KP pozvala građane, posebno na Severu, da prijavljuju krivična dela

Kosovska policija uputila je danas poziv građanima, a posebno onima na Severu, da „bez oklevanja, na njima najlakši i najpristupačniji način“, prijavljuju sva krivična dela. Poziv stiže nakon što su Srbi sa Severa napustili kosovske institucije, među kojima je i policija.

KP je objavila besplatne kontakt telefone, kao i brojeve svih policijskih stanica i službenu e-mail adresu, a kako bi, navode, pružili mogućnost prijavljivanja različitih slučajeva u svim regionima i policijskim stanicama.

Besplatni kontakt telefoni: 192; 0800 19999; 038 550 999.
E-mail: [email protected]

Istovremeno, podsetili su i na digitalnu platformu „Prijavi policiji“, koja se može koristiti i preuzimati na mobilnim uređajima na tri jezika – srpskom, albanskom i engleskom.

Svaka prijava putem ove aplikacije, kako navode, pruža potpunu transparentnost, poverljivost i anonimnost.

Kosovska policija ujedno se zahvalila građanima na saradnji i dosadašnjem prijavljivanju različitih slučajeva.

„Policija Kosova radi sa predanošću kako bi pružila bezbednost na celoj teritoriji Republike Kosova, uključujući prevenciju kriminala, borbu protiv negativnih pojava, upravljanje i kontrolu granica, omogućavanje slobodnog kretanja i poštovanje ljudskih prava“, naveli su u saopštenju.

Na Kosovu je u toku nova kriza sa tablicama, koja je nakon odluke Prištine da fazno sprovede odluku o preregistraciji kojom prvo opominje vlasnike automobila sa srpskim registarskim oznakama gradova na Kosovu da ih prebace na RKS, kulminirala upravo sa izlaskom Srba iz kosovskih institucija.

Od dana kada se sa napuštanjem kosovskih institucija započelo, kosovski premijer Aljbin Kurti u više navrata apelovao je na srpsku zajednicu da se u njih vrate, premda još uvek odbijajući da ispuni njihove zahteve – povlačenje odluke o preregistraciji i formiranje Zajednice srpskih opština.

Međunarodni predstavnici listom pozivaju na hitnu deeskalaciju napetosti, koja podrazumeva da vlada u Prištini odloži rok za (pre)registraciju za narednih 10 meseci, a Srbi se vrate u kosovske institucije.

Ipak, na Severu se svakodnevno nastavlja sa napuštanjem kosovskih institucija. Juče su ispred opštine SO Mitrovica, zaposleni predavali ostavke, kao i četiri rukovodioca opštinskih izbornih komisija, a danas je isto učinilo i desetak zaposlenih na Jarinju i Brnjaku.

Portal Kosovo onlajn juče je javio da je isto uradilo i deset pripadnika KBS-a, što je kosovski ministar odbrane Armend Mehaj potom demantovao.

Beograd i Priština se i dalje za novonastalu situaciju uzajamno optužuju.

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Napuštanje institucija Tablice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.