Upis u srednju školu preko eUprave: Potvrda posle 15. jula

Škola
Foto: Beta/Hina/ Admir Buljubašić

Prvi upisni krug u srednje škole završava se danas. Ko se odluči da dokumentaciju preda elektronski, preko portala eUprave, to može da učini sve do ponoći. Drugi upisni krug, na preostala slobodna mesta u celoj Srbiji, održaće se u ponedeljak, 13. jula. I za njega će važiti mogućnost i elektronskog i „papirnog“ upisa. Tek nakon toga, posle 15. jula, roditelji koji su dokumenta predali elektronski, dobiće mejlom obaveštenje da je upis uspešno obavljen ili da, eventualno, treba doneti još neki dokument.

Koronavirus promenio je dosta toga u našoj zemlji, između ostalog i način upisa u srednju školu koji od sada može da se obavi i preko portala eUprave – elektronski, bez dolaska u školu i donošenja dokumentacije u papiru.

Iako postoji detaljno upustvo na portalu, u praksi roditelji baš i nisu tako lako obavili ovaj zadatak.

“Juče smo celo pre podne pokušavali da upišemo dete u gimnaziju preko portala eUprave. I nismo uspeli. Nikakvu povratnu informaciju nismo dobili”, žali se Beograđanka M.V. koja se jutros spremila da, po starom dobrom papirnom običaju, ode do škole i preda potrebnu dokumentaciju za kćerkin upis.

Potom je, kaže, ipak zvala gimnaziju, i posle uveravanja iz škole da nijedno dete sa spiska za upis neće biti bez provere “skinuto” sa liste za upis, još jednom dala šansu eUpravi.

“Ovaj put smo celu proceduru uspešno završili, ali nismo dobili povratni mejl da je sve obavljeno kako treba”, navodi ova majka buduće srednjoškolke koja se obratila našoj redakciji.

Potvrda da je dete uspešno upisano u srednju školu stići će na mejl roditelja tek posle 15. jula, jer u međuvremenu treba da se završi i drugi upisni rok, na preostala slobodna mesta, što je zakazano za ponedeljak, 13. jul.

“Kada se podnese prijava, ona se prikazuje u obrađivačkom panelu ovlašćenog lica škole u koju je učenik raspoređen. Kada se uspešno završi upis, roditeljima stiže poruka putem elektronske pošte: Obaveštavamo Vas da je upis Vašeg deteta u školu uspešno završen. Srećan početak! Ako je potrebno da se određeni podatak proveri u prijavi, takođe putem elektronske pošte roditelj dobija poruku: Obaveštavamo Vas da upis Vašeg deteta u srednju školu nije potvrđen zbog nepotpunih podataka. Molimo Vas da se javite školi”, navodi se u Uputstvu eUprave za popunjavanje elektronske prijave za upis u srednju školu.

Ukoliko je potrebno da se roditelji jave školi zbog dodatnih podataka, na portalu eUprava postoji i adresar srednjih škola.

Roditelji koji dete u srednju školu upisuju elektronskim putem, ne moraju da dolaze u školu, niti da prilažu bilo kakva dokumenta. Ako je eventualno potrebno da prilože uverenje o obavljenom lekarskom pregledu, već u zavisnosti od škole koju upisuju, o tome će biti naknadno obavešteni.

Za razliku od njih, oni koji se opredele da upis obave “po starinski” – u papiru, sa sobom će morati da ponesu dokumentaciju: prijavu za upis, uverenje o položenom završnom ispitu i originalno svedočanstvo o završenom osnovnom obrazovanju, a često i originalna svedočanstva o završenom šestom, sedmom i osmom razredu. Pojedine srednje stručne škole, za razliku od gimnazija, zahtevaju i lekarsko uverenje o ispunjavanju zdravstvenih uslova.

Obaveštenje o upisu tek od srede, 15. jula

Usluga Elektronskog upisa u srednju školu dostupna je roditeljima i u prvom i u drugom upisnom krugu – 9, 10. i 13. jula do ponoći.

Ovlašćena lica srednjih škola, a takva je samo jedna osoba u svakoj školi, moći će da se loguje na sistem i obradi upisne prijave tek od 14. jula.

Tek potom će roditelji, nakon 15. jula, dobiti obaveštenje o izvršenom upisu – poruku o obradi podataka i verifikaciji.

Nova.rs

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.