Zaev: Iako smo članica NATO-a, ne mogu da kažem da ne strahujem od Velike Albanije

Zoran Zaev
FOTO: Zorana Jevtić

Razni non-pejperi za rešavanje kosovskog problema me plaše jer nisu sve rane na Balkanu zalečene. Kada EU zakoči sa svima nama u regionu, čim uspori naš integrativni proces, javljaju se neki non-pejperi, druge, radikalne ideje, izjavio je u intervjuu za Kurir premijer Severne Makedonije, Zoran Zaev.

Iako vas nema u non-pejperima, otvoreno se propagira „velika Albanija”, u kojoj je i deo Severne Makedonije. Strahujete li, upitan je Zaev.

„Nikad ne mogu da kažem ‘ne’ sa sigurnošću, ali to bi bilo teško u Severnoj Makedoniji jer smo članica NATO-a i sa svakim ugrožavanjem naše teritorije i integriteta aktivirao bi se član 5. Ugovora o NATO, koji bi nas štitio – svi za jednoga, jedan za sve“, poručio je Zaev.

Međutim, severnomakedonski premijer, ipak ponavlja da ne može da kaže „konačno ne“.

„Zato što definitivno ne znate dokle neko može to da isprovocira. I zato je rešenje da svaka zemlja uđe u EU. Kada postignemo Šengen uslove, onda nema ni granica“.

„Iako je Severna Makedonija u NATO, to ne znači da se ne sekiram, nikad se ne zna. Ako je nešto rizično za srpski narod, jasno je da je rizik i za sve nas, Balkan je mali region, svi smo povezani. Kad je region stabilan i siguran, onda je i Severna Makedonija sigurna i stabilna. A kad je region nestabilan i ima problema, onda smo i mi nestabilni i imamo problema“

Kaže da „radikalne ideje“ mogu da se završe samo ratovima, i nikako drugačije.

Izrazio je nadu da nikada više neće biti ratova u regionu, a upravo integraciju regiona u EU vidi kao formulu da do njih ne dođe.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, te rešavanju kosovskog pitanja, Zaev kaže da je za Severnu Makedoniju dobro sve što je prihvatljivo za Beograd i Prištinu, ali da to mora biti rešenje koje garantuje mir na Balkanu, evropske integracije, bezbednost i budućnost svih etničkih zajednica koje žive na toj teritoriji.

Zaev se osvrnuo i na inicijativu mini šengena koju su inicirali upravo on, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, kao i premijer Albanije, Edi Rama. Kako je inicijalno najavljeno, inicijativa ima za cilj unapređenje saradnje u regionu.

„Naš cilj je da na granici bude ‘don’t stop, just go’. Radi se na tome, treba da usaglasimo zakonodavstvo, da prenesemo poverenje institucija, pa kad vaša agencija za hranu potvrdi da su srpski proizvodi dobri za Srbiju, onda nema potrebe da to proveravamo u Skoplju, samo da prihvatimo. Nema šta to da čeka na granici“, poručio je Zaev.

Najavio je da će do 2022. godine biti otvorene granice za slobodan protok ljudi, robe i kapitala.

„Već smo usvojili nekoliko dogovora, memoranduma, počeli su parlamenti da menjaju zakone da možemo sve to da uskladimo i prva je tendencija bar tri zemlje – Srbije, Severne Makedonije i Albanije“, poručio je.

Novi non pejper identičan onom koji je aprila objavila Koha

Severnomakedonski premijer govorio je o non-pejperima samo dan nakon što je u medijima osvanuo još jedan, a kojim se predlaže rešenje za kosovsko pitanje. Autonomija za Sever Kosova, poseban status za SPC, uzajamna priznanja Beograda i Prištine i izmene ustava, neke su od predloga koji se nalaze u dokumentu koji je pre dva dana objavio Albanian Post, navodeći da su njegovi autori Nemačka i Francuska.

Međutim, dokument koji je objavio ovaj medij identičan je onom koji je krajem aprila objavila prištinska Koha.

Koha je takođe tada pisala da su autori dokumenta Nemačka i Francuska, dok su ambasade ovih zemalja to već sledećeg dana demantovale, navodeći da podržavaju dijalog kojim upravlja EU putem izaslanika Miroslava Lajčaka.

Dokument je naišao i na kritike Prištine i optužbe da je njegov autor u Beogradu.

Predsednik Srbije je, međutim, demantovao ovakve navode ali i kazao da je on nešto „najviše ponuđeno, makar neformalno što bi Srbija mogla da dobije“.

Sa druge strane, kosovski premijer, Aljbin Kurti, je dokument protumačio kao oživljavanje ideje razmene teritorija, navodeći da ne može da dozvoli tako nešto.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.