Vučina Janković, Ljubomir Marić, Danijela Vujičić… u Skupštini Srbije brane Milana Radoičića

Foto: KoSSev, YouTube, caption

Izveštaj o radu Kancelarije za Kosovo i Metohiju usvojen je na nadležnom skupštinskom odboru. Pored izveštaja o radu Kancelarije i toku pregovora Beograda i Prištine govorilo se i o listi za sankcije Sjedinjenih Američkih Država. Političari sa Kosova posebno su branili potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića koji se na toj listi nalazi.

Video prilog na N1 možete pogledati ovde.

Video snimak današnjeg zasedanja Odbora za KiM u Skupštini Srbije pogledajte ovde.

Sednica odbora za Kosovo i Metohiju počela je predstavljanjem aktivnosti kancelarije u godini koja ističe. Za 2021. godinu opredeljeno je oko sto miliona evra.

„Od sredstava budžeta Republike Srbije, zaključno sa 30 novembrom 2021. realizovano je 7.802.942.000 dinara, odnosno 65 posto pošto decembar još traje“, rekao je Igor Popović, pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Nastavljena je izveštajem o dijalogu u Briselu.

Ove godine održano je 9 sastanaka Beograda i Prištine. Dva na visokom političkom, 4 na ekspertskom nivou i 3 sastanka radnih grupa. Dijalog otežava to što Priština odbija da razgovara o tehničkim pitanjima, poručuju iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

„Sada se suočavamo sa vlastima u Prištini koje nameravaju da sledeći referendum 16. januara 2022. godine opstruišu, direktno ili indirektno. Možda čak i jednostranim akcijama upućivanja ROSU na sever Kosova“, rekao je Miloje Zdravković, v.d. direktora Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa Prištinom.

Stiglo se i do liste američkog ministarstva finansija sa 16 pojedinaca i 24 kompanije kojima su uvedene sankcije. Političari sa Kosova ukazali su da je na njoj neopravdano i potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić. Cilj je, veruju, da se on ukloni iz političkog života Srba sa Kosova i Metohije.

„…i da se trajno protera sa Kosova i Metohije. Mislim da im je krajnji cilj napad na našu državu i našeg predsednika Aleksandra Vučića“, rekao je Vučina Janković, načelnik Kosovskomitrovačkog okruga.

„Da se oni koji dole najviše vrede i koji mogu najviše glasova da skupe…i ono što Milan Radoičić može na jednoj kafi da skupi u Kosovskoj Mitrovici, Đilas sa pola Srbije ne može, na najvećem mogućem mitingu“, kazala je Danijela Vujičić, poslanica Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije.

„Oni u Milanu Radoičiću vide srpsko jedinstvo. I kao što smo imali prilike da vidimo u pretposlednjem napadu specijalaca na sever Kosova i Metohije, što je predsednik Vučić i rekao, iza svakog drveta su videli Milana Radoičića“, ističe Ljubomir Marić, poslanik Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije.

Skupštinski odbor je usvojio izveštaj Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Predsednik ovog odbora je izrazio zabrinutost zbog moguće destabilizacije situacije na Kosovu i pozvao na sinhronizovanu državnu akciju na međunarodnom planu.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.