Vučić Svećlji: Gospodara je nad našim narodom bilo uvek, ali malo ih se zadržalo

FOTO: Instagram/buducnostsrbijeav

„Gospodara je mnogo bilo i uvek, inostranih nad našim narodom, ali malo ih se zadržalo. A koliko će ovi gospodari da se zadrže, to ćemo da vidimo“, poručio je danas srpski predsednik, Aleksandar Vučić.

Njegova reakcija usledila je nakon što je sinoć kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja, izjavio da albanski narod na Kosovu „više nije slab narod“, te da sada imaju institucije koje su spremne da postanu „gospodari svoje zemlje“.

Svećljina sinoćna izjava, zapravo je odgovor na prethodne Vučićeve optužbe na račun Prištine, i to u danu kada su kosovske strukture započele patroliranje jezerom Gazivode – da Albanci žele „tiho da zauzmu i okupiraju Sever“.

Vučić danas, tokom obraćanja sa mađarskom predsednicom, Katalin Novak, kaže da je mislio da se stvari u međunarodno pravnom poretku zasnivaju na poštovanju javno pravnih normi – povelje UN, rezolucije UN, dokumenata potpisanih u Briselu i da će Svećlja o tome sinoć pričati, te da je tek sada shvatio da to nije tako.

„Sada sam shvatio da se to zasniva na nečijoj želji da gospodari nad nekim i nad nečim – što je izjava ministra unutrašnjih poslova u Prištini. On priča o gospodarenju“, podsetio je.

I dok naglašava da je „inostranih gospodara nad našim narodom uvek bilo, a da se malo njih zadržalo“, kaže da sa druge strane, Srbija neće biti ta koja se poziva na gospodarenje, već na, ističe, međunarodno pravo, povelju UN i rezoluciju 1244.

A to, kako dodaje, moli i njih.

„I za razliku od njih koji prete gospodarenjem, mi kažemo: ‘Molimo vas da poštujete međunarodne javno-pravne norme’ i više ništa od toga“.

Ipak, smatra da je dobro da Priština i ovime pokazuje „šta stvarno misli o srpskom narodu i šta žele da urade“, ali i da je dobro da to čuje ceo svet.

„A oni, dobro je da svojom bahatošću, arogancijom i osijonošću pokazuju šta stvarno misle i o našem narodu i šta stvarno žele da urade“, naglasio je Vučić.

Poručuje da je sinoć „upozorio“ predstavnike međunarodne zajednice i izaslanika EU, da razmisle sa čim dolaze u Beograd, te da Srbija „ovo neće tolerisati“.

Sa čim će međunarodni zvaničnici doći u Beograd, videćemo već danas, jer u srpsku prestonicu u 18 časova, a nakon posete Prištini, dolaze Miroslav Lajčak i specijalni savetnici iz Francuske i Nemačke.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.