Lajčak u PR: Razgovarali smo kako da pokrenemo dijalog; Kurti: Kosovo pokazalo volju za dobro pripremljen dijalog

FOTO: Kallxo

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas, posle sastanka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Prištini, da su razgovarali o tome kako da se dijalog pokrene. Kurti poručuje da je Kosovo pokazalo volju i spremnost za principijelan dijalog. 

Lajčak je posle višečasovnog sastanka s Kurtijem, zajedno s izaslanicima Francuske i Nemačke, Emanuelom Bonom i Jensom Pletnerom, rekao da su sa premijerom razgovarali o tome kako dalje u dijalogu.

„To je bila važna diskusija i verujem da razumete da ne možemo da iznosimo detalje jer ćemo danas iste razgovore imati i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem“, rekao je Lajčak novinarima.

Portparol Evropske komisije Peter Stano rekao je ranije da je svrha posete da se ispitaju opcije za napredak u dijalogu i da će se pored susreta sa Kurtijem oni sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Nemački kancelar Olaf Šolc i francuski predsednik Emanuel Makron su u zajedničkom pismu nedavno upućenom Kurtiju i Vučiću saopštili da su angažovali svoje savetnike, Pletnera i Bona, da podrže dijalog za normalizaciju odnosa Prištine i Beograda.

Lajčak, Bon i Pletner, kako je najavljeno iz Predsedništva Srbije, trebalo bi da se danas u 18 časova u Beogradu sastanu i sa Vučićem.

Kurti: Kosovo pokazalo volju i spremnost za principijelan dijalog

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, ponovio je danas da bi cilj dijaloga sa Beogradom trebalo da bude postizanje pravno obavezujućeg sporazuma, zasnovanog na „uzajamnom priznanju“.

Kurti je na sastanku sa izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i izaslanicima Nemačke i Francuske, Jensom Pletnerom i Emanuelom Bonom, kazao da je Kosovo pokazalo „volju i spremnost da se angažuje u principijelnom i dobro pripremljenom dijalogu“.

„Premijer je ponovio da bi cilj dijaloga, od kojeg bi građani obe zemlje trebalo da imaju koristi, trebalo da bude postizanje pravno obavezujućeg sporazuma sa uzajamnim priznanjem u centru“, piše u saopštenju kosovske vlade.

Na sastanku su razmotreni i koraci koje zemlje Zapadnog Balkana treba da preuzmu kako bi njihova evropska perspektiva „postala realnost“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.