Vujović o Severu: Opasna vojno-politička i bezbednosna partija šaha, Vučić u pat poziciji, izgubio i topa

Ideja o povratku srpskih snaga na Kosovo se vadi iz fioke u propagandne svrhe i za sada nije ostvariva, smatra diplomata, nekadašnji pomoćnik ministra spoljnih poslova, Nebojša Vujović. Govoreći o situaciji na Severu Kosova, kaže da je  „metod rada“ Vučića bio izazivanje incidenata i krize, pa da sebe predstavi SAD-u i EU kao „jedinog smiritelja“. Ovog puta je, ocenjuje, „prešao jednu liniju“, „probudio američkog kobca“ i „pucao sebi u nogu“.

Vujović, koji je jedan od potpisnika Kumanovskog sporazuma, trenutnu situaciju na Severu ocenio je kao „opasnu vojno-političku i bezbednosnu partiju šaha koji igraju Vučić i Kurti“.

U ovoj igri, tvrdi Vujović, Kurti je ispao pametniji, a Vučić je u pat poziciji.

 Ideja o povratku srpskih snaga na Kosovo se vadi iz fioke u propagandne svrhe

Kao jedan od potpisnika Kumanovskog sporazuma, kaže da o povratku srpskog osoblja, koji ne obuhvata samo policiju i vojsku, već i fitopatologe, sanitarne inspektore, carinike i ostale grane, odlučuje Savet Bezbednosti UN.

„Komandant KFOR-a ima neposredne nadležnosti za poziv srpskog osoblja i njegovo prisustvo samo u četiri situacije – kada se radi o međusobnim susretima međunarodnih snaga i srpskih snaga, zaštita srpske kulturne baštine i manastira, lociranje i uklanjanje mina sa prostora Kosova i pogranični poslovi“, objašnjava Vujović za N1.

On, međutim tvrdi da je stav KFOR-a da povratak Vojske Srbije na Kosovo ne dolazi u obzir u ovim uslovima.

„Sada je to nemoguće, bilo je moguće pre izvesnog perioda. Moram da vas podsetim da je Zoran Đinđić pred svoju smrt bio veliki zagovornik ovog papira, a posle u kontinuitetu najveći zagovornik bio je Vojislav Koštunica“, kazao je.

Da bi se išta od toga ostvarilo, preduslov je da Srbija izgradi svoju snažniju međunarodnu političku i bezbednosnu poziciju, poručuje.

On, međutim kaže da se ideja o povratku srpskih snaga na Kosovo „vadi iz fioke“ u propagandne svrhe.

„Samo Savet bezbednosti UN, a ne Vučićev savet za nacionalnu bezbednost u Srbiji, može da donese takvu odluku, i sve ovo je čista unutarpolitička propaganda, da bi podizao rejting“, ocenio je Vujović u gostovanju na N1.

Kaže i da slične poteze vuče kosovski premijer.

„Kurti je odlaganjem izbora pokazao da nema tako tvrd stomak kao što se pokazivao. I onda je tražio kompenzaciju da bi pokazao da je ipak jak igrač“, rekao je Vujović komentarišući hapšenje i privođenje bivšeg pripadnika Kosovske policije, Dejana Pantića.

To je taj šahovski meč u kojem su poraženi samo Srbi i Albanci na Kosovu

Srbi na KiM i Vučić sada pucaju sami sebi u nogu

Prokomentarisao je i navode EULEX-a da je u blizini barikada u Rudaru šok bombom napadnuta jedinica ove misije.

Vujović veruje da su šok bombu bacili Srbi.

KFOR je, dodaje, štitio Srbe na KiM i tokom pogroma 2004, a sada „ti Srbi sa Kosova organizovani kod Veselinovića, Radoičića i ekipe, bacaju na taj isti KFOR i EULEX šok-bombe“.

Srbi i Vučić sebi sada pucaju u nogu, da ne kažem u stomak direktno

SAD formirale Task force – Vučić probudio američkog kobca

Metod rada Vučića, ocenjuje Vujović, bio je izazivanje incidenata i krize, a kako bi se potom predstavio SAD-u i EU kao „jedini smiritelj“ i time osigurao svoju poziciju i opstanak na vlast.

„Ovog puta mislim da je prešao jednu liniju i o tome govori, ne samo upozorenja američkih ambasada u Beogradu. O tome najbolje govori formiranje specijalnog Task force-a u Stejt departmentu koji sada iz minuta u minut prati razvoj situacije. Toga nije bilo ni ’99. Eto, zaslužan je i za to što je probudio američkog kobca“, navodi Vujović.

Amerika očekuje, ali polako i gubi strpljenje. I sada je Vučić, kao čovek koji je lakirao parket u svom dnevnu boravku, došao do ćoška i nema gde.

Upitan da li su životi Srba na Kosovu ugroženi – kaže da ga to najviše plaši.

„Igrajući se ovako, radi popravljanja rejtinga, a dovesti u pitanje masovni ili pojedinačni egzodus Srba sa Kosova… Jedini način je da Albanci i Srbi uspostave neki dogovor. Trenutno su dva čoveka potpuno opčinjena vlašću, željna opstanka na vlasti i čuvanja svojih privilegija, u apsolutnom dominantnom položaju. I on je sada počeo da se kruni, i nastaviće da se kruni, jer bilo kakav dogovor na ovaj ili onaj način će izazvati i kod jednog i kod drugog da nose crni krst na sebi“.

Govoreći o odluci da se Srbi povuku iz Kosovske policije i drugih institucija, kaže da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tim potezom „izgubio topa“ u partiji šaha.

„Verovatno mu je Beba Popović dao pogrešan savet. Nije on svemogući car propagande da sve zna, napravili su očigledne greške u koracima koje će ih skupo koštati“, rekao je Vujović za N1.

Sve informacije o najnovijim dešavanjima na Severu Kosova pronađite u:

Barikade 3. dan: Noć mirna, u školama danas bez nastave, čeka se krizni štab

Barikade 2. dan: EU poziva na uklanjanje, Kurti Čeka KFOR, Beograd o „upadu ROSU“

Barikade na Severu, uhapšen bivši policajac, razmena vatre na GazivodamaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.