Nižu se reakcije nakon napada Irana na Izrael: Priština se pridružuje osudama, Beograd za pronalazak rešenja mirnim putem

Iran Izrael napad dronovima projektilima
FOTO: Preuzeto sa fokus.ba

Čak 99 odsto od oko 300 projektila koje je Iran ispalio na Izrael tokom noći presrela je protivvazdušna odbrana, saopšeno je danas iz IDF-a, dok je izraelski premijer, Benjamin Netanjahu, poručio „zajedno ćemo pobediti“. Za to vreme oglašavaju se predstavnici zemalja koji pozivaju na smirivanje situacije. Deo zemalja jasno osuđuje Teheran, čemu se pridružuju i prištinski zvaničnici. Beograd, sa druge strane, poziva na pronalazak rešenja mirnim putem.

Mediji širom sveta izvestili su da je sinoć veći broj dronova i projektila poleteo iz Irana ka Izraelu, uz navode da je reč o „osveti zbog bombardovanja Iranskih diplomatskih objekata u Damasku“.

„Iranska pretnja naišla je na vazdušnu i tehnološku superiornost IDF, u kombinaciji sa jakom koalicijom sa saveznicima presreli smo ogromnu većinu projektila“, poručili su iz Izraelske vojske.

Naveli su da od 170 dronova i 30 krstarećih projektila koji su lansirani na Izrael, nijedan nije ušao u izraelski vazdušni prostor, te da je 25 oborilo izraelsko vazduhoplovstvo. prenose mediji.

Prema navodima CNN-a, jedan broj projektila je probio odbranu, ali nema izveštaja o direktnim povredama nastalim usled iranskih udara.

Američki zvaničnici navode da su njihove snage na Bliskom istoku presrele više od 70 dronova i najmanje tri balističke rakete.

Reakcije

Nižu se reakcije svetskih lidera – neki otvoreno osuđuju Teheran, a drugi zovu na momentalno primirje u Gazi, dok gotovo svi pozivaju na smirivanje u trenutku velikih tenzija na Bliskom Istoku, prenosi N1 pisanje CNN-a.

I dok američki predsednik poručuje da SAD podržavaju Izrael kad su u pitanju pretnje iz Irana, ali da neće učestvovati u eventualnom napadu na Iran, Teheran upozorava – udariće jače ako Izrael bude odgovorio na ove napade.

Ujedno, iranski predsednik, Ebrahim Raisi, rekao je da će „svaka nova agresija protiv interesa iranske nacije naići na jači odgovor“, prenosi CNN.

Sa druge strane, kako piše isti medij, izraelski zvaničnik je kazao da će njegova zemlja odgovoriti na iranski napad, ali i da obim tog odgovora još mora da se utvrdi.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je „sve strane da se suzdrže od akcija koje bi vodile velikim sukobima na više frontova na Bliskom Istoku“.

Ujedno, kako prenose mediji, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija zasedaće na zahtev Izraela, povodom iranskog napada projektilima.

Premijer Kanade Džastin Trudo rekao je da napadi „pokazuju još jednom zanemarivanje mira i stabilnosti u regionu iranskog režima“.

Kina je izrazila „duboku zabrinutost“ zbog „trenutne eskalacije“, a rusko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo „sve umešane strane na uzdržanost“.

Pakistan smatra da su napadi „posledica sloma demokratije“.

Priština uz Izrael

„Kosovo se pridružuje saveznicima širom sveta u osudi iranskog napada na Izrael“, poruka je kosovske predsednice Vjose Osmani, koja ujedno navodi da „mirovni napori moraju prevladati“.

Kurti takođe osuđuje napad na Izrael, navodeći da „akt bez presedana“, predstavlja rizik za destabilizaciju regiona.

Sličnu poruku šalje i Ramuš Haradinaj, predsednik AAK, navodeći da Kosovo stoji uz Izrael.

Srbija se zalaže za mirno rešenje

Potpredsednik Vlade Srbije u tehničkom mandatu i ministar inostranih poslova Ivica Dačić rekao je da bi trebalo uložiti maksimum napora da ne eskalira situacija i da je stav Srbije da se zalaže za rešavanje problema mirnim putem.

„Mislim da bi trebalo činiti maksimum napora da se zaustavi dalja eskalacija ove situacije, niko ne zna ko će se ovom pridružiti i iskoristiti situaciju za dalje komplikovanje odnosa“, rekao je danas Dačić u gostovanju na televiziji Prva.

„Već 40, 50 godina naša politika je da se svi problemi rešavaju mirnim putem, a da mi zaštitimo naše nacionalne i državne interese u ovom trenutku“, rekao je Dačić.

Iran napao Izrael dronovima, lansiran drugi talas bespilotnih letelica, SAD presrele nekoliko ciljeva iznad Sirije i IrakaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.