Danska traži od Kosova ulaganja u infrastrukturu zatvora, pre nego što prebaci zatvorenike

zatvor
Foto: Gazeta Ekspres

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adatpiran)

Eris Hana, pravni savetnik u danskom ministarstvu pravde, kazao je da je Danska zatražila od Kosova ulaganja u infrastrukturu kazneno-popravne službe, pre nego što 300 danskih zatvorenika bude prebačeno u zatvor u Gnjilanu, a sve u okviru sporazuma između dve zemlje, prenosi Gazeta Express.

On je za američki list The Edwardsville Intelligence rekao, da je Danska, nakon istraživanja, došla do zaključka da Kosovo ima kapacitet da primi 300 zatvorenika, ali da su prethodno zatražili ulaganja u infrastrukturu.

„Želimo da im omogućimo iste standarde i to ćemo i postići“, rekao je Hana misleći na danske zatvorske standarde.

Radove u iznajmljenim zatvorima za danske zatvorenike vodiće danski upravnik u pratnji jednog Albanca i jednog lokalnog osoblja.

Očekuje se da će sporazum biti potpisan početkom sledeće godine, a pre potpisivanja dva parlamenta moraju da ga usvoje.

„Jedna od najvećih prednosti (ovog sporazuma) je to što ovim vraćamo Dansku kao strateškog partnera Kosova, a i mi njih činimo jednim od naših najjačih donatora“, rekao je Hana.

Kosovsko ministarstvo pravde dogovorilo je sporazum sa institucijama Kraljevine Danske da iznajmi popravne ustanove za 300 osuđenika.

Od ovog desetogodišnjeg sporazuma, Kosovo će dobiti oko 210 miliona evra.

KoSSev: Murići – Zatvorenici nisu opasne osobe, činili su „uobičajena dela“, krađe, ubistva, šverc itd.

Kosovsko ministarstvo pravde navelo je da 300 zatvorenika koje Kosovo treba da primi iz Danske na izdržavanje kazne nisu opasne osobe i da im je maksimalna kazna do deset godina. Oni su uglavnom zatvorenici iz trećih zemalja, da su dela koje su počinili „uobičajeni“ i da oni imaju porodične veze sa Danskom, prenosi Euronjuz Albanija.

Aljban Murići, savetnik kosovske ministarke pravde Aljbuljene Hadžiu, kazao je da su krivična dela koji su osuđenici počinili uglavnom krađe, da ima i ubistava, povreda, falsifikata, poneki šverc, kao i da im je maksimalna kazna deset godina, ali i da onih koji su osuđeni na 5-6 godina.

U periodu od pet do šest meseci pre isteka kazne, oni će se vratiti u Dansku.

Kako prenosi Euronjuz Albanija, sporazum Kosova i Danske isključuje visokorizične osuđenike, osuđenike za terorizam i osuđenike sa teškim mentalnim zdravstvenim problemima – kategorije koje bi predstavljale izazov za Kosovo da se drže u zatvorima.

U okviru pregovora, kako je dodao Murići, Kosovo je pregledalo profil tih zatvorenika.

„Stručnjaci iz Danske su ocenili da Kosovo ispunjava standarde i uslove“, rekao je Murići i dodao da Kosovo ima 700 ili 800 otvorenih ćelija.

Pročitajte još:

Mitić: Pritvorni centar u Gnjilanu ima kapacitet od 300 mesta – isto koliko Danska potražuje za zatvorenike

Danska će da „iznajmljuje“ 300 ćelija u kosovskim zatvorima

Hadžiju: Danski ministaznajmljr pravde u ponedeljak na Kosovu, tada i detalji o iznajmljivanju ćelija

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.