Lajčak sa Kurtijem u PR: Negira tvrdnje o novom pregovaračkom okviru; Sa Bisljimijem o slobodi kretanja

Miroslav Lajčak
FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, posetio je danas Prištinu treći put za manje od mesec dana. Ovog puta, međutim, bez prethodne najave dolaska, razgovarao je sa kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem, o novoj rundi dijaloga.

Da je Lajčak stigao u Prištinu, te da se sastao sa kosovskim premijerom, potvrdio je u popodnevnim satima portparol kosovske vlade, Perparim Krieziu.

Kurti je ranije danas prisustvovao sednici kosovske skupštine, nakon čega ju je napustio.

Krueziu je saopštio da je Kurti izašao sa sednice upravo zbog sastanka sa Lajčakom.

Ovaj susret nije bio najavljen u zvaničnoj agendi kosovskog premijera.

Za prištinske medije saopštili su i iz EU da ne najavljuju svaku Lajčakovu posetu.

„Ove radne posete, poput ove današnje Kosovu, vrše se u kontekstu guranja napred procesa dijaloga i nastavka razgovora o sveobuhvatnim sporazumima o normalizaciji i aktuelnim pitanjima u vezi sa dijalogom koji vodi EU“, rekao je portparol EU za spoljne poslove Peter Stano za prištinsku Kohu.

Lajčak se sastao sa Kurtijem oko 14.00, a potom i sa prvim zamenikom predsednika kosovske vlade, Besnikom Bisljimijem

Lajčak je nakon sastanaka kazao da je u fokusu razgovora bio nastavak dijaloga, ali i pripreme za novi susret u Briselu.

Mediji prenose i da je Lajčak odbio da kaže kada će biti naredni sastanak na visokom nivou.

„Ovde smo da poguramo proces napred, sastanak će se održati što je pre moguće i to je razlog zašto sam danas ovde. Želimo da budemo sigurni da sastanak ima sadržaj i da bude produktivan“, naveo je Lajčak.

Poslednji sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga održan je 18. avgusta. Tada je saopšteno da će se redovni sastanci održavati na mesečnom nivou.

Prema navodima prištinske Kohe, izaslanik EU je kazao medijima da je „bio iznenađen“ kada je čuo navode srpskog predsednika o tome da postoji novi okvir dijaloga.

Gazeta Express takođe iznosi iste navode, ali uz naznaku da je Lajčak demantovao da postoji „novi okvir“.

Podsetimo, predsednik Srbije je u više navrata u prethodnim danima, nakon sastanka sa Lajčakom, ali i prekjuče – na sednici Narodne skupštine o Kosovu, govorio o tome da postoje pokušaji promene „političke armature“ pregovora.

„Iz onoga što je postizano, reći će da će to biti urađeno, ali je važnije da nas privole da se krećemo ka neformalnom i suštinskom priznanju nezavisnosti. To će biti predstavljeno kao dar sa neba i šta god budemo rekli, biće teško za našu zemlju“, kazao je Vučić.

Ovaj izaslanik je ujedno potvrdio da će prisustvovati ovomesečnoj generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija na kojoj će biti i visoki predstavnik EU, Žozep Borelj, ali i srpski predsednik, Aleksandar Vučić.

Lajčak se u međuvremenu oglasio na Tviteru navodeći da je sa Besnikom Bisljimijem razgovao o aktuelnim temama, a posebno o slobodi kretanja i energetici.

Potom je iz kosovske vlade potvrđeno da je Kurti na sastanku sa Lajačkom izrazio spremnost Kosova da se uključi u „principijelan i uravnotežen dijalog od kojeg korist imaju građani obe zemlje“.

Kurti je još jednom kazao da bi takav dijalog trebalo da dovede do pravno-obavezujućeg sporazuma o uzajamnom priznanju.

Takođe je i Priština potvrdila da se razgovaralo o nastavku dijaloga i pripremama za naredni susret.

Podsetimo, Lajčak je prošle nedelje takođe boravio u Prištini, a potom i u Beogradu, takođe s ciljem razgovora o procesu dijaloga. On je tada, međutim, po prvi put posetio region sa savetnicima francuskog i nemačkog lidera.

Ovo je zapravo treća poseta Lajačka Kosovu u prethodnih mesec dana. Izaslanik EU je krajem avgusta meseca posetio Prištinu, pa Beograd, sa američkim izaslanikom Gabrijelom Eskobarom.

Kurti se danas sastao i sa specijalnim izaslanikom Nemačke za Zapadni Balkan, Manuelom Zaracinom, koji je nakon višednevnog boravka u Beogradu, gde se sastao sa srpskom premijerkom i predsednikom, doputovao i u Prištinu.

Saracin je i sa jednim i drugim zvaničnicima razgovarao o situaciji u regionu i predstojećem Samitu Berlinskog procesa, koji će biti održan u novembru. U pisanoj izjavi za KoSSev i RTV Kim danas je naveo da računa na konstruktivne doprinose Prištine i Beograda na putu zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

Prištinski mediji prenose da se sa Kurtijem sastala i zamenica ambasadora Sjedinjenih Američkih Država, Alison Grunder. Prema takođe medijskim navodima, reč je o redovnom sastanku koji nije povezan sa Lajčakovom posetom.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.