Kobre se od svih jedinica jedine odazvale 100 odsto kada smo 2022. očekivali napad na Srbe i tražili angažman vojnika

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, prisustvovao je danas vojnoj svečanosti povodom Dana Odreda vojne policije „Kobre“. Poručio im je da je Srbija „pritisnuta snažnije nego ikada od mnogih koji bi da joj komadaju teritoriju“. Ujedno im je rekao da će država dati sve od sebe da ne moraju da „stavljaju svoje živote na raspolaganje otadžbini“, ali i – „vi znate kakav vam je poziv i znate šta vam je činiti ukoliko vas otadžbina pozove“.

Predsednik je „Kobrama“ predsedničkom odlukom dodelio Vojnu zastavu zbog , kako je kazao, profesionalnosti, discipline, marljivosti i ljubavi prema otadžbini.

„Ova zastava koju ste dobili nikada ne sme da padne u ruke nepriijatelju, baš kao ni pedalj naše zemlje Srbije“, poručio im je Vučić.

Kaže da danas nije lako biti pripadnik Vojske, a još manje pripadnik ove jedinice:

„Zato što se naša zemlja nalazi u sred geopolitičkog vrtloga, ni kriva ni dužna, a pritisnuta snažnije nego ikada od mnogih koji bi da joj komadaju teritoriju, do onih koji bi da za sve svoje greške krivca pronađu u Srbiji“.

Na svaki poziv otadžbine odgovorite sa ‘Da’

Naglašava da neće biti lakše u budućnosti, te da je potrebno snaženje vojske:

„Da ulažemo i preko mere u zaštitu suvereniteta, jer samo tako možemo da odvratimo sve one koji bi želeli uništenje Srbiji“.

Imao je poruku za one iz sveta koji misle da je „moguće nekoga progoniti i činiti zlo dugo vremena, a da taj neko posle izbegavanja i sklanjanja od sopstvene sadašnjosti i problema u jednom trenutku ne razmisli i ne kaže sebi:

„Vreme je da se suočimo sa svima vama i da kažemo da dalje nemamo kud“.

„Bukvalno nas dovode u situaciju da budemo u uglu i da jedino što možemo je da čuvamo ono što imamo -“ to je naša otadžbina, naša Srbija“.

Kobrama ujedno poručuje da je zbog toga važno da rade napornije i više.

„Ono što se od vas traži je više od svega u odnosu i od svakoga u svakom drugom pozivu. To je da na svaki poziv otadžbine odgovorite sa ‘Da’ i nema teško jer tu reč neću da čujem, baš kako je to izgovarao veliki vojvoda, Živojin Mišić“, dodao je Vučić.

Kobre se jedine odazvala 100 odsto kada smo 2022. očekivali napad na Srbe na Kosovu

Vučić je pomenuo krizna dešavanja na Severu Kosova 2022. godine, pomenuvši poziv na angažman vojnih jedinica, odnosno da su pripadnici Kobri bili jedini koji su se odazvali 100 odsto.

 „Imali smo divne jedinice sa odzivom – 96, 98, 99 odsto. Hoću da ljudi znaju da u decembru 2022. godine kada smo očekivali napad na naš narod na KiM, ne onda kada su oni govorili, nego onda kada smo mi očekivali i kada smo tražili angažman svakog od naših vojnika, jedina jedinica u Srbiji koja se 100 odsto odazvala i gde su i oni momci koji mene obezbeđuju na dnevnom nivou, iz civilnih odela, iz svakodnevnevnih vojnih uniformi istog sekuda obukli svi ratne uniforme Vojske Jugoslavije. Jedina jedinica sa 100 odsto odziva bile su Kobre. Hvala vam na tome što vam nikada nije bilo teško da prvi u redu budete u odbrani otadžbine i da svoje živote stavite na raspolaganje otadžbini“, kazao je Vučić.

Znate šta vam je činiti ukoliko vas otadžbina pozove

Poručio je Kobrama da će država dati sve od sebe da oni ne moraju da „stavljaju svoje živote na raspolaganje otadžbini, ali i kaže:

„Vi znate kakav vam je poziv i znate šta vam je činiti ukoliko vas otadžbina pozove“.

Najavio je da će državni vrh u narednim danima i nedeljama, „pozivajući se i ugledajući se na vaš duh i snagu“, boriti svim političkim sredstvima da „sačuvamo obraz i ugled Srbije“.

Ogrnut malom zastavom/šalom koju mu je dodelila ova jedinica, a na kojoj piše „odred vojne policije – Kobre“, kazao je:

„Nosićemo je sa ponosom na svakom mestu – od Ist Rivera, preko Strazbura i Brisela ponoseći se svojom najlepšom crveno plavo belom trobojkom koju niko nikada neće moći da nam oduzme i koju nikome nećemo dati, kao što im nećemo dati da srpski narod okarakterišu kao najgori narod na svetu, praveći se da to nije istina i kako nam u stvari žele dobro, i čeznu da se pripojimo modernom svetu, a da ipak imamo najtežu moralni, političku pravno kvalifikaciju iza sebe“, kazao je Vučić.

Najavio je i da će srpski političari da daju sve od sebe i urade svoj posao:

„I kao mala zemlja suprotstave najmoćnijim u svetu, onima koji su nam juče zamerali zašto to radimo“:

„To radimo zato što obraz nema cenu, zato što Srbija nije na prodaju, zato što otadžbinu volimo više od svega, zato ćemo se suprotstaviti svima vama koji mislite da imate pravo da nam komadate otadžbinu, da menjate istoriju i da mnogostradalni srpski narod imate pravo da okarakterišete kao genocidan“.

Kobrama je na kraju svog obraćanja još jednom poručio „veliko hvala“, ali ih je ponovo zamolio da „uvek budu na raspolaganju samo svojoj Srbiji, svojoj jedinoj otadžbini“.

„Čestitam vam vojnu zastavu, sa ponosom je nosite i nikada nikom u ruke ne predajte. Živele Kobre, Živela Vojska Srbije, živela Srbija“, kazao Vučić.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.