Vučić u razgovoru sa Lajčakom, Boneom i Pletnerom: Spreman na kompromis ali nema priznanja

FOTO: Instagram stranica Budućnost Srbije

Uvek spreman na kompromisna rešenja, ali nikakvog priznanja Kosova neće biti, poručio je preko Instagrama, u toku samih razgovora sa evropskom trojkom Aleksandar Vučić.

Izaslanik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak, kao i izlasanici Francuske i Nemačke Emanuel Bone i Jens Pletner, posle Prištine gde su dva sata razgovarali sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem o, kako su rekli, ubrzavanju procesa dijaloga, borave u Beogradu večeras.

„Upravo razgovaram sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom i sa savetnicima za spoljnu i bezbednosnu politiku predsednika Republike Francuske i kancelara Savezne Republike Nemačke, Emanuelom Bonom i Jensom Pletnerom, uvek spreman na kompromisna rešenja, u skladu sa Ustavom Republike Srbije i Rezolucijom 1244 SB UN. Nema predaje! Živela Srbija!“, poručuje se sa predsednikove Instagram stranice.

Kako je i bilo najavljeno, nije predviđeno zajedničko obraćanje, nit iz Prištine, niti iz Beograda.

„Upravo smo proveli više od dva sata sa premijerom Aljbinom Kurtijem, razgovarajući o dijalogu i kako da unesemo novu dinamiku i kako da pokrenemo proces napred. Bila je to duboka i važna diskusija i verujem da razumete da ne možemo da iznosimo detalje, jer ćemo danas iste razgovore imati i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Dakle, ovo je samo prvi deo misije“, rekao je Miroslav Lajčak ranije danas u Prištini.

U saopštenju kosovske vlade Priština se zahvaljuje Lajčaku, i savetnicima Plotneru i Bonu na, kako se ističe – njihovoj posvećenosti punoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

Kosovske vlasti tvrde da su pokazale svoju volju i spremnost da se uključe u „principijelan i dobro pripremljen dijalog“, a cilj je:

„Postizanje pravno-obavezujućeg sporazuma sa uzajamnim priznavanjem u fokusu“.

Francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc su uoči dolaska svojih specijalnih savetnika uputili zajedničko pismo Vučiću i Kurtiju u trenutku „od presudnog značaja za bezbednost na evropskom kontinentu i stabilnost u regionu Zapadnog Balkana“.

Pozvali su Vučića i Kurtija da „pokažu spremnost za donošenje teških odluka u nastavku dijaloga Beograda i Prištine“, istakavši da su zadužili Bona i Pletnera da „u tom procesu pomognu evropskom posredniku za dijalog Miroslavu Lajčaku“.

„Uvereni smo da, u svetlu ruske agresije na Ukrajinu, moramo da uložimo još snažnije napore, kako bi evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana postala realnost i kako bi se rešili dugotrajni bilateralni i regionalni sporovi… puna normalizacija odnosa Kosova i Srbije je od suštinskog značaja za Zapadni Balkan“, deo je pisma Makrona i Šolca.

Dan uoči dolaska evropske trojke, a nakon informacija iz Prištine da se započelo sa redovnim policijskim patroliranjem jezerom Gazivode, srpski predsednik je poručio, požalivši se da ne uspevaju molbe u Briselu, da utiče na Prištinu da ne sprovodi akcije protiv srpskog naroda.

„Pošto više neću da ih molim ni jedne ni druge, sada upozoravam i jedne i druge da to više ne rade. Upozoravam ih sada da to više ne rade, pošto srpski narod ni nasilje, ni nepoštovanje međunarodnog javnog prava, ni međunarodnih javnih normi neće više da toleriše i to je moje upozorenje onima koji dolaze sutra u Beograd, i svima drugima. Što ste se igrali, igrali ste se. Ako možete da poštujete norme koje ste sami doneli možete, ne možete, ima ko će“, poručio je juče Vučić.

Lajčak u PR: Razgovarali smo kako da pokrenemo dijalog; Kurti: Kosovo pokazalo volju za dobro pripremljen dijalog

Lajčak pojačan Bonom i Pletnerom danas u Prištini, pa u Beogradu

Zbog patroliranja Gazivodama, Vučić upozorio PR i „one što dolaze sutra u Beograd“: Što ste se igrali igrali ste se

Kurti pozdravlja interesovanje Nemačke i Francuske za dijalog

Lajčak i predstavnici Makrona i Šolca 9. septembra idu u Prištinu i Beograd

Iz najužeg kruga Šolca i Makrona stižu dva specijalca za krize: Ko su Pletner i Bone

Šolc i Makron pisali i Kurtiju, iste poruke i zahtevi – traže spremnost na teške odluke i šalju savetnikePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.