Dubrava: 23-godišnji zatvorenik izvršio samoubistvo

Dubrava
Dubravakoss

Dvadesettrogodišnji zatvorenik u Dubravi izvršio je juče samoubistvo u svojoj zatvorskoj ćeliji, saopštila je Kazneno-popravna služba Kosova, prenosi Gazeta Express

„Sinoć oko 20 i 15 zatvorenik u Kazneno-popravnom centru u Dubravi izvršio je samoubistvo (vešanjem) svojim prslukom na rešetkama iza vrata sobe. Usledila je momentalna intervencija osoblja zatvora i medicinskog osoblja, ali uprkos naporima, oživljavanje nije uspelo i kao rezultat toga, umro je“, navodi se u saopštenju.

Da je zatvorenik F. I. pronađen u kazneno-popravnom domu u Dubravi bez znakova života saopštio je ovog jutra Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

„U toku boravka u zatvoru u Dubravi, imao je posete psihologa, psihijatra, pulmologa, stomatologa i drugih lekara kada je izjavljivao da razmišlja da izvrši samoubistvo vešanjem, dakle, bila mu je određena stalna pratnja. Prepisana mu je antidepresivna terapija (od strane psihijatra) i neko vreme je boravio u stacionaru Zatvora u Dubravi“, navodi se u saopštenju.

Kosovsko veće za zaštitu prava i ljudskih sloboda zatražilo je brzu istragu i pozvalo je na hitnu intervenciju Ministarstva zdravlja i Ministarstva pravde kako bi se osigurala kvalitetna i efikasna zaštita života i zdravlja osoba lišenih slobode.

F. I. bio je osuđen januara meseca za izvršenje krivičnog dela – Teške telesne povrede, prenosi Koha.

Česta samoubistva

Slučajevi koji su registrovani kao samoubistva česti su u kosovskim zatvorima. U avgustu ove godine pritvorenik koji je čekao izručenje SAD-u, kako su preneli kosovski mediji, a navode potvrdili prištinski organi, obesio se u pritvorskom centru u Peći.

Takođe u avgustu prošle godine dogodilo se samoubistvo vešanjem zatvorenika u Dubravi, posle čega su suspendovani službenici i medicinske sestre.

Najpoznatiji i ujedno najkontraverzniji slučaj je iz novembra 2016. – smrt aktiviste Samoopredeljenje, Astrita Deharija.

Iako je tužilaštvo slučaj okarakterisalo kao samoubistvo, porodica i saborci do danas su ostali pri tvrdnjama da se navodno radilo o ubistvu i da je mladi Dehari, navodno bio žrtva političkog progona.

Samoubistvo, kako je kosovsko tužilaštvo okarakterisalo slučaj, izvršio je 2014. Marjan Abazi, optuženi ratni zločinac za pomaganje u masakru Albanaca u selu Meja kod Đakovice 1999. godine.

I u izveštajima Stejt departmenta o stanju ljudskih prava na Kosovu, ističe se pitanje zatvorskih uslova, a u izveštaju za 2018, spomenut je i slučaj Deharijeve smrti.

Iako se potvrđuje da su neki od standarda i uslova ispunjeni u pritvornim centrima, prema izveštaju iz iste godine, na primer, navodi se da su brojni problemi ostali, pre svega u programima rehabilitacije, nasilja među zatvorenicima, korupciji, lošoj medicinskoj nezi i izloženosti radikalizaciji i ekspremizaciji političih stavova.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.