Vučić: Priština radi na kupovini i svađanju Srba; Verujem u srpsku snagu, i da neće ići protiv svojih

Priština „pravi probleme“ Beogradu u vezi sa izgradnjom puta Jarinje-Kosovska Mitrovica. „Nije do para, već je do toga da ne dovučemo sve mašine, a oni onda da pošalju ROSU da tuku radnike i da sklanjaju mašine“, objasnio je danas predsednik Srbije zašto se još uvek nije krenulo sa rekonstrukcijom ove deonice.

Aleksandar Vučić najavio je 31. marta ove godine, da će se najkasnije za mesec dana započeti sa radovima na rekonstrukciji i proširenju magistralnog puta Jarinje-Kosovska Mitrovica. Međutim, sa radovima se još uvek nije počelo jer, kako tvrdi predsednik, Priština „pravi probleme“.

„Pravi nam prištinska vlast tu probleme. Kažu ne smemo tu da radimo, inače, mi bismo to uradili na najlepši način… To bi trebalo da bude najvažniji projekat koji bi mi trebalo da uradimo, da se vidi kako možemo da uradimo put, da ga proširimo, da bude nov, da sija, da bude kao pista. I mi bismo ga uradili, nije do para, već je do toga da ne dovučemo sve mašine, a oni onda da pošalju ROSU da tuku radnike i da sklanjaju mašine“, kazao je Vučić tokom obilaska radova na rehabilitaciji puta Golubac – Donji Milanovac.

Priština pokušava da kupuje Srbe

Vučić je Prištinu ujedno optužio da, uoči lokalnih izbora, radi na „svađanju Srba i stvaranju mnogo Srpskih lista“. Tvrdi ujedno da Priština pokušava da „kupuje Srbe“ u opštinama Novo Brdo, Klokot i Gračanica.

Znaju oni da će teško proći u Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću

„Tuku tamo gde misle da je moguće i to je naravno njihova politika, posebno u ovo vreme gde oni misle da je to samo njihova unutrašnja stvar, da Srbija sa svim tim nema nikakve veze i da je dovoljno da izdvoje nešto više novca iz para državnih fondova i da pokušaju da kupe volju Srba“, kazao je Vučić.

Predsednik, međutim, veruje u „srpsku snagu, zajedništvo i jedinstvo“, ali i da će Srbi sa KiM i ovog puta Prištini odgovoriti na pravi način.

„Da im kažu šta misle o tome i u kojoj državi žive, ali i da neće da se cepaju od sopstvenog naroda i pomažu stvaranju nekih novih država, a pogotovu ne da idu protiv svojih ljudi. To je kao da idete protiv svoje porodice i protiv svoje dece. Pa čak i svoje budućnosti, da budem sasvim otvoren“, dodao je.

O čemu da pričam sa Kurtijem, optužio nas za tri genocida

Nova runda dijaloga u Briselu najavljena je za kraj ovog ili početak sledećeg meseca, bez konkretnijeg preciziranja datuma.

Predsednik Srbije kaže da će uvek otići u Brisel kada ga budu pozvali. Sa druge strane, poručuje i da ne vidi „veliki smisao“ bilo kakvih razgovora sa kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem.

„To je čovek koji je rekao da smo mi tri genocida počinili nad njima, o čemu dalje vi mislite da pričamo? I samo bi da govori o prošlosti, nikada o budućnosti, a ni tu prošlost nije proučio kao što je trebalo da je prouči“, dodao je Vučić.

Vučić je još jednom naznačio da Srbija mora da učestvuje u dijalogu. Kaže da je to dobro za Srbe na KiM i da se time povećava bezbednost i sigurnost.

„Ali zato što bi time trebalo ujedno da spustimo tenzije između Srba i Albanaca, jer ćemo mi biti dva najveća naroda na Zapadnom Balkanu u narednih 100 godina sasvim sigurno. To je naš interes, e sad, hoćemo li u tome uspeti, to je druga stvar“, zaključio je Vučić.

Priština nema želju da rasvetli sudbinu otetih novinara

Na današnji dan navršavaju se 23 godine od otmice novinarske ekipe Radio Prištine – Đura Slavuja i Ranka Perenića kod Velike Hoče, u opštini Orahovac.

Predsednik Srbije prisetio se danas da je, nekoliko dana nakon što su oteta dvojica novinara, posetio suprugu Ranka Perinića kod Kosova Polja. Konstatovao je da Priština ne želi da rasvetli ovaj slučaj.

„Ne mislim da će ikada postojati želja kod Albanaca da otkriju ko je zločin počinio i gde je zločin počinio, a naše je da se tih divnih ljudi sećamo i da im odajemo poštu“, tvrdiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.