Vučić: Dijalog s Prištinom možda već u julu, nijedno rešenje ne može biti lako

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je da Srbija, u skladu s odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, u potpunosti podržava dijalog Beograda i Prištine pod okriljem EU i da se opredeljenost Srbije ka evropskoj budućnosti ne može odvajati od evropskog pokroviteljstva u tim razgovorima.

Sve teme o kojima se razgovara su veoma bolne, ma kako težili kompromisnim rešenjima i nikada ne mogu biti laka i jednostavna za našu Srbiju, rekao je Vučić posle razgovora sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom i naveo da očekuje vrlo brzo nastavak dijaloga sa Prištinom, možda već u julu.

Vučić je rekao da Lajčak svojim znanjem i integritetom može da garantuje nezavisnost u posredovanju.

On je ocenio da nijedno rešenje ne može da bude lako za Srbiju i da kada krenu razgovori neće biti lakih pitanja, da će obezbediti budućnost svim građanima Srbije, zaštitu spomenika Srpske pravoslavne crkve i zaštitu srpskog naroda na Kosovu.

On je istakao da Srbija u razgovore ulazi u dobroj veri, ali da to očekuje i od druge strane, a ne samo da Priština isporučuje svoje zahteve.

Vučić je rekao da želi da razgovara i o formiranju Zajednice srpskih opština.

Izrazio je nadu da će se postići kompromis.

On je dodao da se očekuje nastavak dijaloga, da Srbija ceni napore SAD, ali da se očekuje nastavak pod pokroviteljstvom EU, jer je taj dijalog vezan za evropsku perspektivu Srbije.

Naglasio je da naredna Vlada Srbije mora da se posveti daljim evrointegracijama.

On je ponovio da sutra ide u Moskvu, da se nada da će potom otići u Brisel, a zatim u Vašington i u Sloveniju na proces Brdo – Brioni.

Lajčak: Obnova dijaloga bez odlaganja

Lajčak je poručio da je lično spreman da se nastavi dijalog pod okriljem EU, bez odlaganja i kako bi se postigao sveobuhvatni sporazum koji će normalizovati odnose, rešiti nerešena pitanja, biti održiv i prihvatljiv i za region i članice EU.

„Kao posrednik nisam ovde da bilo koga guram u određeni sporazum, već da pomognem stranama da postignu dogovor koji će funkcionisati za obe strane i oba naroda“, rekao je Lajčak koji je čestitao Vučiću na izbornoj pobedi.

I Lajčak je rekao da veruje da se dijalog može nastaviti već u julu, podsećajući da je mesto Srbije u Evropi i da to u velikoj meri zavisi od rešavanja pitanja sa Prištinom.

„Srbija je deo Evrope. Vaši problemi su naši. Ali znate da je vas put povezan sa dijalogom“, poručio je Lajčak i dodao da želi da Srbija napreduje u dijalogu.

Ponovo je ukazao na važnost dijaloga i rekao da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao o očekivanjima.

N1

Lajčak je prošle nedelje boravio u posetii Prištini gde se sastao sa predstavnicima institucija i političkih stranaka. Više o tome u nastavku:

Lajčak: Stvoreni su uslovi za nastavak dijaloga Prištine i Beograda

Drugi dan posete Lajčaka: Od lidera stranaka tražio inkluzivnost i koordinaciju radi nastavka dijaloga

Lajčak u Prištini: Očekujem blisku saradnju sa SAD u dijalogu

Hoti pozvao na „Forum lidera“ uoči sastanka u Vašingtonu, LVV se neće odazvati

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.