Sastanak predsedništva LDK, mogućnosti da PDK ponudi mesto predsednika i dva ministra

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

LDK priprema teren da ne ostavi mesto predsednika u rukama vršioca dužnosti ukoliko Specijalni sud potvrdi optužnice protiv predsednika Hašima Tačija i lidera PDK Kadrija Veselija.

Izvori Kohe u okviru ovih dešavanja rekli su da je u neformalnim razgovorima razgovarano o mogućnosti da PDK bude odmah uključen u vladu, ako optužnica bude potvrđena njenom vođi. Prema izvorima, ponuda za PDK je nominacija kandidata za predsednika, kao i preuzimanje dva ministarstva u vladi Hotija: ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva zdravlja.

Zvaničnici koje je KOHA kontaktirala negirali su bilo kakve razgovore o tome. Potpredsednik Ljutfi Haziri rekao je kratko da „to nije istina i da nema znanja o ovim opcijama“.

Ali šef Hazirijeve stranke Isa Mustafa već nedeljama upozorava da bi se promene u vladi mogle dogoditi svakog trenutka i da partneri moraju biti spremni za rekonfiguraciju.

U PDK su ponovili stav da je trenutna volja da se ostane u opoziciji. Portparol ove stranke Avni Bitići rekao je da nije bilo takvih rasprava o podeli mesta.

Stranka sa kojom je Mustafa u koaliciji – Alijansa za budućnost Kosova, nema saznanja o razgovorima o proširenju koalicije.

LDK i PDK smatraju da je nemoguće izabrati predsednika samo uz podršku nevećinskih zajednica, bez 14 glasova poslanika Saveza.

Prema Ustavu, predsednik se može birati sa 61 glasom, ali pod uslovom da u glasanju učestvuje 80 poslanika. Na osnovu najvišeg pravnog akta, u slučaju da predsednik privremeno nije u stanju da ispunjava svoje dužnosti, oni se prenose na predsednika Skupštine.

Vjosa Osmani je u ponedeljak za Kohu kazala da Hotijeva vlada od početka nije napravljena na zdravim principima.

„Ali pridruživanje PDK biće još grublje kršenje volje izražene 6. oktobra. To će predstavljati kršenje svakog stuba i svakog principa koje je LDK izneo tokom poslednjih izbora.

„I naravno, to dokazuje da ne nameravaju da uzmu u obzir interes ili volju za koju su rekli da će se boriti i štititi“, rekla je.

Osmani, kao i Pokret Samoopredeljenje, i dalje insistiraju na tome da su jedina opcija koja omogućava stabilne institucije prevremeni izbori.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.