Završen razgovor Đurića i Selakovića sa srpskim tužiocima i sudijama

Petak, 22. maj 2015, 11:00| Izvor: KoSSev

11:15 – Završen razgovor sa tužiocima i sudijama 

Nakon nešto više od dva sata završen je razgovor Đurića, Selakovića sa srpskim tužiocima i sudijama u Zvečanu. Ishod razgovora još uvek nije poznat, kao ni to da li će se tužioci i sudije prijaviti na konkurs za radna mesta u kosovskom pravosuđu, koje ističe za tri dana.

Uprkos glasinama koje su već procurele nakon ovog sastanka, još uvek nema zvaničnog saopštenja, odnosno obraćanja bilo lokalnih predstavnika pravosuđa, bilo zvaničnika iz Beograda. 

11:00 – Selaković i Đurić na razgovoru sa srpskim tužiocima i sudijama  

Jutros u 9 časova, u Zvečanu, počeo je sastanak direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marka Đurića i ministra pravde, Nikole Selakovića, sa srpskim tužiocima i sudijama, koji je još uveku toku. KoSSev saznaje da sastanku ne prisustvuju ostali zaposleni. Ovi razgovori nisu prethodno najavljeni za javnost, iako se Direktor Kancelarije za KiM, koji od juče boravi na Severu Kosova obratio novinarima juče u Kancleraiji za Kosovo i Metohiju u Kosovskoj Mitrovici, pre samog sastanka sa političkim rukovodstvom sa Severa.

KoSSev je u međuvremenu poslao pitanja Kancelariji za Kosovo i Metohiju u Beogradu, a u vezi sa današnjim sastankom, na koja očekujemo odgovor:

1. Šta je tema razgovora koje direktor Kancelarije za KiM trenutno vodi u Zvečanu, zajedno sa ministrom Selakovićem i srpskim sudijama i tužiocima?

2. Da li će predstavnici Beograda danas ohrabriti sudije i tužioce sa KiM-a da se prijave na konkurs za kosovsko pravosuđe, dva dana pred istek roka?

3. Da li još postoji zabrinutost zvaničnika Kancelarije i ostalih zvaničnika iz Beograda da neće imati dovoljno kvalifikovanog pravosudnog kadra za primenu povoljnog sporazuma o pravosuđu kada je u pitanju "značajan broj" srpskih sudija i tužioca koji su potrebni u kosovskom pravosuđu?

Direktor Kancelarije za KiM, koji od juče popodne boravi na Severu Kosova, imao je prethodno sastanak sa kosovskim gradonačelnicima i predsednicima privremenih opštinskih organa Republike Srbije sa Severa Kosova, a Selaković je takođe sinoć stigao u Kosovsku Mitrovicu.

20:30 – Selaković večeras u Kosovskoj Mitrovici; sutra razgovori sa radnicima pravosuđa?​

Nakon što je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić danas u Kosovskoj Mitrovici razgovarao sa političkim rukovodstvom sa Severa, u Kosovskoj Mitrovici večeras boravi i ministar pravde, Nikola Selaković, saznaje KoSSev iz više izvora bliskim srpskom pravosuđu i lokalnim izvorima. 

Selaković će se sutra u devet časova ujutru u Kosovskoj Mitrovici sastati sa zaposlenima u srpskom pravosuđu na KiM-u, kako bi razgovarali o "procesu primene briselskog sporazuma o pravosuđu", za KoSSev nezvanično navodi neimenovan izvor blizak lokalnom sudstvu.

Sutrašnji sastanak se održava samo tri dana pred istek roka konkursa za prijem srpskih sudija i tužioca u kosovsko pravosuđe. Do sada, prema informacijama iz kosovskih medija, prijavio se mali broj zainteresovanih. Oni su naveli da nijedna prijava nije stigla za pet slobodnih radnih mesta u Apelacionom sudu, a nema ni zainteresovanih za 20 upražnjenih pozicija za sudije i tužioce na Severu, dok je za 15 raspisanih položaja u tužilaštvu konkurisalo samo četiri kandidata – po jedan za Osnovno tužilaštvo u Gnjilanu, Prištini, Mitrovici i za kancelariju državnog tužioca. 

Sporazum o pravosuđu između Beograda i Prištine postignut je 10. februara, koji predviđa integraciju srpskih sudija i tužilaca u kosovsko pravosuđe, odnosno formalno gašenje sudova Republike Srbije na Kosovu, nakon kojeg je, 25. marta i raspisan konkurs za srpske sudije i tužioce koji će raditi u kosovskom pravosuđu. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.