(Gazeta)Svečlja o Vučićevim pretnjama: Nismo više slab narod, možemo postati Bog svoje zemlje

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svećlja odgovorio je na preteće izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića nakon početka patroliranja pograničnom linijom duž jezera Gazivode.

Vučić je pred srpskim medijima zatražio od Kosova da ne vrši kontrolu u ovom delu, rekavši da „Albanci prećutno pokušavaju da osvoje sever Kosova“.

Svečlja je, gostujući na T7, rekao da ga današnje Vučićeve izjave podsećaju na kraj 80-ih i početak 90-ih, kada je bila pojačana represija Miloševićevog režima.

„Za nas koji smo, međutim, sredovečni, to podseća na kraj 80-ih, početak 90-ih. Ovo govori ministar propagande Miloševića, to je isti jezik i isti pristup kao i pre – izazivanje prva četiri rata u regionu“, rekao je ministar Svečlja.

Odgovarajući Vučiću, Svečlja je rekao da albanski narod više nije slab narod, kao što je nekada bio i da ni Kosovo nije okupirano. On je rekao da su institucije Kosova spremne da postanu „gospodari svoje zemlje“.

„Albanski narod više nije slab narod kao tada, a Kosovo nije ni potlačeno ni okupirano kao tada. Mi smo nezavisna država i imamo institucije koje su spremne da postanu Bog za svoju zemlju i imamo najbolje saveznike koje smo ikada imali“, izjavio je on.

Ministar je rekao da se na Kosovu ne primenjuje nasilje nad srpskim narodom. Prema njegovim rečima, srpski građani sa Kosova se raduju borbi protiv kriminala i šverca koje organizuju gangsteri i kriminalci na severu.

„Niko nije primenio nasilje nad srpskim narodom na Kosovu, oni su građani Kosova. Umorni su od kriminala i gangstera na severu. Ne postoji slučaj da je kosovska policija tukla i vređala nekog građanina tamo. Ne postoji saglasnost da Kosovska policija ne može da radi u četiri severne opštine. To čujem samo od Vučića, Petkovića. Nije tačno da tamo ne mogu da idu specijalne snage, posebno se pogranično odeljenje pojačava i izvršava zadatke koji se od njega očekuju“, rekao je on u emisiji.

Svečlja ima utisak da Vučići govori za svoju publiku, samo da pokaže da je nervozan.

Jedinica za patrolu vode Kosovske policije od juče je započela redovno patroliranje pograničnom linijom između Republike Kosovo i Srbije.

„Prvi put od posleratnog perioda, nakon formiranja jedinice za patrolu na vodi, Kosovska policija je danas započela sa redovnim patroliranjem pogranične linije između Republike Kosovo i Srbije, kao i čitavim područjem jezera Gazivode. Sada je kontrola državne granice potpunija“, napisao je danas Svečlja.

Posle Svečljinog saopštenja, Vučić je reagovao „pretećim tonovima“.

„Upozoravam obe strane da to više ne rade, jer srpski narod više neće tolerisati nasilje ili nepoštovanje međunarodnih pravnih normi. Ovo je moja opomena za one koji će sutra doći u Beograd i za sve ostale“, rekao je on.

Zbog patroliranja Gazivodama, Vučić upozorio PR i „one što dolaze sutra u Beograd“: Što ste se igrali, igrai ste se!

Petković: Patrole su „nelegalne“ i suprotne Briselskom sporazumu

KP započela patroliranje GazivodamaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.