Prof. Zoran Radovanović: Prikrivanje broja umrlih od kovida najveća prevara u medicini


U Nišu je večeras, 5. oktobra, promovisana knjiga profesora Zorana Radovanovića „Medicina, etika i politika“, Dan Graf, Beograd 2020.

„Malo ko od građana Srbije danas veruje Kriznom štabu, i to će biti ključni problem u trećem talasu epidemije koronavirusa. Građani su morali da dobiju tačne informacije u celom toku epidemije, a ne da im se serviraju netačni podaci, jer oni nisu ovce. Istina mora da se saopšti dozirano, ali nije smela da se sakrije“, kazao je autor.

Radovanović je ocenio da je prikrivanje broja umrlih od kovida najveća prevara u 800 godina dugoj istoriji medicine.

„Nikada nisu podaci prikrivani na taj način i u toj meri. Krizni štab je izgubio svoj autoritet, zato vlast mora da dovede nekoliko nekompromitovanih ličnosti, kojima će građani da poveruju i da poslušaju njihove preporuke, rekao je on i najavio da će lekari Ujedinjeni protiv kovida 6. oktobra ponovo zatražiti ostavku Kriznog štaba“.

Odgovarajući na pitanje zbog čega je postao, kako veruje deo javnosti, jedini glas razuma, profesor Radovanović je kazao da je to obaveza intelektualaca, ali je istovremeno izrazio i razumevanje za strah mnogih lekara i medicinskih radnika od javnog izražavanja mišljenja.

Time se osvrnuo i na stav akademika Vladimira Kostića, koji je u predgovoru napisao:

„Jednom kada neke ličnosti postanu glasovi kojima se kritički preispituju vladajući narativi, oni postaju vlasništvo javnosti (kojoj se inače ne treba nekritički predavati), koja će, ne samo zbog sklonosti zamoru, u svom konformizmu nametati onima koji se prevare da homo sapiensu dostave i malo vatre, da budu ‘savesni do poročnosti’, postanu ‘automati griže savesti’. To je opasni trik transfera odgovornosti“, zapisao je u predgovoru akademik Vladimir Kostić, ukazujući na značaj i ulogu javnih obraćanja profesora Radovanovića.

Promocija je organizovana kao deo skupa posvećenog 20-godišnjici petooktobarskih promena, koji su organizovali pokret Novi Optimizam, portal Južne vesti i City Smart radio, uz podršku dnevnog lista Danas i Fondacije za otvoreno društvo.

Na skupu je predstavljen i manifest Novog Optimizma, a u razgovorima su učestvovali uz profesora Radovanovića, profesor sociologije u penziji Đokica Jovanović, novinari Nedim Sejdinović i Gordana Bjeletić i predsednik Odbora za ljudska prava Niš Dragan Đorđević.

O knjizi

Predgovor za knjigu „Medicina, etika i politika“ napisali su profesor dr Vladimir Kostić, predsednik SANU, kao i jedan od osnivača „Danasa“ i dugogodišnji urednik Božidar Andrejić, a pogovor predsednik UO udruženja Koraci Marko Oljača.Knjiga je u prodaji, a po povlašćenoj ceni od 1.400 dinara može se kupiti u prostorijama Danasa (Alekse Nenadovića 19-23, Beograd) ili naručiti putem mejla [email protected] ili telefonom na broj 011/2436233).DanasPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.