Vučić pred put u Vašington od Putina dobio „dobre savete“

Vučić putin voa
FOTO: VOA

„Predsednik SAD, Donald Tramp, najverovatnije neće prisustvovati razgovorima predstavnika Beograda i Prištine, 27. juna u Beloj Kući, on bi se pojavio kada bi došlo do nekog, ne znam kakvog rešenja za pitanje Kosova“, izjavio je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, iz Moskve, nakon sastanka sa predsednikom Rusije, Vladimirom Putinom. Sa Putinom je, kako kaže, razgovarao o „svim idejama koje postoje u svetu za rešavanje kosovskog pitanja“, a ujedno je dobio „dobre savete i analize“ pred odlazak u Brisel i u Vašington.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, nakon jučerašnjeg sastanka sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine, danas je boravio u Moskvi, gde se sastao sa predsednikom Rusije, Vladimirom Putinom.

Vučić je izjavio da je u Moskvi s Putinom imao „srdačan i dobar“ sastanak i da je „veoma zadovoljan“ razgovorom, „imajući u vidu interese Srbije“.

Razgovaralo se, kaže o svim ključnim pitanjima – političkim, pre svega o KiM-u, o regionu, odnosima u svetu.

Osim toga, Vučić je od Putina dobio „dobre savete i dobre analize“.

„Razgovarali smo o svim idejama koje postoje u svetu i načinima za rešavanje kosovsko-metohijskog problema, predsednik Putin je na jedan mudar način iskazao svoja mišljenja, poštujući pre svega stavove Srbije“, objasnio je.

Precizira da mu je bilo važno da čuje njegove „dobre stavove i važne misli“ o KiM-u.

Na konstataciju novinara da se Rusija zalaže za rešenje u skladu sa Rezolucijom 1244 i interesima Beograda, te pitanje da li je dobio prijateljski savet kako da vodi predstojeće razgovore u Briselu i Vašingtonu, Vučić poručuje da je Putin „suviše mudar i veliki da bi to radio tako direktno“.

„Ali da na pametan način ume da ukaže na određene stvari, u to nema sumnje, na tome sam mu veliko zahvalan“, kratko je objasnio.

Vučić je potvrdio da će u četvrtak otići za Brisel, da će tamo boraviti i u petak, a gde će se, između ostalih evropskih zvaničnika, sastati i sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom, a nakon čega će otići za Vašington.

Vučić međutim, nije potvrdio da će se u Briselu sastati sa kosovskim premijerom, Avdulahom Hotijem, koji će takođe boraviti u Briselu u četvrtak.

Na Hotijevoj agendi tokom boravka u Briselu, takođe se ne nalazi sastanak sa Vučićem, ali ni sa Miroslavom Lajčakom, više o tome u posebnoj vesti.

„Čak ponešto i da znam, ne moram sve da kažem“

Na pitanje da li se EU i SAD takmiče u vezi sa tim ko će pokrenuti dijalog, s obzirom na to da će 25. boraviti u Briselu, a 27. u Vašingtonu, gde će se sastati sa prištinskom delegacijom, Vučić poručuje:

„Srbija je jedna ponosita, uspravna ali mala zemlja koja mora da vodi računa da se malo kome zamera, a uvek da zaštiti svoje vitalne interese. A to da ja sve znam, čak ponešto i da znam, ne moram sve da kažem“.

Vučić je ujedno izjavio da ne očekuje američkog predsednika, Donalda Trampa na sastanku sa predstavnicima Prištine 27. juna, te da bi se Tramp „pojavio kada bi došlo do nekog, ne znam kakvog rešenja za pitanje Kosova“.

Izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel, u prošlonedeljnom intervjuu za Gazetu Express takođe je potvrdio da Tramp u tom trenutku nije planirao da prisustvuje sastanku u Vašingtonu.

Navodi da će se prema rečima Trampovog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine, u Vašingtonu razgovarati o ekonomskim odnosima.

Sa druge strane, ove razgovore još jednom ocenjuje kao teške, uz naznaku da „narod ne bira nekog da bi obavljao lepe i lake stvari, već da bi prihvatio teške probleme na svojim leđima“.

„Ako se ne pojavimo mi smo uništili i izolovali svoju zemlju, a kada se pojavimo moramo da vodimo računa od svojim državnim i nacionalnim interesima i to ćemo raditi“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.