Apelacioni sud potvrdio optužnice protiv bivšeg šefa KIA i još dvojice u slučaju „Gulenisti“

Foto: Zakletva za pravdu

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Apelacioni sud potvrdio je odluku Osnovnog suda u Prištini, kojim je po drugi put odbijeno odbacivanje optužnice protiv bivšeg šefa kosovske obaveštajne agencije Dritona Gašija (Gashi), direktora Odeljenja za državljanstvo, azil i migracije u ministarstvu unutrašnjih poslova, Valjona Krasnićija (Valon Krasniqi), i direktora Uprave za migracije i strance u okviru granične policije, Rahmana Siljejmanija (Rrahman Sylejmani).

“Žalbe branilaca okrivljenih D.G., advokata Fljorenta Ljatifaja (Florent Latifaj), V.K., advokata Ekrema Hodže (Hoxha) i R.S., advokata Fljakrona Siljejmanija (Flakron Sylejmani), odbijaju se kao neosnovane, dok je rešenje Osnovnog suda u Prištini – Posebno odeljenje PS.br. 8/2021 od 26.08.2021, OVERENO“, navodi se u saopštenju Apelacionog suda.

Gaši, Krasnići i Siljejmani optuženi su za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja, a Siljejmani je optužen i za protivpravno lišavanje slobode.

Optužbe protiv njih odnose se na deportaciju šest turskih državljana, slučaj poznatiji kao „Gulenisti“, sa Kosova u Tursku tokom 2018. godine.

Navodi odbrane, prema Apelacionom sudu su neosnovani jer, kako se navodi, u suštini nijedan od navoda žalbe ne sadrži dokaze koji bi mogli da dokažu suprotnost optužnice, pa su tužbe o odbacivanju optužnice i pobijanje dokaza neosnovane.

Iz ove odluke proizilazi da optuženi nije obavestio institucije koje je trebalo da budu obaveštene, po zakonu kosovske obaveštajne agencije.

Optužnice protiv njih Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je 24. februara 2021. godine.

Osnovni sud u Prištini je potom 21. maja, potvrdio optužnicu Specijalnog tužilaštva protiv Gašija, Krasnićija i Siljejmanija.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.