Nenad Radosavljević: Komentar dana

Komentariše: Nenad Radosavljević

Kosovski parlament glasao je za transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku Kosova. Kako javlja „Gazeta Express“, za formiranje Ministarstva odbrane glasalo je 101 od 102 prisutna poslanika.

To 101 od 102 prisutna znači da 99,01% predstavnika Albanaca na Kosovu predstavlja tačno toliki procenat te populacije koji samim tim i sam smatra da je oružje, sila i rat normalna stvar. Nije važno da li je to u odbrani ili agresiji. Važno je da je to njihovo poimanje kako se problem jedino na taj način mogu rešavati i tim sredstvima. Potpuno se uklapaju u uspostavljenu globalnu šemu razmišljanja globalno poludelog sveta.

U vezi sa današnjom raspravom o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u Vojsku Kosova u kosovskoj skupštini, Dalibor Jevtić poručuje da je reč o inicijativi koja podriva budućnost dijaloga i napominje da pravne mogućnosti predstavnika Srba nisu velike u smislu da mogu da spreče proces usvajanja zakona.

Postoji mogućnost. Neću da učestvujem u nečemu što je protiv interesa naroda koga predstavljam kada mi mogućnosti nisu velike, ili su nikakve da to sprečim. To se nekada zvalo moralni čin. Preneću samo prvi pasus iz moje ostavke upućene početkom 2005. godine Sorenu Jessenu-Petersenu koji je tada bio SPGS na mestu šefa UNMIK-a na Kosovu, čiji sam bio visoki savetnik. “Ne postoje etički, moralni niti politički razlozi da na poziciji Visokog savetnika SPGS-a UN-a stvaram privid blagostanja a da, bez mogućnosti da to sprečim, prisustvujem daljem čišćenju svog naroda umesto njegovom povratku, daljoj pljački njegove imovine a ne povratku, produžavanju nasilja a ne vladavini prava”….. “U skladu sa tim podnosim ostavku na poziciju Visokog savetnika SPGS-a UN-a na Kosovu i Metohiji za povratak…”

Povlačenje UNMIK-a sa Kosova bez dogovora o konačnom statusu bi verovatno zahtevalo novu rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, a njeno donošenje bi zavisilo od Rusije, konstatuje Danijel Server, profesor vašingtonskog univerziteta Džons Hopkins i ekspert za Balkan.

Ako od Rusije ne zavisi poštovanje postojeće rezolucije i njeno opstajanje, potpuno je nevažno što će od nje zavisiti donošenje nove.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović danas je najoštrije osudio inicijativu ambasadorke SAD u Ujedinjenim nacijama, Niki Hejli, da se pokrene postupak za ukidanje prisustva UNMIK na Kosovu.

Oštro nema šta. Tj. oštro od kog nema ništa.

Direktorka Balkanskog fonda za demokratiju Gordana Delić smatra da je nemoguće rešiti kosovsko pitanje bez Rusije, s obzirom na njenu poziciju u Savetu bezbednosti UN, ali da je ipak najvažnije da se Beograd i Priština dogovore, te da će onda biti lakše da Rusija i Zapad dođu do konsenzusa po tom pitanju.

Rusija i Zapad, Gordana imaju svoje interese u tome šta će sa nama, tako da možemo da se dogovaramo kolko hoćemo, ali ako se to njima ne dopadne, sve je džabe. Doduše više je džabe ako se Americi ne dopadne što su njeni zvaničnici već jasno rekli.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.