Vučić: Nema priznanja Kosova bez kompromisa; Džonson: Obe strane moraju nešto dati i dobiti


Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je posle sastanka sa američkim senatorima Ronom Džonsonom i Krisom Marfijem da Srbija ne može da prizna nezavisnost Kosova, ako ne dođe do kompromisnog rešenja. Senator Džonson istakao je da SAD žele da podrže dijalog u kome oba naroda moraju nešto dati i dobiti, te da će od sporazuma oba naroda imati korist.

Američki senatori iz redova demokrata i republikanaca juče su boravili u Prištini, a danas su se sastali sa predsednikom Srbije, sa kojim je glavna tema razgovora bilo Kosovo, odnosno ukidanje taksi i nastavak dijaloga.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je da je na sastanku sa Džonsonom i Marfijem izneo stav da Srbija očekuje da Priština ukine takse i da želi postizanje kompromisnog dogovora.

„Dogovor na može da bude ispunjenje ciljeva jedne strane u potpunosti, a da druga strana, srpska, ne dobije ništa. Dogovor podrazumeva da i jedna i druga strana podjednako izgube, da bi obe strane podjednako dobile“, naveo je Vučić.

On je rekao da Albanci očekuju da dobiju potvrdu onog što misle da su dobili i ni na šta manje ne žele da pristanu.

„Srbija ne može da prizna nezavisnost Kosova, ako ne dođe do kompromisnog rešenja. Mogu da nas muče koliko god hoće. Na nama je da izvučemo najviše šta možemo, da dođemo do kompromisnog rešenja“, rekao je predsednik Srbije.

Vučić se zahvalio senatorima na angažovanju i istakao da je interes Srbije intenziviranje političkog dijaloga na visokom nivou, kao i da je potrebno da odnosi sa SAD-om budu partnerski. On je naveo da su oni unapređeni u brojnim oblastima.

„Uspeli smo u poslednje vreme da naše odnose unapredimo, ali ima još dosta posla. Uveren sam da je želja za unapređenjem odnosa obostrana. Razgovarali smo o napretku ekonomske saradnje. Imamo dobru vojno – tehničku saradnju, civilnu, posebno sa Ohajom, ali može da bude još bolja“, naveo je predsednik Srbije.

Džonson: Sporazum verovatno neće biti zadovoljavajući ni za jednu stranu

Senator Ron Džonson rekao je da i Beograd i Priština u postizanju sporazuma moraju nešto dati i dobiti.

„Mi smo iz različitih stranaka i želimo da iskažemo podršku Amerike za srpski narod. Razlike između Srbije i Kosova treba da budu rešene, kako bi obe nacije krenule napred. Verovatno sporazum neće biti zadovoljavajući ni za jednu stranu, ali kad dogovor bude postignut potencijal i benefit obe nacije biće mnogo bolji“, naveo je on i rekao da će SAD podržati ono što obe strane budu dogovorile.

Američki senatori naveli su da je potreban veliki kompromis i žrtva obe strane. Kris Marfi je rekao da se nadaju da će nakon kosovskih izbora tamošnje vlasti učiniti korake koji su neophodni da se ponovo uspostave pregovori sa Beogradom.

“Mi smo došli da bi preneli potpuno jasnu poruku da su i republikanci i demokrate u Kongresu uz Srbiju i da žele snažnije partnerstvo. SAD će pružiti pomoć na svaki način. Nadamo se da će Srbija nastaviti put ka EU i približiti se mnogim američkim političkim i ekonomskim saveznicima u Evropi”, rekao je Marfi.

Dijalog Beograda i Prištine je prekinut je nakon što je Vlada Kosova uvela takse na robu iz Srbije i BiH 6. novembra, da bi ih 21. novembra povećala na 100 odsto. Takva odluka je doneta nakon odluke Interpola da odbije zahtev Kosova za prijem u tu organizaciju.

Zbog uvođenja taksi suspendovan je dijalog Beograda i Prištine u Briselu, a srpski zvaničnici poručili su da on neće biti nastavljen dok carine na robu iz Srbije ne budu ukinute.

Umesto ukidanja, međutim, takse od 100 odsto uvedene su i na proizvode stranih kompanije koji se proizvode i uvoze iz Srbije.

Promeni stavova Prištine nisu doprineli ni pritisci Brisela i Vašingtona.

Američki senatori nedavno su posetili i Prištinu gde su se sastali sa albanskim i srpskih zvaničnicima i  izneli slične poruke, o tome čitajte u:

Senatori SAD: Dijalog se mora nastaviti i teške odluke moraju biti donete

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.