Osmani očekuje da i Kurti predstavi nacrt za statut ZSO: Varijanta „Vučićevog tima“ možda nije u skladu sa Ustavom

Vjosa Osmani
FOTO: KoSSev

Izvor: Ekonomia Online (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog)

Kosovska predsednica, Vjosa Osmani, očekuje da će premijer Aljbin Kurti imati spreman nacrt Asocijacije za izlaganje na sastanku sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, prenosi Ekonomia online.

To je zato što, prema njenim rečima, nacrt Vučićevog upravljačkog tima, kako ga ona naziva, možda nije u skladu sa Ustavom.

„Moja očekivanja kao predsednice su da bi Republika Kosovo trebalo da ima svoj nacrt jer se ne usuđujemo da dozvolimo da nacrt takozvanog upravljačkog tima, koji je u stvari Vučićev nacrt, postane osnova pregovora, tako da imamo svoj nacrt koji se zasniva na Ustavu“, rekla je Osmani.

Komentarišući sastanak koji će da se održi u utorak uveče, ona je dodala da bi Kurti i Vučić trebalo da razgovaraju o nestalima.

Osmani je rekla da je rasprava o ovom pitanju važna, jer će naterati Srbiju da otvori arhive hiljada poginulih tokom poslednjeg rata na Kosovu.

„Naravno, imamo mnogo nedoumica oko toga šta će Srbija sprovesti, ali se nadamo da će se potpisivanje ove zajedničke izjave, ako je Srbija ne blokira, završiti danas”.

O predstojećem sastanku u Briselu i dijalogu Beograda i Prištine, čitajte na našoj tematskoj stranici: Briselski procesPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.