Više od 19 sati putovanja: Voz iz Beograda nije ušao na KiM, iz Raške se vratio u prestonicu

Nedelja 15. januar, 09:20 – Voz sa probne linije Beograd-Kosovska Mitrovica iz Raške posle 19 sati putovanja stigao nazad u Beograd; bez izveštaja da li i ko je sačekao voz u Beogradu

Voz koji je u subotu, uz pompeznu najavu i ispraćaj zvaničnika Železnica Srbije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju, u 08:30 krenuo sa glavne železničke stanice u Beogradu – za Kosovsku Mitrovicu, gde je trebalo da stigne istog dana do 19:30, iz Raške, koja je, ispostavilo se, bila njegovo krajnje odredište, posle putovanja dužeg od 19 sati, stigao je rano jutros, nazad u Beograd, javili su srpski mediji, čiji su se novinari nalazili upravo u ovom vozu.

Vučić: Zaustavio sam voz da sprečim sukobe, njihove specijalne snage minirale prugu

Voz je iz Raške, u kojoj je stajao više sati, za Beograd krenuo sinoć posle 20:30, a stigao oko četiri časa jutros. Odluku o zaustavljanju voza doneo je srpski premijer Aleksandar Vučić, kako bi, prema onome što je na sinoćnoj vanrednoj konferenciji za medije u Beogradu javnost mogla da sazna, a što ističe više srpskih medija, od jutros i zvaničnika, "sprečio krvave sukobe smirenom i veoma mudrom reakcijom"

"Moja odluka, i njom se ponosim, bila je da zaustavim naš voz u Raški, da bih sačuvao slobodu i živote naših ljudi, da bismo izbegli sukobe širih razmera i pokazali svima da mi želimo mir," saopštio je Vučić.

"Albanci, njihove specijalne snage, deo pruge pokušale su da miniraju. Nisu ni to bili sasvim sposobni da urade, na valjan način, ali ono što su uradili jeste da su, najpre, poslali svoje jedinice, samo od Albanaca sastavljene – iz mesta Lužane, iz trougla Podujevo, Orlane, Vučitrn. Dakle, najlojalnije njima, u kojima nije bilo nijednog Srbina, poslali su ih sa dugim cevima na Jarinje, gde je trebalo da sačekaju voz, da uhapse mašinovođu (Premijer je naveo puno ime i prezime mašinovođe, prim. red.), putnike voza i time donesu, mi smo, u prvom trenutku mislili, nekakvu političku pobedu, a onda smo shvatili da je trebalo da dovedu do velikih sukoba," objasnio je sinoć Premijer. 

Kosovska policija demantovala navode o miniranju

Kosovska strana je uz odluku da ne dozvoli ulazak ovog ikonopisanog i srpskim nacionalnim simbolima "brendiranog" voza demantovala navode o miniranju, potvrđujući istovremeno da je odbranila "državni suverenitet i integritet", uz optužbe da je srpska strana "stvorila bespotrebnu situaciju nečasnim radnjama kako bi destabilizovala Kosovo".

Đurić: Priština želela da isprovocira sukob, Srbima ugrožavaju pravo na kretanje

Na vozu je na više jezika, kao i na albanskom, ispisano Kosovo je Srbija. Unutrašnjost je dekorisana freskama iz srpskih manastira na Kosovu koje su pod zaštitom UNESCO-a. Glavni promoter ove, kako su sami najavili, probne linije, bila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju, čiji je direktor, Marko Đurić ispratio juče voz iz Beograda, rekavši da će "uskoro vrlo rado otići do Kosovske Mitrovice", dok je jutros na TV Pink optužio kosovske vlasti da "žele da isprovociraju sukob" i da se Srbima sa KiM-a "ugrožava pravo na kretanje". Zvaničnici kancelarije su u promovisanju ove linije, osim "brendiranja" voza srpskim nacionalnim simbolima i religioznim motivima, isticali da će to biti prvi voz za Kosovsku Mitrovicu iz Beograda, posle skoro 20 godina, te da je to jedini voz u Srbiji koji ima WiFi. 

U vozu su se, pored novinara, nalazili i predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju, uključujući zamenika direktora ove kancelarije, Dušana Kozareva koji je, kako je prethodno najavila Kancelarija za KiM, trebalo da se po dolasku voza u Kosovsku Mitrovicu obrati novinarima, a što se nije desilo. Tu je bio i direktor Železnica Srbije Miroslav Stojčić. Putnici koji su u Rašku stigli iz Beograda, prebačeni su autobusom

do Kosovske Mitrovice.

Tokom više sati stajanja u Raški, u vozu su članovi Kulturnog umetničkog društva iz Leposavića, koji su ovaj voz prethodno sačekali, pevali srpske narodne pesme, a društvene mreže preplavili su video zapisi njihovog pevanja, kojem se u jednom trenutku priključuje i savetnik Direktora Kancelarije za KiM, Miša Vacić. Video pogledajte OVDE.

Nema izveštaja o tome da li i ko od srpskih zvaničnika je dočekao ovaj voz jutros u četiri sata.

Zakazana sednica Saveta bezbednosti za nacionalnu sigurnost

U međuvremenu je zakazana sednica Saveta bezbednosti za nacionalnu sigurnost, koja će početi u 11 časova, u zgradi Generalštaba vojske Srbije. Predsedavaće predsednik Srbije, Tomislav Nikolić.

Subota 14. januar 2017, 21:35 – Kosovska policija demantuje da je minirala prugu

U upravo objavljenom saopštenju za medije, Kosovska policija demantovala je da su njene jedinice "minirale prugu", kao i to da je pruga na Severu Kosova uopšte i bila minirana.

"Kosovska policija oštro demantuje sve tvrdnje srpskih političkih zvaničnika i srpskih medija koji su javili i objavili informaciju da su navodno građani Kosova i Policija Kosova postavili eksplozivnu napravu kako bi sprečili ulazak voza na Kosovo," navodi se u saopštenju Policije Kosova.

U Donjem Jarinju oklopna vozila, policija se povukla nakon što je voz kreno natrag za Beograd

Foto: Željko Tvrdišić

Pojačane snage Policije Kosova i specijalnih jedinica ROSU, njih oko stotinu, sa najmanje dvadeset oklopnih vozila nalazilo se kod Donjeg Jarinja sve dok voz, koji je bio zaustavljen u Raškoj – nije oko 20.40 krenuo nazad ka Beogradu, javio je reporter Anadolije, prenosi N1.

Kosovski policajci su se nalazili duž pruge, a pripadnici jedinica ROSU, s dugim cevima, u neposrednoj blizini, na magistralnom putu Jarinje – Mitrovica.

Pripadnici Policije Kosova nisu zaustavljali vozila, a u Donje Jarinje došli su oko 18 časova, kada se očekivalo da kroz ovo mesto prođe voz Beograd-Kosovska Mitrovica koji je zaustavljen u Raškoj, na deset kilometara od Jarinja.

Pre dolaska Kosovske policije okupilo se i oko pedesetak Srba sa Severa, ali su se oni ubrzo razišli.

Oni su istovremeno potvrdili da "nisu našli bilo kakvu eksplozivnu napravu na i duž pruge na teritoriji Republike Kosovo".

Prethodno je srpski premijer na hitnoj konferenciji za medije u Beogradu rekao da su albanske specijalne snage, pokušale da miniraju deo pruge.

"Nisu ni to bili sasvim sposobni da urade, na valjan način, ali ono što su uradili jeste da su, najpre, poslali svoje jedinice, samo od Albanaca sastavljene – iz mesta Lužane, iz trougla Podujevo, Orlane, Vučitrn. Dakle, najlojalnije njima, u kojima nije bilo nijednog Srbina, poslali su ih sa dugim cevima na Jarinje, gde je trebalo da sačekaju voz, da uhapse mašinovođu S.M., putnike voza i time donesu, mi smo, u prvom trenutku mislili, nekakvu političku pobedu, a onda smo shvatili da je trebalo da dovedu do velikih sukoba," rekao je večeras Vučić.

A u prethodnoj izjavi za KoSSev, zamenik komandira KP-a za region Sever, Besim Hoti, rekao je da su jedinice Kosovske policije za region Sever izvršile potpuni pregled pruge na Severu nakon dojava na pojedinim prištinskim portalima o tome da je na šinama na Severu Kosova navodno postavljena eksplozivna naprava, koji su se pozvali na video snimak objavljen na Fejsbuk stranici "Njekomb". 

20:40 – Voz krenuo natrag za Beograd 

Posle 20.30, voz koji je jutros, uz pompeznu najavu, u 08:30 krenuo sa glavne železničke stanice u Beogradu za Kosovsku Mitrovicu, gde je trebalo da stigne do 19:30, krenuo je natrag za Beograd iz Raške, gde je stajao više sati.

U vozu se nalaze novinari i predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju, uključujući zamenika direktora ove kancelarije, Dušana Kozareva. Putnici koji su u Rašku stigli iz Beograda prebačeni su autobusom do Kosovske Mitrovice.

20:20 – Mustafa: Nećemo dozvoliti provokacije

"Suočeni smo sa potpuno bespotrebnom situacijom koju je kreirala Srbija. Mobilisali smo sve državne institucije i preduzeli smo sve odgovarajuće mere u sladu sa zakonima i Ustavom. Mislim da je zabrana ulaska ovog voza ispravno delovanje i ulazak voza na teritoriju nezavisne Republike neće biti dozvoljen, a u slučaju da se to dogodi, biće suočeni sa zakonima Kosova" – poručio je kosovski premijer, Isa Mustafa, na konferenciji za medije. O tome čitajte u posebnoj VESTI

20:10 – Voz se vraća nazad za Beograd 

Voz koji se u ovim trenucima nalazi u Raški, vratiće se nazad za Beograd nešto posle 20.30, prenosi Tanjug. 

19:40 – Hodžaj: Država Kosovo odbranila suverenitet, Srbija živi u mračnoj prošlosti uz Miloševićev mentalitet

"Država Kosovo zaustavila je danas nezakonito pokrenut voz iz Beograda. Ovom provokacijom, Srbija pokazuje da je izvor sukoba, nestabilnosti i provokacija. Država koja živi u mračnoj prošlosti. Ali kad god je potrebno, ponovo ćemo delovati u cilju održanja nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova," poručio je kosovski ministar spoljnih poslova, Enver Hodžaj. 

"Za zaštitu interesa građana i dostojanstva nove nezavisne države mnogo dugujemo. Ponašanje Srbije u poslednjih nekoliko nedelja su poziv na buđenje za naše evropske partnere da shvate da ono sa čim imamo posla je Miloševićev mentalitet," dodao je on, takođe. 

19:20 – Zakazana vanredna konferencija kosovskog premijera 

Kosovski premijer, Isa Mustafa, održaće u 19.30 vanrednu konferenciju za medije u zgradi kosovske vlade u Prištini. Glavna tema konferencije biće, prenose prištinski mediji, "srpski voz koji je jutros krenuo iz Beograda, ali kojem nije dozvoljeno da uđe na Kosovo". 

19:15 – Voz i dalje u Raški

Kako izveštavaju novinari koji se nalaze u vozu, on i dalje stoji u Raški i ne zna se kada će i kojim pravcem krenuti i da li će to biti put Beograda, ili Kosovske Mitrovice, što je manje izvesno s obzirom na dosadašnju situaciju.

Prema nekim nezvaničnim informacijama, postoji mogućnost da deo novinara autobusom bude prebačen u Kosovsku Mitrovicu.

Novinarima je, podsetimo, prethodno rečeno da će odluka o tome da li će voz nastaviti put, biti donešena nakon konferencije premijera Srbije, Aleksandra Vučića.

18:55 – Vučić: Upozorenje Albancima – ne napadajte Srbe oružjem, Srbija to neće dozvoliti

Njihove (kosovske) specijalne snage pokušale su da miniraju prugu, nisu bili sposobni ni to da urade na valjan način. Moja poslednja molba i nedvosmisleno upozorenje Albancima i poruka Srbima na KiM-u – Srbi da ostanu na ognjištima, a molba Albancima – mogu da je tumače kako hoće – da ne pokušavaju da napadnu srpski narod, jer Srbija te napade neće dozvoliti. Moja je odluka da zaustavim voz u Raški, da bih sačuvao slobodu i živote naših ljudi. Tražio sam hitne razgovore sa svim svetskim državnicima – upravo je poručio premijer Srbije, Aleksandar Vučić, u obraćanju medijima koje je trajalo nešto više od sedam minuta. Premijer Srbije nije odgovarao na pitanja novinara. Šta je sve Premijer Srbije rekao u večerašnjem obraćanju srpskoj javnosti i kakva je upozorenja uputio, čitajte u POSEBNOJ VESTI.

18:40 – Vlada Kosova: Vozu zabranjen ulazak na Kosovo 

Vozu koji je jutros iz Beograda krenuo put Kosovske Mitrovice, Vlada Kosova zvanično je zabranila ulazak na Kosovo, prenosi portal Koha, pozivajući se na izvore u kosovskoj vladi. Istovremeno, objavljeno je pismo kosovskog ministra infrastrukture, Ljutfija Žarkua, upućeno direktoru Policije Kosova, Špendu Madžuniju, od kojeg je zatražio da "zaustavi voz", koji "nema dozvolu nadležnih organa". 

"Nezvanično sam obavešten da je pokrenut voz na liniji iz Beograda do Mitrovice operatera koji nije dobio autorizaciju i relevantne licence, predviđene zakonom kako bi radio na Kosovu," stoji u pismu i dodaje se da kosovsko ministarstvo traži podršku Kosovske policije kada je u pitanju "situacija u vezi sa kretanjem neautorizovanog voza države Srbije". 

18:15 – Delavi: Zabrinut sam, strane da se uzdrže

Na svom Tviter nalogu, u međuvremenu se oglasio i ambasador SAD-a na Kosovu, Greg Delavi.

"Zabrinut povodom pitanja voza. Pozivam sve strane na uzdržanost. Potrebna je normalizacija, ne sukob," napisao je on.

18:10 – Kozarev: Ukoliko zabrane ulazak voza, putnici će biti preveženi autobusom; ikone – mogućnost edukacije 

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Dušan Kozarev, izjavio je novinarima u Raškoj da će, ukoliko voz ne nastavi put dalje, putnici koji se nalaze u njemu autobusom biti preveženi na odredište. Dodao je i da se čeka obraćanje Premijera Srbije, Aleksandra Vučića, nakon čega će se znati da će ili ne voz nastaviti put, prenosi Sputnjik.

Na pitanje novinara kakva je poruka za one koji su ateisti ili druge veroispovesti to što je voz ukrašen ikonama, Kozarev je rekao da ne misli da je voz protiv bilo koga, već za obrazovanje, ljubav, poštovanje prema svetinjama.

"U godini u kojoj se očekuje ponovni pokušaj takozvanog Kosova da postane član UNESCO-a ovo je mogućnost da se edukuju ljudi koji relativno malo znaju o srpskom kulturnom nasleđu na Kosmetu," objasnio je on.

18:00 – Tači: Po svaku cenu sprečiti ulazak voza; Vučić: Hitna sednica Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, potom hitno za medije 

Prištinski portal Express javio je upravo da je kosovski predsednik, Hašim Tači, "naredio" da se "po svaku cenu" spreči ulazak voza "kosovskih Srba".

Tači je, kako ovaj prištinski portal navodi, pozvao kosovskog ministra unutrašnjih poslova Skendera Hisenija i direktora Policije Kosova Špenda Madžunija da "ne dozvole" ulazak voza i da se sačuva "teritorijalni integritet i suverenitet".

"Imajući u vidu nemar vlasti, danas sam pozvao svoju kancelariju, poštujući ustavnost i zakonitost, a u okviru svojih nadležnosti, kako bi se očuvao teritorijalni suverenitet i integritet, pozvao sam i  ministra unutrašnjih poslova i direktora policije. Pitao sam ih da spreče ulazak voza na Kosovo odmah i po svaku cenu. Imam puno poverenje da će vlasti sprovesti ustavnu i zakonsku odgovornost. Institucije treba da izvrše tu obavezu. Što je dosta, dosta je. Imaćemo nultu toleranciju prema Beogradu koji krši teritorijalni integritet Kosova," rekao je Tači ekskluzivno za Express.

Beogradski mediji su u međuvremenu javili i da je Premijer Srbije, Aleksandar Vučić, za 18.15 zakazao hitnu sidnicu Biroa za koordinaciju službi bezbednosti.

16:45 – Voz Beograd-Kosovska Mitrovica u blizini Jarinja, nema eksploziva

Jedinice Kosovske policije za region Sever izvršile su potpuni pregled pruge na Severu nakon dojava na prištinskim portalima o tome da je na šinama na Severu Kosova navodno postavljena eksplozivna naprava, a namenjena vozu koji je jutros krenuo iz Beograda ka Kosovskoj Mitrovici, potvrdio je za KoSSev zamenik komandira KP-a za region Sever, Besim Hoti. U ovim trenucima na Donjem Jarinju pojačano je upravo prisustvo policijskih jedinica, među kojima se nalaze pripadnici granične policije koja će izvršiti kontrolu putnika i unutrašnjosti voza, nakon što uđe na KiM, kao i policajci regiona Sever. Hoti navodi da je KP sa Severa spremna da asistira kolegama ukoliko to zatraže, ali njihova nadležnost nije i da li će voz nastaviti do Kosovske Mtirovice. Za razliku od jutrošnjeg ispraćaja voza iz Beograda koji je bio krcat novinarima, predstavnicima Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Železnica Srbije, tokom njegovog današnjeg puta kroz Srbiju nije bilo informacija gde se on tačno nalazio, odnosno da li je će preći administrativnu liniju sa Kosovom. U ovim trenucima očekuje se da voz bude upravo u blizini Donjeg Jarinja, odnosno integrisanog graničnog prelaza sa Kosovom. Prve informacije o ovom vozu su tako počele da se u srpskim medijima objavljuju tek od 14:30, kada je Sputnjik, čija se ekipa nalazi u njemu, sa stanice u Kraljevu objavio video, a na kojem se vidi da je voz tada ušao u stanicu. Prema nezvaničnim informacijama koje smo u međuvremenu dobili od kolega koje se nalaze u vozu, voz se trenutno nalazi u Raški. Premijer Srbije, Aleksandar Vučić, najavio je hitnu konferenciju za medije "povodom situacije na KiM-u", u 18.30, bez daljih detalja. 

Kosovski mediji postavljen eksploziv; Hoti: Pruge pregledane, sve je u redu 

Pregled pruge na Severu izvršen je nakon što je na Fejsbuk stranici "Njekomb" objavljen video pod nazivom "Minirane šine za voz pokrenut na liniji Beograd-Mitrovica", koji su potom preneli i prištinski mediji. Na snimku se vide maskirane osobe, u crnoj odeći, kako navodno postavljaju eksploziv sa žicama, prekrivajući ih snegom. Ipak, na snimku se ne vidi da li je, kada i gde tačno postavljen eksploziv, te da li se zaista i radi o pruzi na Severu.

"Naša jedinice su izvršile potpuni pregled, i mogu da kažem da tu nema nikakvih problema i da ništa nisu pronašle," rekao je Besim Hoti u izjavi za KoSSev. 

U vozu i "savetnik Direktora" Kancelarije za KiM Miša Vacić, iz voza izašao u Raški

Izvor: Facebook @Bojana Milovanović

U vozu koji je krenuo jutros iz Beograda se nalazi i nekadašnji portparol i lider desničarskog udruženja "SNP 1389", Miša Vacić, koji je, kako prenosi N1, u razgovoru s novinarima podelio i svoje vizit karte s logom Kancelarije za Kosovo i Metohiju, na kojima piše da je savetnik direktora.

Vacić je, međutim, kako su u međuvremenu javili mediji, u Raškoj sišao sa ovog voza. 

Direktor Marko Đurić je ranije rekao da Vacić radi u Kancelariji, ali da nije njegov savetnik, a nakon što je prvobitno demantovao da Vacić uopšte radi za ovu vladinu kancelariju.

Hoti je, takođe potvrdio da su jedinice KP-a spremne da pruže asistenciju jedinicama Granične policije Kosova, a čija je nadležnost da izvrši kontrolu unutrašnjosti voza, kao i putnika, kada voz uskooro bude ušao na Severno Kosovo. Hoti je naglasio da to da li će voz i ući na Kosovo, s obzirom na to da je iz Prištine više puta poručeno da se radi o "nezakonitoj liniji", te da se poziva EU da spreči dolazak ovog voza – nije nadležnost jedinica Kosovske policije na Severu, već Granične policije.

Na pitanje šta ta asistencija podrazumeva, odnosno da li to može da znači pružanje podrške ukoliko Granična policija Kosova zabrani ulazak voza, Hoti je odgovorio:

"Naše jedinice su spremne da asistiraju jedinicama Granične policije u bilo kom slučaju da oni to zatraže."

Voz prošao Kraljevo, stigao u Rašku 

Iako su beogradski mediji od jutrošnjeg polaska voza sa glavne železničke stanice iz Beograda o tome objavili seriju izveštaja, do 14.30 nije bilo daljih informacija iz ovog voza, uprkos tome što je on pokriven bežičnim Internetom. 

Sputnjik je posle 14 časova, čija se ekipa nalazi u vozu, sa stanice u Kraljevu objavio video, na kojem se vidi da je voz stigao, a potom i da je u Raški, poslednjoj stanici pre ulaska na Severno Kosovo. 

Kocijančič: Voz nije naš posao

Tači: Nisam protiv slobode kretanja, ali preduzeti sve mere da se spreči kretanje voza 

Kosovski predsednik, Hašim Tači, navodi da nije protiv slobode kretanja, ali voz naziva "provokacijom" i smatra da je njegov ulazak na Kosovo, uz "nacionalističke nalepnice koje su suprotnosti sa Ustavom i zakonima Kosova" – neprihvatljiv.

"Pored toga, ovim vozom putuju putnici i najviši srpski zvaničnici koji nemaju dozvolu za ulazak na Kosovo, u skladu sa važećim procedurama," napisao je on na svojoj Fejsbuk stranici.

"Stoga, ono što je nezakonito i krši državni suverenitet Kosova, treba sprečiti. Ovaj voz je provokacija i kosovske vlasti treba da preduzmu neophodne zakonske mere kako bi sprečile njegovo kretanje," dodao je on.

Nakon višednevnih natpisa o vozu Beograd-Kosovska Mitrovica sa obe strane, po prvi put se danas oglasila EU. 

Voz je pitanje koje se tiče "Srbije i Kosova, a ne EU" – rekla je Maja Kocijančič.

Portparolka Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku, navela je, prenosi prištinska televizija "Kljan", da "to nije posao EU". 

"Bilo koji zajednički problem treba da se raspravlja između strana u duhu normalizacije odnosa," rekla je, takođe, Kocijančič.

Prema njenim rečima, mesto gde "dve zemlje" treba da reše probleme je Brisel.

"Platforma za razgovor o ovim pitanjima je dijalog. Pristup konstruktivnog dijaloga je uslov od suštinskog značaja za obe strane da napreduje na putu ka Evropskoj uniji," rekla je ona.

Podsetimo, kosovska ministarka za dijalog, Edita Tahiri, pisala je EU, zatraživši da "zaustave nelegalni srpski voz". 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.