Petković: Kurti glasanjem na izborima u Albaniji krči put ‘velikoj Albaniji’; Đurić: Opasna igra i jasan izazov za SAD, EU i Srbiju

petković Đurić
FOTO: KoSSev

Nižu se reakcije povodom Kurtijevog jutrašnjeg odlaska u Tiranu gde je glasao na albanskim parlamentarnim izborima. Pojedinim predstavnicima sa zapada, ali i opoziciji na Kosovu koji su kritikovali ovakav potez kosovskog premijera, večeras su se pridružili bivši i sadašnji dikrektor Kancelarije za KiM.

„Ko god je do sada imao dileme u pogledu planova Aljbina Kurtija o formiranju ‘velike Albanije’, danas je mogao da se uveri kako Kurti pred očima kompletne međunarodne javnosti pokazuje da je njegov prvi, jedini i osnovni cilj formiranje ove opasne tvorevine koja direktno potkopava mir i stabilnost na području Zapadnog Balkana“, poručio je Petković.

Kaže da bi Kurtijeve reči i gest trebalo da alarmiraju kompletnu međunarodnu javnost da, kako je dodao, takvim idejama jednom zauvek stane na put.

„Kurtijevo učešće na izborima u Albaniji i poruke koje je odatle poslao, samo su korak dalje u realizaciji njegove velikoalbanske ideje“, dodao je Petković, koji je danas završio svoju dvodnevnu posetu KiM.

Kaže da bi bilo dobro da „umesto snova o ‘velikoj Albaniji'“ Kurti pokaže ovakvu „prilježnost“ i kada je dijalog u pitanju i formiranje Zajednice srpskih opština, „umesto što skoro 3.000 dana nastavlja da krši Briselski sporazum“.

Petković koji je juče na severu Kosova dodelio ključeve stanova mladim bračnim parovima u severnom delu Mitrovice koji su izgrađeni od strane vlade Srbije, kaže da je tako nešto sporno za Prištinu, ali ne i to što „Kurti skandaloznim glasanjem na izborima u Albaniji krči put ‘velikoj Albaniji'“.

Večeras se oglasio i Petkovićev prethodnik, a sadašnji srpski ambasador u SAD, Marko Đurić.

„Svima bi trebalo da bude vrlo jasno šta je ovde na dnevnom redu. ‘Dijalog nije prioritet’, ali lično glasanje u susednoj državi jeste?“, upitao je Đurić.

Kaže da ga najviše zabrinjava to što politički pokret koji predvodi Kurti učestvuje na izborima u Albanij.

„Ovo je vrlo opasna igra i jasan izazov za SAD, EU, Srbiju i međunarodnu zajednicu. Zapamtimo ovo dobro, a zatim razmislimo o tome ko tačno pokušava da ponovo pretvori Balkan u bure baruta“, poručio je Đurić u objavi na Tviteru.

Danas su se u Albaniji održali novi parlamentarni izbori na kojima je po prvi put ogranak Samoopredeljenja Aljbina Kurtija predstavio svoje kandidate.

Reč je o trojici kandidata koje je prethodno građanima Albanije putem svog Fejsbuk profila predstavio i lično lider ove stranke i kosovski premijer, Aljbin Kurti.

Kurti koji, kako je sam potvrdio, ima pasoš Albanije, glasao je jutros u Tirani uz članove svoje stranke, među kojima su bili i predstavnici izvršne vlasti na Kosovu.

On je jutros pozvao građane Albanije da izađu na birališta jer, kako je rekao, to je dužnost onih koji vole demokratiju.

Kurti se odmah nakon glasanja vratio na Kosovo. Međutim njegov potez naišao je na nezadovoljstvo izvestiteljke EP za Kosovo, Viole fon Kramon, izaslanika bivšeg predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine, Ričarda Grenela, ali i dve najveće opozicione stranke na Kosovu – PDK i LDK.

I dok Kramon i Grenel negoduju zbog same činjenice da je kosovski premijer glasao na izborima u Albaniji, za opoziciju u Prištini je najveći problem to što Kurti „ne posvećuje pažnju“ pronalasku vakcina već izborima u Albaniji.

Pročitajte još:

Kramon: Dok se svi na Kosovu žale na mešanje Vučića, Kurti glasa u Albaniji – neprihvatljivo

Aljbin Kurti glasao u Albaniji

Elbasan uzdrman pred izbore! Pjerin Đuvani ubijen! Nedavno se pridružio Socijalističkoj partiji, sumnja u kupovinu glasova

Rama gubi izbore?

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.