Vučić o Kosovu: Ne zalažemo se za zamrznuti konflikt i ne pristajemo na poniženje ništa za sve

„Ne zalažemo se za zamrznuti konflikt. Zalažemo se za kompromis, tražimo, želimo kompromis, ali ne pristajemo na poniženje. Na Ništa za sve Srbija ne sme da pristane i to su bili moji zahtevi mandataru, i ljudima koji predstavljaju skupštinsku većinu“, saopštio je večeras Aleksandar Vučić. A mandatar za sastav nove vlade je Ana Brnabić. U centru pažnje, pored tri cilja o kojima vlada treba da brine – ekonomiji, zdravstvu i Kosovu, odnosno bezbednosti, mora da bude i običan čovek.

Posle stotinjak dana, Srbija je saznala večeras da je Ana Brnabić ponovo kandidatkinja za novog premijera.

Nakon sastanka predsedništva SNS, koja ima apsolutnu dominaciju u srpskom parlamentu, srpski predsednik Aleksandar Vučić, na konferenciji za medije upravo je saopštio šta od nove vlade očekuje, ali i kakvi se ciljevi pred Srbiju postavljaju.

Tri su osnovna cilja i to u okviru političkog programa sa kojim se Srbija „diči“, a to je da je suverena zemlja, nalazi se na putu ka EU i čuvaće prijateljstvo sa Rusijom, Kinom, ali „gradiće sve bolje odnose sa SAD“:
  • da se podigne ekonomska snaga Srbije
  • zdravstvena moć
  • očuvanje bezbednosnog sistema: „sačuvati mir i stabilnost“

Govoreći o trećem cilju, u obrazloženju je kao uvod naveo primer sukoba „samo preko noći“ u Nagorno Karabahu, posle „30 godina zamrznutog konflikta“.

„Mi ne želimo da se to dogodi nama, mi ne želimo da bilo kada na bilo koji način budemo iznenađeni i zato ćemo da čuvamo mir i zato se ne zalažemo za zamrznuti konflikt, već želimo kompromisno rešenje naših problema koje imamo sa Albancima i koje oni imaju sa nama“, kazao je Vučić, dodajući da upravo zato toliko insistiraju na procesu koji se održava pod pokroviteljstvom EU.

Ponovio je da se najveći pritisci očekuju oko Kosova i Metohije – to da se Srbija primora da prizna Kosovo a da ne dobije ništa ili gotovo ništa za uzvrat.

Na pitanje Tanjuga o izjavama koje stižu ovih dana iz Prištine u kojima se kritikuje srpska vlada, Vučić tvrdi da nije pažljivo pratio sve izjave, uključujući i ono što je govorio Edi Rama, jer Vučić zna da sve što u Prištini ponekad rade je zarad unutrašnjo-političkih prilika.

Voleo bi da oni dobro razumeju samo jednu stvar i zato se trudi da nikada ne govori loše i teške stvari, ne zato što bi se neko od njih uplašio, već je važno da se sa Albancima, kako predsednik otkriva, živi u miru.

„Važno je da Albanci znaju, a ja sam im to ponovio u Vašingtonu pred američkim predstavnicima i to sam im rekao nedvosmisleno i u Briselu pred najvišim zvaničnicima EU i pregovaračima. Važno je da znaju da ne postoji taj gvozdeni čekić ili malj kojim će neko da nas udari po glavi, da im mi damo ono što oni priželjkuju a da oni svakoga dana vređaju Beograd, Srbiju, napadaju našu decu na Kosovu i Metohiji i da misle da će neko iz sveta imati dovoljnu snagu u pritisku da nas nateraju na tako nešto. Dakle, ako želite da postižemo nešto kompromisnim rešenjem, ako želite da razgovaramo, mi smo spremni, a to da ćete na silu i pritiskom spolja da rešite sve svoje probleme i tako što ćete Srbiju da unizite – to je nemoguće“.

Vučić otkriva da je ovo prištinskim pregovaračima saopštio u lice, pred svima u inostranstvu, te da ono što govori novinarima je u mnogo blažem tonu od mnogo oštrijeg i težeg tona koji je koristio na razgovorima sa Albancima.

„Ali ako oni to ne vide i ako misle da je to pitanje dobijanja političkih poena na svetskoj političkoj sceni i da misle da će se to dogoditi i ostvariti njihovi snovi – neće“, obećao je Vučić.

Osim što je Ani Brnabić kazao svoje dve želje dok bude sastavljala novu vladu – da 50% žena treba da bude u novoj vladi, i da razmisli o uvođenju dva ministarstva – za ljudska prava i ravnopravnost polova i društveni dijalog, te drugo za brigu o porodici, deci i demografiji, za subotu je predsednik najavio još nešto neviđeno – spektakl – najveću vojnu vežbu koju je Srbija ikada izvela.

„Sve što puca ka vazduhu, iz vazduha, na zemlju, u vazduhu, sve ćete moći da vidite i bojevom municijom, najveću vežbu do sada, da vidite svu snagu srpskog vazduhoplovstva, dakle, to će biti do sada nešto neviđeno“, najavio je predsednik.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.