Zatvoren glavni most na Ibru

18:50 – Povukla se interventna jedinica KP

Kompletna interventna jedinica Kosovske policije sa Severa, koja je danas bila raspoređena tokom postavljanja limene ograde na glavnom mitrovičkom mostu, upravo se povukla. U gradu i oko mosta je mirno. Pešaci i dalje mogu da prolaze desnom stranom mosta iz pravca Tri solitera, koja je ostala slobodna.

17:05 – Most upravo zatvoren sa severne strane

U ovim trenucima, montažnom limenom ogradom zatvara se glavni most na Ibru sa severne strane – prolaz za pešake sa leve strane, iz pravca Bošnjačke mahale, a ostao je slobodan prolaz sa desne strane mosta, iz pravca Tri solitera. Mirno je, nema okupljenih građana, a pešaci sve vreme i dalje prolaze ovom slobodnom trakom, iz pravca severa ka jugu i obrnuto. 

16:30 Bahtiri: Biće to most lepog izgleda. Pozdravljam srdačno Rakića i želim mu da što pre potpišemo memorandum. Memorandum će biti potpisan u narednim danima, ako ne i u minutima

Gradonačelnik Južne Mitrovice, Agim Bahtiri, koji se u ovim trenucima nalazi sa južne strane mosta, obilazeći radnike koji postavljaju montažnu ogradu kojom zatvaraju most, upravo je dao izjavu  našem izveštaču i novinarki Telegrafa:

"U sporazumu koji smo potpisali postoji još jedan projekat koji je urađen, koji je uradila u stvari Evropska unija – gde će biti dva kružna toka na severu i na jugu. Na mostu će biti dve biciklističke trake, a glavni deo je za drumski saobraćaj. Deo na severnom biće blokiran i biće pešačka zona. Ali, to će da ustanovi skupština opština Severna Mitrovica i mi nemamo ništa protiv toga. U blizini smo mesta gde će biti igralište za decu, sportski tereni za košarku i odbojku. Sa leve i desne strane mosta biće ulice, takođe za saobraćaj. Biće to most lepog izgleda."

Galeriju fotografija početka radova na glavnom mitrovičkom mostu možete pogledati OVDE.

Na pitanje kada očekuje da će biti potpisan memorandum o opštinskim granicama on je rekao: 

"To je druga stvar, taj memorandum nismo stvorili ni ja, ni Rakić, taj memorandum je stvoren 2004. godine Ahtisarijevim planom i to ne može da se menja. Čeka se da se potpiše u narednim danima, a možda i u minutima. Pozdravljam srdačno Rakića i želim mu da što pre potpišemo memorandum, jer imamo i drugih problema koje treba da rešavamo zajednički. Zahvaljujem se Rakiću na dosadašnjoj saradnji, ostalim predsednicima opština sa severa. Zahvaljujem Prištini, Beogradu, Evropskoj zajednici, Americi i svim ostalima koji su nam pomogli u ovome."

Bahtiri je prethodno razgovarao i sa brojnim novinarskim ekipama.

15:19 – U iščekivanju zatvaranja glavnog mosta na Ibru

Šesnaest meseci nakon radova građevinara i hortikulturaca sa Severa na glavnom mostu u Kosovskoj Mitrovici koji su postavili i zasadili tzv. park mira, a pod svojevrsnom zaštitom gradonačelnika Gorana Rakića, na mostu se sa južne strane upravo raspoređuju radnici koji će most danas zatvoriti – pod pokroviteljstvom Evropske unije. Na mostu se nalazi oko dvadeset radnika, oni nose žute šlemove i fluorescentne prsluke na čijoj se poleđeni nalazi print zastave Evropske unije. Upravo je postavljena i tabla sa južne strane na kojoj se takođe nalazi logo Evropske unije, a za njom postavlja se ista i sa severne. Prisutan je i veliki broj novinarskih ekipa sa južne strane. Karabinjeri su postrojeni. 

Sa južne strane se okupio određeni broj građana, policija ih je udaljila stotinak metara od mosta. Sa severne strane, u blizini mosta, trenutno je mirno, osim što je vidno pojačano prisustvo pripadnika Kosovske policije. Za građane sa Severa, ovo je obično subotnje popodne. Sunčan je dan, i mladi su mahom u baštama kafića.

Juče je iz Kancelarije Evropske unije u Prištini saopšteno da će "revitalizacija" glavnog mosta u Severnoj Mitrovici početi u subotu, međutim, nije saopšteno da li će i Park mira danas biti uklonjen.

Takođe, za sada nije razjašnjeno šta će se dogoditi sa tujama, travom i ostalim rastinjem koje je raslo u poslednjih 16 meseci, da li će se to samo iskopati, kada se bude uklonio ovaj park, ili presaditi na neko drugo mesto.

Izvođač radova kojeg je Evropska unija izabrala zatvoriće obe strane mosta fiksnim barijerama za most i ogradom gradilišta. Građevinski radovi na mostu će se izvoditi tako što će se gradilištu pristupati sa južnog prilaznog puta. Jedna strana mosta,tokom izvođenja radova na revitalizaciji, ostaće otvorena za pešake. Planirano je da se most otvori na leto 2016.

Za sada nije poznato ni da li su dve strane u međuvremenu potpisale sporazum o razumevanju, što su srpski predstavnici sa Severa odbili ranije da učine, tvrdeći da je tekst promenjen od onog oko kojeg su se dogovorili sa abanskom stranom a ticao se međuopštinskog teritorijalnog razgraničenja. Gradonačelnik Severne Mitrovice Rakić je nedavno izjavio da most može da se zatvori, a Park mira može da se ukloni samo onda kada obe strane – opštine Severna i Južna Mitrovica, budu saglasne i potpišu Memorandum o zajedničkom razumevanju, čiji je rok za potpisivanje istekao 10. oktobra. Ovaj sporazum tada nije potpisan zato što, kako je Rakić tvrdio, nacrt teksta oko kojeg je postojala ranija načelna saglasnost je u međuvremenu navodno promenjen sa kosovske strane, a sa čim se Srbi nisu složili. Gradonačelnik Južne Mitrovice, Agim Bahtiri, sa druge strane, tvrdio je da Srbi zahtevaju kršenje Ahtisarijevog plana i menjanje granica opština. 

Na severnoj strani mosta za sada nema nijednog srpskog zvaničnika sa Severa, za razliku od 18. juna 2014., kada je kompletno srpsko političko rukovodstvo bilo na mostu dok se nakon uklanjanja trogodišnje barikade noć ranije, tada postavljao park mira.

U iščekivanju početka radova, pogledajte možda poslednje slike čuvenog Parka mira. KoSSev je u proteklim mesecima redovno izveštavao o događajima na glavnom mostu i parku mira, o čemu možete detaljnije čitati u okviru naše tematske stranice Park mira.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.