Hovenijer: Hitno započeti pregovore o osnivanju ZSO, ali ne želimo novu Republiku Srpsku

Ambasador SAD Džef Hovenijer Intervju
FOTO: KoSSev

SAD su zabrinute zbog mogućnosti eskalacije situacije i nasilja, kazao je danas ambasador SAD-a u Prištini, Džefri Hovenijer. Kosovsku vladu poziva da se pozabavi zabrinutošću Srba sa Severa Kosova koji su izašli iz institucija, a i Beograd i Prištinu da preduzmu korake da smanje tenzije i očuvaju mir i bezbednost.

U prostorijama ambasade SAD-a Hovenijer je danas odgovarao na novinarska pitanja nekoliko redakcija sa Kosova, među kojima je bio i KoSSev portal.

Napuštanje institucija nije rešenje

Ambasador SAD smatra da povlačenje Srba iz kosovskih institucija nije rešenje za trenutnu situaciju.

„Zabrinuti smo da ovo takođe ima potencijal da dodatno eskalira tenzije na terenu“, dodaje.

Priština da se pozabavi zabrinutošću onih koji su izašli iz institucija

Odgovarajući na pitanje KoSSev-a o tome kako pronaći rešenje za novonastalu situaciju na Severu, ambasador kaže:

„Ohrabrujemo Vladu Kosova da učini sve što je u njenoj moći da dopre do zajednica, da dopre do onih koji su odlučili da odu i da pokuša da odgovori na zabrinutosti na koje su ukazali, kako bi osetili da mogu da se vrate na ono što je ranije bilo dogovoreno – što je integracija srpske zajednice u institucije vlasti. To je ono što bismo želeli da vidimo“.

Precizira da deo zajednice (srpske prim. red.) sada izražava zabrinutost i frustraciju upravo zbog toga što smatraju da jednaka prava nisu u potpunosti realizovana.

„Zaista je važno da ih politički lideri čuju i da se time pozabave. Dakle, to je naš savet njima“, poručio je Hovenijer.

On, sa druge strane, naglašava da je narod na Kosovu privržen zakonu i ustavu, kao i multietničnosti.

Naglašava da je Kosovo najjače i najbolje kada su sve njegove zajednice zastupljene u institucijama vlasti, te navodi da je pravi prioritet, tj. ono na čemu su SAD i „partneri Kosova“ radili to da se „okupe svi građani Kosova“, te se nada da će se to i postići.

„Svi smo trenutno zabrinuti za stanje na Severu. Ovo društvo će biti jače kada svi njegovi elementi budu učestvovali u strukturama vlasti. Snaga Kosova, između ostalog, leži u njegovoj multietničnosti. Nadamo se da ćemo videti srpsku zajednicu koja u potpunosti učestvuje u vlasti“

Hitno započeti pregovore o osnivanju ZSO, ali ne želimo novu Republiku Srpsku

Hovenijer je pozvao i Beograd i Prištinu da preduzmu korake da smanje tenzije i očuvaju mir i bezbednost.

„Verujemo da i Priština i Beograd imaju važnu ulogu u smanjenju tenzija i negovanju mira i stabilnosti“, naglasio je.

Ujedno je poručio da su SAD kao i drugi „prijatelji Kosova“ fokusirani i aktivno angažovani na različitim nivoima upravo kako bi pokušali da pomognu da se smanje tenzije.

Hovenije je pozvao obe strane da primene sve ono što je dogovoreno u Briselu. Akcenat je posebno stavio na razgovore o ZSO i formiranje ovog tela.

„Smatramo da je još hitnije – hitno započeti pregovore o osnivanju Zajednice opština sa srpskom većinom. To je zahtev koji smo postavili“, poručio je.

Ambasador, sa druge strane, precizira da ZSO mora da bude u skladu sa kosovskim ustavom, ali i odlukom Ustavnog suda iz 2016. godine. Još jednom je podcrtao da SAD ne žele novu Republiku Srpsku.

„Kao što sam mnogo puta rekao – mi ne podržavamo i ne bismo podržali aranžman nalik Republici Srpskoj. Ali postoji hitnost u ovome. I to je nešto što je zajednica identifikovala kao važno za njih, tako da se osećaju da učestvuju na način koji smatraju utešnim i prihvatljivim, da se njihov glas čuje i da njihova prava budu u potpunosti zaštićena. To je nešto što već neko vreme tražimo od raznih kosovskih vlada da sprovedu“, poručio je ambasador.

Hovenijer kaže da postoji mnogo načina na koje Vlada Kosova može da ispuni obavezu o formiranju ZSO, a da se pri tom „izbegne situacija poput one sa Republikom Srpskom“.

„Radujemo se trenutku kada će Vlada staviti neke predloge na sto, uz izvesnu hitnost, kako bi pomogla da se upravo to postigne“, poručio je.

Produžiti rok za preregistracije, zabrinuti smo zbog novčanih kazni

Hovenijer je podsetio i na još jedan zahtev SAD-a, ali i drugih zemalja koji je upućen Prištini.

„Zabrinuti smo zbog vremenskog okvira i procesa sprovođenja vladine odluke o registarskim tablicama. Smatramo da ga treba u potpunosti produžiti. Ne tražimo faznu implementaciju ili delimična produženja. Posebno smo zabrinuti zbog novčanih kazni ili drugih kaznenih mera koje će se preduzimati od 21. novembra i tu zabrinutost smo jasno saopštili vladi“, kazao je Hovenijer.

On je, sa druge strane, podcrtao da je sasvim razumno da Priština želi i očekuje da njeni stanovnici i građani imaju registarske tablice koje izdaje sama kosovska vlada, te da je ovaj potez u skladu sa Briselskim sporazumom.

„U više navrata smo govorili da su odluke vlade i sam proces u skladu sa Briselskim sporazumom, ali smo od početka izražavali stvarnu zabrinutost oko načina na koji će to biti sprovedeno. I dalje smo zabrinuti“, poručio je.

Kaže da su ove zabrinutosti još hitnije u trenutnim okolnostima.

„Tražimo od vlade da ne nastavi sa ovim planom kako je izneto početkom meseca“, poručio je Hovenijer.

Razumno je očekivati da Kosovo ispuni svoje obaveze

Upitan da li bi SAD pristale na to da zatraže od Beograda da odloži zahtev za formiranje ZSO, a zbog toga što njegova zemlja traži od Kosova da produži rok za preregistraciju, Hovenijer kaže da „ne prihvata takvu simetriju“.

„Mislim da je u pitanju neka lažna ekvivalentnost. Tražimo od Vlade Kosova da odloži sprovođenje odluke o registarskim tablicama, jer smatramo da je potrebno više vremena za dobijanje podrške (srpske zajednice prim. red.). Ne osporavamo legitimnost potrebe za postupnim ukidanjem registarskih tablica koje izdaje Srbija. Zajednica je na stolu od 2013. godine, mislim da je deo briselskog paketa od 2013. Zatim je došla odluka Ustavnog suda iz 2016. Sada smo u 2022. godini. Ne smatramo da je nerazumno očekivati od Vlade Kosova da ispuni obavezu koju je preuzela“.

Kriza je, nije najpogodnije vreme da ministri putuju u SAD

Hovenijer je ujedno upitan o medijskim navodima da je kosovskoj ministarki pravde, Aljbuljeni Hadžiju, odbijena viza za posetu SAD.

Kaže da mu nisu poznate okolnosti u kojima ministar ne bi imao pravo da dobije vizu za zvaničnu posetu, ali je i dodao da je trenutno na delu kriza, te da ovo nije „najpogodnije vreme“ za međunarodne posete.

„Veoma smo fokusirani na ovu krizu. Verujemo da je ova vlada veoma fokusirana na ovu krizu. Ovo nije nužno najpogodnije vreme da ministri putuju u SAD na zvanične sastanke s obzirom na krizu koja se mora rešiti. To smo i preneli raznim zvaničnicima u vladi“, kazao je Hovenijer.

Upitan o nemačko-francuskom predlogu, Hovenijer nije želeo da iznosi detalje o njegovom sadržaju.

„Jer cela poenta osetljive diplomatske komunikacije je da ona ostaje osetljiva dok se vlade bave komplikovanim stvarima“, poručio je.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.