IZBORA ZA GRADONAČELNIKE, 14 NOVEMBAR 2021
FOTO: CIK

Ovog jutra otvoreno je 575 biračkih centara, u sklopu kojih se nalazi 1.638 biračkih mesta.

Građani koji žele da provere u kom su biračkom spisku, tj. tačnu adresu svog biračkog mesta, to mogu da urade ovde.

Za proveru je neophodno uneti samo lični broj.

Danas će biti angažovani i mobilni timovi – njih osamdeset, koji će omogućiti da 2.450 osoba sa posebnim potrebama glasa.

Kancelarija za registraciju političkih partija pri Centralnoj izbornoj komisiji ujedno je saopštila da će drugi krug lokalnih izbora pratiti 10.510 posmatrača.

„Od 10.510 posmatrača 577 je iz medija, 30 iz stranih medija, 9.287 posmatrača iz političkih subjekata, 50 iz diplomatskih misija, 319 iz domaćih nevladinih organizacija, 178 iz stranih organizacija i 69 iz Institucija narodnog advokata“, rečeno je na sednici CIK-a uoči izbora.

Centralna izborna komisija najavila je da će tokom izbornog dana biti održano pet konferencija za štampu na kojima će se predstavljati preliminarni podaci o izlaznosti, dok će u večernjim satima biti saopšteni i preliminarni rezultati izbora.

Drugi krug izbora održava se u onim opštinama u kojima nijedan od kandidata nije uspeo da dobije više od 50 odsto glasova birača.

Na glasačkim listićima su samo po dva kandidata, tj. imena onih koji su se plasirali kao kandidat sa najvećom podrškom, odnosno drugom najvećom podrškom tokom prvog kruga lokalnih izbora.

Jedina većinski srpska opština koja danas izlazi na izbore je Klokot u kom je otvoreno pet biračkih centara, a u sklopu kojih se nalazi sedam biračkih mesta.

U ovoj opštini građani biraju između dva kandidata sa najvećim brojem osvojenih glasova u prvom krugu izborima, tj. – Vladana Bogdanovića ispred Srpske liste, koji je osvojio 789 glasova – 41.01 odsto i Strahinje Spasića ispred GI „Srpska narodna sloga“ koji je osvojio 699 glasova, ili 36.33 odsto.

Ostalih devet većinski srpskih opština na Kosovu dobilo je nove gradonačelnike u prvom krugu izbora. Svi oni dolaze iz Srpske liste.

Pored Klokota izbori se održavaju i u Đakovici, Glogovcu, Gnjilanu, Dragašu, Istoku, Kačaniku, Klini, Kosovu Polju, Kamenici, Obiliću, Orahovcu, Podujevu, Prištini, Prizrenu, Štimlju, Vitini, Vučitrnu, Mališevu, Juniku i Mamuši.

Podsetimo, politički subjekti na Kosovu zaključno sa petkom, završili su petodnevnu predizbornu kampanju, a dok je subotu i danas sve do zatvaranja biračkih mesta na snazi izborna tišina.

Centralna izborna komisija izvršila je juče distribuciju izbornog materijala, uključujući i glasačke listiće, za drugi krug izbora, ali i ujedno potvrdila da joj je dostavljeno više od 1.500 paketa sa glasovima iz dijaspore, sa čijom će se verifikacijom započeti danas.

Iz CIK-a su neposredno pre početka predizborne kampanje za drugi krug glasanja podsetili da su jedini validni dokumenti – lična karta, pasoš, vozačka dozvola i putna isprava.

CIK je krajem meseca oktobra objavio konačne rezultate izbora za gradonačelnike za prvi krug, za sve opštine, a potom i rezultate glasanja za kandidate za odbornike.

O izbornom procesu – prvom krugu, odnosno, pripremama i svemu što je prethodilo drugom krugu izbora, čitajte na našoj tematskoj stranici: Lokalni izbori na Kosovu 2021.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.