Bahtiri: Memorandum o opštinskim granicama u narednim danima ili minutima

Srdačno pozdravljam gradonačelnika Severne Mitrovice, Gorana Rakića, i želim mu da što pre potpišemo Memorandum o opštinskim granicama, za koji očekujem da će biti potpisan u narednim danima, ako ne i minutima – rekao je danas gradonačelnik Južne Mitrovice, Agim Bahtiri, ubrzo nakon što su započeli radovi na "revitalizaciji" glavnog mitrovičkog mosta, u izjavi novinarki KoSSeva i novinarki Telegrafa. Bahtiri je neposredno pre toga, dao izjavu i mnogobrojnim ekipama albanskih, ali i srpskih novinara. Ovog puta, nijedan od srpskih zvaničnika sa Severa nije dao izjavu povodom početka radova na mostu na Ibru, niti je bio danas prisutan na glavnom mostu  za razliku od 18. juna 2014., kada je kompletno srpsko političko rukovodstvo sa Severa bilo na mostu dok se, nakon uklanjanja trogodišnje barikade noć ranije, tada postavljao park mira..

Kada će biti uklonjen Park mira?

"Ja ne znam kada će da se ukloni Park mira, to treba da pitate one koji su ga postavili. Postoji kompanija koja je uzeta da izvodi radove i ja ne znam kada će ona to učiniti," rekao je Bahtiri. 

"U sporazumu koji smo potpisali postoji još jedan projekat koji je urađen, koji je uradila u stvari Evropska unija – gde će biti dva kružna toka na severu i na jugu. Na mostu će biti dve biciklističke trake, a glavni deo je za drumski saobraćaj. Deo ulice na severnom delu biće blokiran i biće pešačka zona. Ali, to će da ustanovi Skupština opština Severna Mitrovica i mi nemamo ništa protiv toga. U blizini mosta  biće igralište za decu, sportski tereni za košarku i odbojku. Sa leve i desne strane mosta biće ulice, takođe, za saobraćaj. Biće to most lepog izgleda," rekao je Bahtiri objašnjavajući kako će izgledati mitrovički most do kraja 2016. godine.

Na pitanje kada očekuje da će biti potpisan memorandum o opštinskim granicama on je rekao da će to biti u narednim danima, ako ne i minutima.

"To je druga stvar, taj memorandum nismo stvorili ni ja, ni Rakić, taj memorandum je stvoren 2004. godine Ahtisarijevim planom i to ne može da se menja. Čeka se da se potpiše u narednim danima, a možda i u minutima. Pozdravljam srdačno Rakića i želim mu da što pre potpišemo memorandum, jer imamo i drugih problema koje treba da rešavamo zajednički," rekao je Bahtiri.

On je dodao i da se zahvaljuje Rakiću na dosadašnjoj saradnji, ostalim predsednicima opština sa severa, ali i Prištini, Beogradu, Evropskoj zajednici, Americi i "svim ostalima koji su nam pomogli u ovome."

Danas, posle šesnaest meseci nakon radova građevinara i hortikulturaca sa Severa na glavnom mostu u Kosovskoj Mitrovici koji su postavili i zasadili tzv. Park mira, a pod svojevrsnom zaštitom gradonačelnika Gorana Rakića, delimičnim zatvaranjem mosta, postavljanjem limene montažne ograde, započeli su radovi na takozvanoj revitalizaciji mitrovičkog mosta – pod pokroviteljstvom Evropske unije. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.