Vučić nakon hapšenja Sofronijevića: Svi koji krše Ustav Srbije, uključujući i Albance, biće gonjeni, hapšeni

„Srećko Sofronijević je srpski junak, ranjen od bandita u Prištini, a njegovo hapšenje su sproveli isti ti banditi, uz direktnu podršku EU i SAD-a“, poručio je danas predsednik Srbije i kao kontra meru najavio da više neće moći da se gazi ustavni poredak Srbije. Svima koji to čine, uključujući i Albancima, poručio je da će odgovarati.

Srbin iz opštine Zvečan, Srećko Sofronijević, uhapšen je juče kod prelaza Brnjak uz optužbe za više krivičnih dela – od pokušaja teškog ubistva, preko napada na službeno lice, poziva na otpor i huliganstvo.

Sofronijević je zapravo 13. oktobra 2021. godine bio ranjen u leđa tokom akcije Specijalne policije u Zvečanu i protesta građana, prema čijem svedočenju, on nije bio učesnik protesta.

Srpski predsednik je u današnjem obraćanju medijima, nakon što je prisustvovao vojnoj svečanosti povodom Dana Odreda vojne policije „Kobre“, kazao da su „prištinske vlasti juče uhapsile hrabrog čoveka kojeg su već ranili albanski teroristi 2021. godine na KiM“.

Na samom kraju obraćanja, uputio je sličnu poruku, ali uz optužbe na račun Evropske Unije i SAD-a, da „prikrivaju Kurtijeve kriminalne odluke“.

„Srećko Sofronijević je srpski junak, ranjen od bandita u Prištini, a njegovo hapšenje su sproveli isti ti banditi, uz direktnu podršku EU i SAD. Jer svi ti dole što sede, od EULEX-a do američkog ambasadora Hovenijera, služe da pokriju svaku Kurtijevu kriminalnu odluku, ničemu drugom oni ne služe“, kazao je Vučić.

A pošto Zapad ukazuje i poziva se na ustavni poredak i na suverenitet Kosova, Vučić najavljuje da više neće moći da se gazi ustavni poredak Srbije, odnosno najavljuje hapšenje i procesuiranje svih koji to čine.

„Onog sekunda kada naše tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova budu rešeni da u potpunosti rade svoj posao, a verujem da će to biti od sledeće nedelje, svi oni koji krše ustavni poredak Republike Srbije, a nalaze se tamo gde imamo efektivnu vlast, biće gonjeni, uhapšeni i procesuirani od strane nadležnih organa Srbije. Jer je naravno Ustav Srbije vrhovni pravni akt kojeg moraju da se drže svi, a ne u skladu sa preporukama pojedinih ambasada, ili željama nekih stranih sila“, kazao je Vučić u prvom delu obraćanja.

Pri samom kraju dao je novi detalj, odnosno pomenuo da će „odgovarati Albanci koji u tome učestvuju“.

„Sada svi vi što gazite ustavni poredak Srbije, svi vi koji na bilo koji način u tome učestvujete, kroz proteste, demonstracije, na bilo koji način – odgovaraćete za to, svi Albanci koji u tome učestvuju odgovaraće za to“, kazao je Vučić.

„Ne mogu Srbi da budu hapšeni zbog toga što su se suprotstavili negde nekome. Još ih upucate i terate u zatvor, a da ogovora nema. Nećete taj film više da gledate

Vučić kaže i da Zapad ni za šta više neće da pita.

„Sit sam laži, naslušao sam se njihovih laži, garantija iz decembra 2022. godine i nismo imali izlaza, ali je svejedno trebalo tada da kažem ja – ‘nemamo izlaza, zato moramo da prihvatimo, ne verujem im ništa. Ja sam i sebe lagao i slagao te divne momke sa KiM, rekavši im da verujem ljudima iz EU i SAD. Oni su nas brutalno lagali i nastaviće da nas lažu, objašnjavajući nam kako je sve to za naše dobro“.

Naglašava da će od sada raditi na onome „što je dobro za naše dobro, u skladu sa našim interesima, našim vizijama a ne njihovom pogledu na budućnost“, uz poruku – „zapamtite moje reči, pobediće Srbija“.

O sednici SB UN – biće interesantno

Najavio je i da uskoro putuje za Njujork, gde će učestovati na redvnoj sednici SB po pitanju KiM:

„Biće interesantno da se govori o tome, jer su nam sprečili sednicu oko agresije na SRJ, uz argument ‘nemojte Srbi da se vraćate u prošlost’, a onda su nam doneli temu koja je četiri godina starija od te teme“ i o tome neće samo da raspravljaju u „malom telu“ UN poput Saveta bezbednosti, već pred najvećim – Generalnom skupštinom.

„O njihovom licemerju, bezorbazluku i bezobzirnosti je besmisleno sumanuto govoriti, ovih velikih, pre svega“, naznačio je predsednik Srbije, uputivši kritiku na račun zapadnih medalja.

Vučić novinarki Telegrafa – ‘sram te bilo lažove jedan’

Zapad kritikuje i zbog njihovih „trikova“.

„Videli ste britanski Telegraf, došla neka – stavila pancir na sebe i kaže ‘evo vidite ovo su brda ovde, evo mene u Leposaviću – skupili se Srbi, sada će da napadnu ovde’. Pa sram te bilo lažove jedan“, poručio joj je Vučić.

Lavina negativnih reakcija na izveštavanje Telegrafa o Kosovu kao mogućem sledećem konfliktu u Evropi

Kaže da Zapad „baš briga što su lažovčine na kub, nije ih sramota, ne sekiraju se, nema ni ‘izvinite'“.

„I to lažu već 26 meseci, slušate svaku od tih laži i valjda misle da niko ne sme ništa da im kaže. Zaboravljaju da postoji jedan slobodarski narod u srcu Evrope koji ne mogu da pokore. I da uprkos brojnim njihovim slugama u političkom životu i raznim drugim sferama javnog života, postoje ljudi koji imaju srce i obraz i koji razmišljaju o istoriji, ali i deci i koji neće da im se pokore“.

Najavljuje „snažnu borbu“, a građanima poručuje:

„Narode srpski – glavu gore, borićemo se snažno i uprkos pretnji da će svakoga ko bude nosio crveno-pravo-belu zastavu smatrati genocidnim, tu zastavu ogrnuću i na Ist Reveru, Briselu i Strazburu na svakom mestu, ponosan na svoju prelepu zemlju, u kojoj ćemo uvek da poštujemo prava Bošnjaka, da se za njih borimo jednako kao i za Srbe. Ne samo da neću da se stidim, nego ću smeti svakog od tih koji misle da nam sole pamet i drže pridike da ih pogledam u oči, a da li će oni moći, videćemo“, dodao je Vučić.

Vučić poslao pisma zbog namere članstva Kosova u S.Evrope

Kao što je i najavio, predsednik Srbije je danas potvrdio da je poslao pisma svim članicama Saveta Evrope i drugim evropskim zvaničnicima u vezi sa planovima Prištine da postane članica SE.

„Napisao sam 14 različitih pisama evropskim liderima – uglavnom su bila personalizovana. Svakom sam se obratio imajući u vidu specifične odnose. Na jedan način priznavačima, na drugi način nepriznavačima, ali i u okviru priznavača na različite načine, naročito onim zemljama koje se smatraju najuticajniima“, naveo je.

Vučić je mišljenja da će Parlamentarna Skupština Saveta Evrope za dva dana doneti odluku u korist Prišine u vezi sa članstvom. Konačnu odluku, međutim, donosi Komitet ministara.

„U pismima sam tražio da još jednom razmotre odluku Parlamentarne skupštine Saveta Evrope koja će uslediti za dva dana zbog poslanika, i da na Komitetu ministara njihova odluka bude drugačija, upravo zbog toga što kada govore o vladavini prava, jasno je da na Kosovu postoji sve osim vladavine prava, da se tamo sprovodi goli teror nad Srbima, da ZSO nakon 11 godina nije formirana i da nikakav proces ne postoji.

Hoće da pošalju nacrt Statuta Ustavnom sudu – trik 

Vučić je, slično nedavnoj vesti Albanian Post, kazao da Priština planira da prosledi nacrt za formiranje ZSO Ustavnom sudu. Srpski predsednik smatra da je reč o triku.

„Posebno sam ukazao na trik kojim misle da se posluže 10. maja, šaljući u tobožni ustavni sud na ocenu ustavnosti nacrt ZSO koji su Evropljani predložili, posle kojeg, naravno ništa neće uraditi, ne bi li nekom zamazali oči i obezbedil glas u Savetu Evrope“..

Na kraju poručuje da će Srbija nastaviti da se bori, a da je o pitanju članstva Kosova u S. Evrope, najviše razgovarao sa francuskim predsednikom, na nedavnom sastanku u Parizu.

„On je imao razgovore prekjuče sa Olafom Šolcom, videćemo kako će dalje da se razvija, a u svakom slučaju, mi ćemo se držati ne samo međunarodno javno pravnih normi, već ćemo se do poslednjeg trenutka boriti za istinu, pravdu, pa sada, videćemo. To je naš zadatak i to je ono što možemo da učinimo“, kazao je Vučić.

Šta je još Vučić danas kazao, čitajte u vesti:

Kobre se od svih jedinica jedine odazvale 100 odsto kada smo 2022. očekivali napad na Srbe i tražili angažman vojnikaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.