Vučić o merama Prištine: Neko je bacio ovde smeće sa strane, pa nisam se izjasnio zašto je to uradio, podrazumeva se

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, o novim merama Prištine nije se izjašnjavao jer ga niko nije pitao. Za tako nečim svakako nema ni potrebe jer i kada neko baci smeće sa strane, on se ne izjašnjava, ali „podrazumeva se“ da su to osnovne civilizacijske vrednosti.

Odlazeća vlada u Prištini, donela je odluku da zabrani uvoz robe iz Srbije na kojima nije naznačeno da je upućena u „Republiku Kosovo“, odluku koja je, poput taksi Ramuša Haradinaja, takođe u potpunosti obustavila uvoz robe iz Srbije.

Na pitanje zašto se do sada nije izjasnio o ovim, novim merama Prištine, predsednik Vučić je izjavio da ga niko nije pitao.

„Nisam se izjašnjavao jer me niko nije pitao i nisam u stanju da svakoga dana komentarišem neke nove odluke. Svakog dana izmisle nešto novo. Izjasnili su se oni koji su trebali da se izjasne, od Marka Đurića do Vlade Srbije“, rekao je on prilikom obilaska radova na putu Novi Pazar – Tutin.

Da je upitan, rekao bi da je to sumanuto, i da ne zna kako Priština zamišlja svet bez slobodne trgovine.

„Srećom to su osudili i Amerikanci i Evropljani, Rusi i svi. To su neke civilizacijske vrednosti, ne moram na sve… Sad, neko je bacio ovde smeće sa strane, pa nisam se izjasnio zašto je to uradio, podrazumeva se“, pojasnio je.

Srbiji ostaje da vidi šta će po pitanju tih mera uraditi nova kosovska vlada i rekao da one Srbiju dnevno koštaju oko milion evra.

O promeni granica: Ipak će za ponešto morati da se pita i Srbija

Na pitanje o pisanjima medija da će specijalni predstavnik EU za dijalog, Miroslav Lajčak obnoviti pregovore u junu, rekao je da ga interesuje na čemu EU zasniva taj optimizam, ali da se pregovarati mora, ipak, uslov da Priština ukloni prepreke za trgovinu pre nastavka dijaloga, ostaje.

Nešto oštrije je odgovorio na pitanje o čvrstom stavu zemalja članica EU koje su juče, prilikom predstavljanja izveštaja Miroslava Lajčaka, izrazile čvrst stav protiv promene granica.

Predsednik im poručuje da će se za neke stvari pitati i Srbija i podseća da su odbili njegovo „kompromisno rešenje“.

„Uvek su se velike sile mešale u naše balkanske stvari. Ja nisam slučajno za svoj poslednji govor, za koji smatram da će se citirati, u Ujedinjenim nacijama rekao Balkan balkanskim narodima i zbog te politike, znam dvojicu srpskih velikana koji su stradali – kralj Aleksandar i Svetozar Marković“, rekao je predsednik Vučić.

Bez obzira na to, tu krilaticu je izgovorio zato što zna da bi svaki čovek želeo da mi odlučujemo o onome što se tiče nas.

„A onda se nasmejete, oni vam unapred kažu šta može, šta ne može, po kojim pravilima ili, bolje da kažem, osmehnete se, ugrizete se za jezik, prećutite, kažete – vi svoj posao, mi ćemo svoj“, to je poruka za njih, ali predsednik je imao i poruku za narod Srbije – „ipak će za ponešto morati da se pita i Srbija“.

„Lepo je što su oni sve to već odlučili i što su sve napravili, ali na kraju, i građani Srbije donosiće odluke, i rukovodstvo Srbije. I to kao rukovodstvo nezavisne i suverene zemlje“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.