Vučić: Specijalne jedinice minirale prugu, poslednje upozorenje Albancima – ne ubijajte Srbe

Albanci su večeras pokušali da miniraju deo pruge. Poslali su najlojalnije specijalne jedinice sa dugim cevima na Jarinje da uhapse putnike voza, mašinovođu i izazovu velike sukobe. Moja odluka bila je da zaustavim voz u Raški, da bih sačuvao slobodu i živote naših ljudi. Poslednja molba i nedvosmisleno upozorenje Albancima na KiM-u – ne pokušavajte da napadnete Srbe, jer Srbija takve napade neće dozvoliti. Onaj ko pomisli da interveniše protiv Srba i da ubija Srbe, zato što misli da je mnogo jak, ima moju poslednju molbu da to ne čini i da ne pomišlja da to može da čini – ovo su večerašnje ključne poruke premijera Srbije, Aleksandra Vučića, sa vanredne konferencije za medije u Beogradu, nakon što se voz koji je jutros u 8 i 30 iz Beograda krenuo ka Kosovskoj Mitrovici, zaustavio u Raški. Izneo je detalje o večerašnjim zbivanjima u Donjem Jarinju, što je prva tačka na Severu KiM-a kojom bi prošao ovaj voz, a gde se večeras nalaze specijalne kosovske jedinice ROSU. Kazao je i da je zatražio hitne razgovore sa svim svetskim državnicima​, da je razočaran reakcijom Evropske unije, da će večeras razgovarati sa predstavnicima Rusije, sutra sa predstavnicima Kine, te i da će pokušati da stupi u kontakt sa potpredsednikom SAD-a, Džozefom Bajdenom. "Da ga upoznam sa 'ratnim igrama' koje je Priština pripremila, a za koje nisam siguran da nije imala 'nečiji blagoslov'," rekao je Vučić. Prema poslednjim informacijama, voz iz Raške uskoro kreće nazad put Beograda.

"Jutros u 8 i 30 za Kosovsku Mitrovicu iz Beograda krenuo je voz. Ponavljam voz, a ne tenk, oklopno vozilo ili bilo šta slično. Putnički voz da budem precizan, koji je trebalo da spaja ljude, gradove, u skladu sa principima međunarodnog javnog prava, zakonima svih zemalja, u skladu sa najvišim vrednostima i standardima Evropske unije, a to jeste sloboda kretanja, protoka ljudi, roba, kapitala i usluga. Voz je krenuo na put, a onda su počele da se događaju gotovo neverovatne stvari," ovako je Premijer započeo svoje sedmominutno obraćanje srpskoj javnosti, a nakon, takođe, hitne sednice Biroa za koordinaciju službi bezbednosti.

Albanci ni miniranje nisu bili sposobni da urade na valjan način 

"Želim da vas obavestim da smo mi večeras saznali da su Albanci, njihove specijalne snage, deo pruge pokušale da miniraju. Nisu ni to bili sasvim sposobni da urade, na valjan način, ali ono što su uradili jeste da su, najpre, poslali svoje jedinice, samo od Albanaca sastavljene – iz mesta Lužane, iz trougla Podujevo, Orlane, Vučitrn. Dakle, najlojalnije njima, u kojima nije bilo nijednog Srbina, poslali su ih sa dugim cevima na Jarinje, gde je trebalo da sačekaju voz, da uhapse mašinovođu (Premijer je naveo puno ime i prezime mašinovođe, prim. red.), putnike voza i time donesu, mi smo, u prvom trenutku mislili, nekakvu političku pobedu, a onda smo shvatili da je trebalo da dovedu do velikih sukoba," rekao je Vučić.

ROSU sa 17 blindiranih oklopnih vozila i željom da isprovocira sukob širih razmera​

"Srbi koji žive na teritoriji opštine Leposavić su se potom okupili i okružili albansku jedinicu iz Lužana, da bi, potom, Albanci poslali 17 blindiranih oklopnih vozila tipa Kobra sa jedinicama ROSU na Sever KiM-a, sa željom da isprovociraju sukob širih razmera," objasnio je Vučić novinarima svoja saznanja, istakavši potom:

"Moja odluka, i njom se ponosim, u tom trenutku, bila je da zaustavim naš voz u Raški, da bih sačuvao slobodu i živote naših ljudi, da bismo izbegli sukobe širih razmera i pokazali svima da mi želimo mir."

Ratne igre Prištine i nečiji blagoslov

"Već sam obavio razgovor sa Federikom Mogerini i obavestio je o situaciji na KiM-u. Takođe joj rekao koliko sam razočaran reakcijom EU po tom pitanju. Večeras ćemo upoznati kompletno rukovodstvo Ruske federacije, upoznaćemo sutra, u toku dana, rukovodstvo NR Kine. Večeras ili sutra pokušaću da stupim u kontakt sa potpredsednikom SAD-a, Džozefom Bajdenom – da ga upoznam sa ratnim igrama koje je Priština pripremila, a nisam siguran da za to nisu imali nečiji blagoslov," naveo je, takođe, srpski premijer. 

Problem čokolade, đuveč i voz 

Vučić je kazao i da je upozoravao "mnoge druge koji su ćutali i pravili se da ne vide da su bile problem čokoladice iz Srbije, pa je bio problem đuveč iz Srbije, a sada je problem voz iz Srbije".

Srbija napade neće dozvoliti

Srbija želi mir i donosiće odluke "koje joj ne idu u prilog" kako bi "sačuvala mir", kaže Vučić. Srpski premijer je, međutim, istovremeno, uputio "poslednju molbu i nedvosmisleno upozorenje Albancima":

"Ovo je moja poslednja molba i nedvosmisleno upozorenje Albancima na KiM-u i moja poruka Srbima. Srbi na KiM-u treba da ostanu na svojim ognjištima, a Albancima, mogu da je tumače kako hoće, da ne pokušavaju da napadnu srpski narod na KiM-u, jer Srbija takve napade neće dozvoliti. To je sve što imam njima i celom svetu da poručim."

Nikome nećemo dozvoliti da nekažnjeno ubija Srbe

"Nama ništa nije problem, nama je jedino problem, ako neko misli da može da ubija Srbe. Nikome nećemo dozvoliti da nekažnjeno ubija Srbe. To je sve što imam da im kažem. Molimo ih da se ponašaju odgovorno, da razumeju da je mir u svačijem interesu. Neka se ne igraju i ne ruše ono što smo dugo gradili, a to su mir i sigurnost za sve građane. Voz sa običnim putnicima nije pretnja nikome," deo je upozoravanja srpskog premijera.

50 autobusa Ljuljzi trans

"Svakog dana imamo 50 autobusa Ljuljzi trans koji prelaze preko centralne Srbije i nikada nismo nijedan problem napravili. I sa crnim orlovima i sa zelenim orlovima i baš me briga sa kakvim orlovima," kazao je, takođe, Vučić.

"Onaj ko pomisli da interveniše protiv Srba i da ubija Srbe, zato što misli da je mnogo jak – ima moju poslednju molbu da to ne čini i da ne pomišlja da to može da čini. Neka vrlo dobro razumeju šta sam im poručio. Moja molba je da ne ubijaju Srbe, pošto ćemo morati da zaštitimo naš narod," zaključio je, odbivši da odgovara na pitanja novinara, pre nego što se brzo udaljio iz velike sale za konferencije za štampu Nemanjine 11.

Voz natrag za Beograd

Voz koji je jutros uz pompeznu najavu u 08:30 krenuo sa glavne železničke stanice u Beogradu za Kosovsku Mitrovicu, gde je trebalo da stigne do 19:30, prema poslednjim informacijama, u ovim trenucima, vraća se nazad za Beograd iz Raške, gde je stajao više sati.

U vozu se nalaze novinari i predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju, uključujući zamenika direktora ove kancelarije, Dušana Kozareva. Putnici koji su u Rašku stigli iz Beograda prebačeni su autobusom do Kosovske Mitrovice.

Priština: "Država Kosovo odbranila svoj suverenitet"

U ovim trenucima bi i kosovski premijer Isa Mustafa trebalo da drži konferenciju za štampu u Prištini. Vlada Kosova je zvanično večeras zabranila vozu iz Beograda ulazak na Kosovo. Prethodno je kosovski predsednik Hašim Tači pozvao kosovskog ministra unutrašnjih poslova Skendera Hisenija i direktora Policije Kosova Špenda Madžunija da "po svaku cenu spreče" ulazak voza kako bi se sačuvao "teritorijalni integritet i suverenitet". Da je "država Kosovo odbranila svoj suverenitet", upravo je potvrdio i kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj. Dešavanja u vezi sa vozom Beograd – Kosovska Mitrovica pratite u posebnoj VESTI koja se ažurira.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.