Lajčak ‘pojačan’ Bonom i Pletnerom danas u Prištini, pa u Beogradu

Beograd Priština DIjalog Brisel
FOTO: KoSSev

U zahuktaloj zapadnoj diplomatiji prema dijalogu BG-PR, u Prištinu i Beograd danas stiže Miroslav Lajčak sa svojim pojačanjem – specijalnim savetnicima francuskog predsednika i nemačkog kancelara.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom i savetnicima za spoljnu i bezbednosnu politiku Republike Francuske i Savezne Republike Nemačke Emanuelom Bonom i Jensom Pletnerom danas u 18.00 časova, u Vili Mir, potvrdilo je predsedništvo.

Nije predviđeno zajedničko obraćanje, već samo saopštenje za medije nakon sastanka.

Bon i Pletner će pre Beograda biti i u Prištini, gde će se, kako je potvrđeno iz kosovske vlade, u 10 časova sastati sa kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem.

Makron i Šolc su uoči dolaska svojih specijalnih savetnika uputili zajedničko pismo Vučiću i Kurtiju u trenutku „od presudnog značaja za bezbednost na evropskom kontinentu i stabilnost u regionu Zapadnog Balkana“.

Pozvali su Vučića i Kurtija da „pokažu spremnost za donošenje teških odluka u nastavku dijaloga Beograda i Prištine“, istakavši da su zadužili Bona i Pletnera da „u tom procesu pomognu evropskom posredniku za dijalog Miroslavu Lajčaku“.

„Uvereni smo da, u svetlu ruske agresije na Ukrajinu, moramo da uložimo još snažnije napore, kako bi evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana postala realnost i kako bi se rešili dugotrajni bilateralni i regionalni sporovi… puna normalizacija odnosa Kosova i Srbije je od suštinskog značaja za Zapadni Balkan“, deo je pisma Makrona i Šolca.

Dan uoči njihovog dolaska, a nakon informacija iz Prištine da se započelo sa redovnim policijskim patroliranjem jezerom Gazivode, srpski predsednik je poručio, požalivši se da ne uspevaju molbe u Briselu, da utiče na Prištinu da ne sprovodi akcije protiv srpskog naroda:

„Pošto više neću da ih molim ni jedne ni druge, sada upozoravam i jedne i druge da to više ne rade. Upozoravam ih sada da to više ne rade, pošto srpski narod ni nasilje, ni nepoštovanje međunarodnog javnog prava, ni međunarodnih javnih normi neće više da toleriše i to je moje upozorenje onima koji dolaze sutra u Beograd, i svima drugima. Što ste se igrali, igrali ste se. Ako možete da poštujete norme koje ste sami doneli možete, ne možete, ima ko će“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.