Vučić sa Bogdanom Bukumirićem na terasi predsedništva

Vučić i Bukmirić
Foto: Buducnostsrvijeav, Instagram

„Bogdan Bukumirić je čovek kojeg su Albanci, pre 18 godina, nedaleko od Goraždevca, teško ranili, istovremeno ubivši dvojicu njegovih drugara Panteliju i Ivana, ubijeni su i ranjeni samo zato što su pripadali srpskom rodu“, navedeno je na zvaničnom Instagram profilu predsednika Srbije Aleksandra Vučića uz objavljenu sliku sa balkona srpskog predsedništva.

Uz podsećanje na to da je petnaestogodišnji dečak Bogdan 2003, pogođen sa osam metaka, a da je zvanično obustavljena istraga ubica i ranjavanja dece na Bistrici, predsednik Srbije poručio je da se potraga za zločincima ne prekida nikada.

„Ubice znaju da dok su živi neće imati mira“, piše na Instagramu.

Vučić je obećao Bogdanu da će razgovarati sa predstavnicima svih srpskih nadležnih organa da „ponude dodatne nagrade“ za bilo kakva saznanja o zločinu sa Bistrice.

Predsednik je uveren u to i da će imati snage da na neki način pomogne Bogdanu, koji, već godinama pokušava da se skući.

Pre pet dana navršilo se 18 godina od ubistva dva srpska dečaka u Goraždevcu.

U oružanom napadu tog 13. avgusta 2003. godine, na obali Bistrice, kraj Goraždevca, na licu mesta ubijen je Ivan Jovović (19). Pantelija Dakić (12) je povredama podlegao u pećkoj bolnici. Bogdan Bukumirić (14), Đorđe Ugrenović (20), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13) teško su ranjeni.

Najteže povređeni Bukumirić je prebačen u francusku bolnicu u Južnoj Mitrovici, a na putu do bolnice, napadnuto je i vozilo hitne pomoći. Nakon prve operacije, Bukumirića bez znakova života, ponovo hitno prebacuju u drugu bolnicu, u severnoj Kosovskoj Mitrovici, a odatle helikopterom na VMA u Beogradu, gde šest dana provodi u komi i preživljava četiri teške operacije.

Osamnnaest godina kasnije – ubice nisu pronađene, dok su Specijalno tužilaštvo Kosova i EULEX 2010. godine obustavili istragu usled toga što ona „nije dovela do konkretnih rezultata, ili potencijalno osumnjičenih”.

Više o samom napadu na goraždevačku decu 2003. godine, kao i na selo tokom 2015., čitajte u vestima:

Zločin na Bistrici: „Sete nas se samo 13“; „Jedino poverenje u Vučića“

Osamnaest godina od zločina na Bistrici

Sedamnaest godina od zločina na Bistrici, obeležavanje u Goraždevcu

Sedamnaest godina od zločina nad decom u Goraždevcu

Šesnaest godina od zločina na Bistrici, obeležavanje u Goraždevcu i Beogradu

Parastos ubijenoj deci u Goraždevcu: Sačuvajmo domove u Metohiji

15. parastos ubijenoj deci na Bistrici

14 godina od ubistva dece u Goraždevcu

Goraždevac u magli: „Tata, napali su selo“

Goraždevac: Kamenje koje se kotrlja 12 godinaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.