Albanian Post: Kosovska vlada do 10. maja šalje nacrt ZSO Ustavnom sudu, uslov za članstvo Kosova u SE

Kosovska vlada
FOTO: KoSSev

Izvor: Albanian Post (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; naslov je adaptiran)

Vlada Kosova se načelno dogovorila sa međunarodnom zajednicom da nakon podrške koju će dobiti 16. aprila, kada će Parlamentarna skupština Saveta Evrope pozitivno glasati za članstvo Kosova u ovoj organizaciji, do 10. maja Kosovo pošalje Nacrt statuta za zajednicu opština sa srpskom većinom na razmatranje Ustavnom sudu.

Nacrt statuta, koji je izradila Evropska unija, a ne Kosovo – planirano je da Vlada Kosova uputi Ustavnom sudu na predlog Eljberta Krasnićija (Elbert Krasniqi), ministra administracije lokalne samouprave.

Kako Albanian Post saznaje iz međunarodnih izvora, ovaj korak će biti uslov za Kosovo da 16-17. maja Komitet ministara, tačnije vlade država članica Saveta Evrope, prihvate Kosovo kao državu članicu organizacije, ili, kako je to procedura, da se pozove u članstvo.

Isti izvori kažu da je Vlada Kosova pristala na ovaj potez u zamenu za članstvo u Savetu Evrope.

Dakle – bez čekanja odluke Ustavnog suda, već samo upućivanje na sud od strane Vlade Kosova, biće neophodan korak koji zahteva međunarodna zajednica.

To je predstavljeno i u tačkama izveštaja izvestiteljke, Dore Bakojani, gde se navodi da Kosovo treba da „preduzme suštinske i opipljive korake za sprovođenje svih članova sporazuma u ​​Briselu i Ohridu, uključujući i osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom“.

Ovaj „suštinski“ i „opipljivi“ korak biće upravo slanje nacrta na razmatranje Ustavnom sudu.

Da će Kosovo preduzeti „značajne“ i „opipljive“ korake jasno je naglašeno i u pismu od 22. marta, kada su premijer Aljbin Kurti, predsednica Vjosa Osmani i predsednik Gljauk Konjufca rekli izvestiteljki Bakojani da će sprovesti sve zahteve koje je navela u izveštaju.

„Želeli bismo da iskoristimo ovu priliku da vas obavestimo da ćemo se verno pridržavati liste obaveza/uslova datih u Dodatku 1 vašeg pisma od 21. marta 2024, da Kosovo postane država članica Saveta Evrope“.

Na kraju pisma nalaze se tri potpisa troje institucionalnih lidera.

Da li će nacrt statuta Asocijacije Vlada uputiti do 10. maja, kako je načelno dogovoreno, ostaje da se vidi tek po okončanju ove procedure.

Ali, ukoliko se ne pošalje (Nacrt), teško da će to Kosovu ponuditi šansu za članstvo u Savetu Evrope, jer možda neće biti izglasano u Komitetu ministara, upravo zbog nepoštovanja unapred preuzetih obaveza.

Ono što je poznato i napisano u izveštaju grčke političarke u Savetu Evrope, Kosovo će biti prva zemlja koja će pristupiti Savetu Evrope zbog pitanja bezbednosti srpske manjine, za razliku od drugih zemalja koje su pristupile Savetu Evrope radi zaštite svojih ljudskih prava.

Tako je navedeno u ovom izveštaju, jer se tvrdi da je Srbima, da bi ostvarili svoja prava, ova organizacija svakako potrebna.

Ukoliko Vlada uputi nacrt statuta Ustavnom sudu, onda se nastavljaju procedure za članstvo u Savetu Evrope i potom se čeka odluka Ustavnog suda o nacrtu Asocijacije.

Šta će se dalje dešavati zavisi od odluke koju će doneti Ustavni sud, ali – podsećanja radi – kako se navodi u odluci iz 2015. godine „Udruženje se mora osnovati“, ali ostaje da se vidi u kom obliku će ona biti.

Nacrt koji je predložila EU, kritikovali su gotovo svi pravnici koji su to javno komentarisali, a neki od njih su ga nazvali i „materijalnim ustavom” koji je paralelan sa kosovskim.

S druge strane, sami zvaničnici Kosova komentarišu predlog EU kao neustavan, ili kao dokument koji na prvi pogled nije u duhu i slovu Ustava Kosova, koji je veoma velikodušan u odnosu na manjine na Kosovu.

Međunarodni zvaničnici su branili Nacrt koji je predložila Evropska unija, tražeći da se ne komentariše javno, dok ne bude konačne odluke Ustavnog suda.

Pročitajte još:

Saracin u Prištini zbog referenduma – poziv na bojkot je težak signal; Neformiranje ZSO ne vodi u EU; nema nagoveštaja o planovima za invaziju

Politički odbor PS S.Evrope preporučio da Kosovo postane članica Saveta EvropePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.