BLOG 525. dan epidemije: Za Nemačku Kosovo ponovo visokorizično

Nemačka je ponovo uvrstila Kosovo kao destinacija visokog rizika po širenje koronavirusa. To je usled naglog porasta broja novozaraženih javili su kosovski mediji pozivajući se na saopštenje nemačkog Ministarstva spoljnih poslova. Građanima Nemačke se takoše savetuje da izbegavaju posete Kosovu ukoliko nisu neophodne. Ova odluka stupiće na snagu 22. avgusta, kada će biti objavljene nove mere za ulazak građana Kosova u Nemačku. A nove mere na Kosovu su već stupile juče na snagu i policija je već prekinula najmanje tri svadbe – sve u rejonu Pizrena. Broj novozaraženih već je uveliko prevalio 2000 dnevno. Za to vreme srpske zdravstvene vlasti već najavljuju da se od sledeće nedelje očekuje skok inficiranih na 3000 dnevno.

Kuba odobrila još dve svoje vakcine protiv koronavirusa

Kuba je odobrila upotrebu još dve vakcine protiv virusa korona na čijem su razvoju radili domaći naučnici.

Vlasti na Kubi saopštile su da je kombinacija dve doze vakcine „Soberana dva“ i jedne doze „Soberana plus“ sprečila simptome kovida-19 sa efikasnošću od 91,2 odsto u ispitivanjima obavljenim u tri faze.

Kubanski Centar za kontrolu lekova i medicinskih uređaja (CECMED) objavio je da je objavljeno odobrenje za upotrebu obe vakcine.

Na razvoju „Soberana dva“ radili su zajednički institucije Kube i Irana.

Iran je već odobrio vakcinu pod nazivom „Pasterkovak“.

U julu je Kuba odobrila svoju prvu vakcinu protiv kovid-19 „Abdala“.

Kosovsko ministarstvo zdravlja: 2.279 slučajeva infekcije, osam osoba preminulo

Za poslednja 24 sata na Kosovu je zabeleženo 2.279 novih slučajeva zaraze koronavirusom, osam osoba je preminulo, dok je broj testiranih 12.666, saopštilo je kosovsko ministarstvo zdravlja.

Više o tome u posebnoj vesti.

Srbija: 1.510 novih slučajeva koronavirusa, preminulo još jedanaest osoba

Za poslednja 24 časa u Srbiji je od posledica kovida-19 preminulo jedanaest osoba. Zvanično je potvrđeno 1.510 novih slučajeva infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Više o tome u posebnoj vesti.

Srpske sredine: 22 novoinficirano, nema preminulih

Od ukupno 69 testiranih uzoraka u srpskim sredinama na KiM, prema poslednjim podacima, 22 osobe obolele su od kovida, saopštio je Krizni štab opštine Kosovska Mitrovica.

Više o tome u posebnoj vesti.

Više od 600 kazni zbog nepoštovanja mera

Kosovska policija nastavlja sa izricanjem velikog broja kazni zbog nepoštovanja epidemioloških mera. Samo u poslednja 24 sata, policija je kaznila 664 osobe širom teritorije Kosova.

SZO želi najbolje naučnike za istraživanje virusa

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je da traži najbolje naučne umove koji će istraživati nove patogene sposobne za prelaz sa životinja na čoveka i izazivanje nove pandemije, prenosi N1.

SZO je vrhunske naučnike pozvao da apliciraju za članstvo u panelu koji će se službeno zvati Naučna savetnička grupa za poreklo novih patogena.

Panel će se sastojati od 25 stručnjaka i očekuje se da će se krajem septembra prvi put virtuelno sastati.

„U poslednjih 20 godina imali smo mnogo takvih patogena, SARS, MERS, ptičji grip, ziku i, naravno, SARS-CoV-2“, rekla je Van Kerkhove.

Van Kerkhove, američka epidemiološkinja koja je prvi stručnjak SZO za kovid-19, prisetila se da je bilo potrebno više od godinu dana da se otkrije da su jednogrbe deve bile posrednik u prelazu Bliskoistočnog respiratornog sindroma (MERS) na čoveka.

Novi panel će sastaviti globalni okvir za proučavanje životinja, ljudi, hrane, životne sredine, biosigurnosti i protokola za laboratorijska postupanja kad se pojavi novi patogen, rekla je.

„Želimo da budemo sigurni da imamo adekvatan tehnički i naučni okvir za idući put.. jer će ga biti“, naglasila je.

Panel će razmotriti i napredak na proučavanju porekla virusa SARS-CoV-2 koji se pojavio u Kini krajem pretprošle godine.

Tim stručnjaka SZO i kineski naučnici zajednički su utvrdili u martu da je taj virus sa slepog miša prešao na čoveka preko druge životinje koja je bila posrednik, ali su za to potrebna dodatna istraživanja.

Poruka Darije Kisić Tepavčević o vakcinaciji (RTS/N1/ KoSSev)

„Vidimo da se širom sveta pogoršava epidemiološka situacija, a ako se obuhvat vakcinacije značajno ne poveća u narednom periodu, možemo očekivati i značajno veći broj obolelih koji završavaju u jedinicama intenzivne nege i, nažalost, umiru“, upozorila je ministarka za rad i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević.

Ona je, odgovarajući na pitanja novinara o trećoj dozi vakcine, najavila da će i sama treću dozu primiti danas „ako stigne“ ili sutra, a da je odabrala istu vakcinu kao i prethodnog puta.

„Ali, da bi neko primio treću dozu, prvo mora da primi prve dve, i zato je i dalje naglašavam da se promoviše vakcinacija onih koji to nisu učinili i da to učine što pre“, poručila je Darija Kisić Tepavčević u razgovoru s novinarima posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta.

Koju vakcinu primiti kao buster dozu? (N1)

„Generalni je stav da je bezbedno bilo kojom vakcinom“, tvrdi Darija Kisić Tepavčević kada je u pitanju izbor buster doze.

I bez obzira na to koja kompanija stoji iza prve dve doze.

„Sa jednim izuzetkom, što smo već naveli, ukoliko ste primili vakcinu ruskog proizvođača koji ima dve komponente, prvu i drugu, da ukoliko se odlučite da primite i treću dozu istog proizvođača da to bude prva komponenta“, navela je Kisić Tepavčević.

Sa koleginicom Tepavčević saglasan je i profesor u penziji Zoran Radovanović. Ali, napominje da kada se pored postojeće ponude vakcina pojavi neka bolja, onda, logično, uzimate bolju. Kada je on pozvan na prvu dozu u ponudi je bio samo Sinofarm, pa je sada za treću odabrao Fajzerovo cepivo.

„Posebno za starije osobe je celishodnije da odaberu Fajzer, ali jako dobra je i AstraZeneka, dobra je i ruska Sputnjik V“, kaže Radovanović.

Mlađima i svima ostalima koji su ispitivali nivo antitela, a rezultati pokazali da su ispod graničnih vrednosti, poručuje da to ne znači da oni nisu zaštićeni. Niti da se u njihovom slučaju treća doza „ponaša“ kao prva.

„I kod njih ta treća doza ima efekat ‘buster’ ili ‘rapel’ doze. Dakle, osveži i pojača nivo antitela, deluje i na taj ćelijski imunitet manje kod mrtvih vakcina kao što je kineska, više kod ovih drugih“, dodaje Radovanović.

Mikrobiolog Milanko Šekler zagovara kombinovanje vakcina. Njegovo višedecenijsko iskustvo pokazalo je, kaže, da se tako dobija bolja zaštita.

„Kineski autori proizvođači Sinofarm vakcine su ispitivali kombinaciju dva Sinofarma sa jednim Fajzerom i iste kombinacije su ispitivale arapske zemlje Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati. Oni su imali iskustva da i ta kombinacija radi sasvim pristojno, ima dobru zaštitu“, navodi Šekler.

Argentina je, dodaje, ispitivala kombinovanje dve doze kineskog Sinofarma sa ruskim Sputnjikom, što je kako kaže, takođe dalo pristojnu zaštitu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.