Podignuta optužnica protiv deset osoba zbog prevara nemačkih državljana

Specijalno tužilaštvo Kosova
FOTO: Preuzeto sa Koha

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je u utorak optužnicu protiv deset osoba, koje se sumnjiče da su delovanjem sa Kosova prevarili nemačke državljane.

Kako se navodi u saopštenju, okrivljeni inicijala: A.K, F. G, K. B, H. K, E. Z, A. S, Ć. (Q) K, H. B, L. B i L. B., koristeći znanje nemačkog jezika, sa Kosova su doveli u zabludu mnoge nemačke državljane, uglavnom starijih godina, obavezujući ih da plate troškove za osvojene listiće lutrije.

„Uz pomoć drugih saizvršilaca u Nemačkoj, prevarili su građane Republike Nemačke, navodeći ih da im pošalju novac u različitim iznosima ili kupone Amazon.com, Inc, na način da su telefonskim putem pozivali oštećene, većinom starijih godina, iz različitih krajeva Nemačke, a onda su ih lažnim predstavljanjem doveli u zabludu govoreći im da su na lutriji dobili veliki iznos novca. Međutim, unapred su ih obavezali da plate troškove, pa su ih podsticali da novac šalju preko svojih saradnika u Nemačkoj ili preko finansijskih sindikata kao što su: Moneygram, Western Union, Capital-Ria, Vllesa-Ria, na imena različitih ljudi sa Kosova ili da kupe kupone Amazona i pokažu njihove kodove, koje su okrivljeni potom koristili za lične onlajn kupovine“, saopštilo je u utorak Specijalno tužilaštvo.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.