Vukašin Obradović albanskim prijateljima: Uradite ono što i Suroi ’99 da ne bude kasno za nas Srbe ali i za Kosovo

Poznati srpski novinar Vukašin Obradović obratio se albanskoj intelektualnoj javnosti sa molbom da podignu glas protiv etnički motivisanih napada. Povod je bilo ranjavanje dvojice srpskih dečaka na Badnji dan u Štrpcu, za šta je osumnjičen pripadnik KBS.

Pozvao ih je da se prisete primera iz prošlosti, od „mrklog mraka“ Srbije devedesetih, do zločina nad srpskim stanovništvom nakon ulaska međunarodnih snaga na Kosovo ’99.

Kao svetao primer istakao je ono kako je u tom periodu govorio Veton Suroi (Surroi).

„Vaša je obaveza, dragi moji prijatelji Albanci, da nešto slično, poput Vetona, učinite danas, dok ne bude kasno i za nas Srbe, ali pre svega za kosovsko društvo, ne bi li sprečili da potone u onaj isti mrkli mrak koji je prekrio Srbiju devedesetih“.

Obradović je u svojoj objavi označio poznate albanske intelektualce, poslovne ljude i političare: Iljira Dedu (Ilir Deda), Iljira Bećiraja (Ilir Beqiraj), Beljgzima Kamberija, Šaipa (Shaip) Kamberija, Skendera Saćipija (Saqipi), Biljala Maljićija (Bilall Maliqi) Agona Maljicija (Maliqi), Fehmija Maljićija (Maliqi), Skendera Ibišaja (Ibishaj), Abdulaha Ljatifija (Abdullah Ljatifi), Nedžata Beljuljija (Nexhat Beluli).

Obradovićev poziv, koji je zasebno objavljen dvojezično, prenosimo u celosti na srpskom:„Dragi prijatelji Albanci,

Ovaj tragičan događaj kod Štrpca je veoma bolan za porodice dvojice dečaka ali i sve nas koji decenijama živimo tu, jedni sa drugima. Ujedno, to je čini mi se, i poslednja opomena za kosovsko društvo.

Ako ste u dilemi šta vam valja činiti, za početak, setite se i pročitajte šta je 1999. godine govorio, na primer, Veton Suroi. On je, podsećam vas, našao tada snage da nakon svega što su preživeli Albanci, pozove na razum i upozori da njegovi sunarodnici na srpske zločine ne mogu i ne smeju odgovoriti na isti način.

Vaša je obaveza, dragi moji prijatelji Albanci, da nešto slično, poput Vetona, učinite danas, dok ne bude kasno i za nas Srbe, ali pre svega za kosovsko društvo, ne bi li sprečili da potone u onaj isti mrkli mrak koji je prekrio Srbiju devedesetih.

Uveren da ćete učiniti ono što smatrate da je vaša dužnost i obaveza, srdačno vas pozdravljam“. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.