Kramon: Dok se svi na Kosovu žale na mešanje Vučića, Kurti glasa u Albaniji – neprihvatljivo

Kurti glasao Albanija
FOTO: Gazeta Express

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, izašao je danas na još jedne izbore, ali ne u svojstvu kandidata, već građanina, i to Albanije – gde se danas održavaju parlamentarni izbori. Ovakav potez kosovskog premijera naišao je na kritike. Osim opozicije na Kosovu, oglasio se i Ričard Grenel, ali i izvestiteljka EP za Kosovo, Viola fon Kramon – premijer Kosova je glasao u susednoj državi, ovo je neprihvatljivo, poručila je.

Ogranak Samoopredeljenja u Albaniji, ove godine je po prvi put predstavio svoje kandidate za parlamentarne izbore u Albaniji.

Reč je o trojici kandidata koje je prethodno građanima Albanije putem svog Fejsbuk profila predstavio lično lider ove stranke i kosovski premijer, Aljbin Kurti.

Kurti koji, kako je sam potvrdio, ima pasoš Albanije, glasao je jutros u Tirani uz članove svoje stranke, među kojima su bili i predstavnici izvršne vlasti na Kosovu.

On je jutros pozvao građane Albanije da izađu na birališta jer, kako je rekao, to je dužnost onih koji vole demokratiju.

Kurti se odmah nakon glasanja vratio na Kosovo. Međutim njegov potez naišao je nezadovoljstvo izvestiteljke EP za Kosovo, Viole fon Kramon, ali i opozicione stranke sa najvećom podrškom glasača na Kosovu – PDK.

„Ne mogu da razumem o čemu se ovde radi. S jedne strane svi se na Kosovu žale na mešanje Srbije ili na predsednika Vučića lično, a sa druge strane, premijer Kosova je čak glasao u susednoj državi. Neprihvatljivo. Barem za mene“.

U međuvremenu se oglasio i izaslanik bivšeg predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel.

„Premijer Kosova glasa na albanskim izborima. Ovo toliko govori svetu o Kurtiju. Međunarodna zajednica treba da bude sumnjičava prema njegovim motivima“.

 

„Umesto da se bavi životima građana Kosova, odlučio je da prednost da izborima u Albaniji“, kritikovao ga je i v.d. predsednika PDK, Enver Hodžaj.

Kaže da dok ljudi na Kosovu „umiru usled nedostatka vakcina, Kurti i ministri putuju džipovima u Albaniju“.

„U međuvremenu, Albanija je dostigla brojku od 400.000 vakcinisanih građana, na Kosovu ih ima samo 20.000, koji čekaju drugi kontingent pomoći u vivdu vakcina“.

Kaže da u Prizrenskoj bolnici nema nijedne doze vakcine, a da je ista situacija i u drugim centrima za vakcinaciju na Kosovu.

Hodžaj ujedno tvrdi da je ovo Kurtijev sedmi boravak u Albaniji od kada je postao premijer.

Prethodno se oglasio još jedan poslanik PDK, Bekim Hadžiju (Haxhiu) sa sličnom porukom.

„Premijer Kosova zatvorio je Centar za vakcinaciju u hali ‘1. oktobar’ u Prištini, dok je i sam glasao u biračkom centru u Tirani. Umesto da se bavi spašavanjem života građana Kosova, on je odlučio da tamošnje izbore postavi kao prioritet i da sprovodi politiku u Albaniji“.

Kritike stižu i iz LDK.

„Glava drži poput noja na Kosovu, a rep visoko u Albaniji. Danas su zabeležena četiri smrtna slučaja kao rezultat kovid-19, nijedna vakcina za spasavanje života, čak ni reč, postupak ili osećaj odgovornosti kosovskog premijera za svoje građane“, poručio mu je nekadašnji ministar zdravlja, Armend Zemaj.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.