Hoti u Briselu 25. juna, na agendi nema sastanaka i razgovora u vezi sa dijalogom

Avdulah Hoti
Foto: Gazeta Express

Kosovski premijer, Avdulah Hoti, potvrdio je sinoć da će 25. juna boraviti u Briselu, gde će se sastati sa predstavnicima Evropske unije. Sudeći po agendi koju je objavio na svojoj Fejsbuk stranici, Hoti se neće sastati sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine, kao ni sa predstavnicima Beograda.

Više medija, kako u Beogradu, tako i u Prištini, javilo je juče, pozivajući se na nezvanične potvrde, da će nova runda dijaloga Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa početi 25. juna u Briselu, dok je Radio slobodna Evropa ujedno prenela da će Prištinu najverovatnije predstavljati kosovski premijer, Avdulah Hoti, a da se ne zna ko će predstavljati Beograd.

U odgovoru za Gazeta Express, portparol Evropske unije Peter Stano, nije mogao sinoć da potvrdi da će se 25. juna održati sastanak između predstavnika Beograda i Prištine.

Hoti je potom potvrdio da će otputovati za Brisel 25. juna, objavivši agendu o svom boravku kojom nisu predviđeni sastanci sa predstavnicima Beograda ili Lajčakom.

U svojstvu kosovskog premijera sastaću se sa predsedavajućom evropske komisije, Ursulom fon der Lajen, predsednikom Evropskog saveta, Šarlom Mišelom, komesarom za proširenje Oliverom Varheljem i predsedavajućim Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta, Dejvidom Mekalisterom, navodi se u Hotijevoj objavi.

Sa njima će, kako je saopštio, razgovarati o preduzetim koracima u borbi protiv koronavirusa, podršci EK za ekonomski oporavak i viznoj liberalizaciji za Kosovo.

Hoti je ujedno najavio da će iz Brisela otputovati za Vašingoton gde će u Beloj kući 27. juna, kako je saopštio, započeti razgovore o međusobnom priznanju i „snažnom planu za ekonomski razvoj“.

O nastavku dijaloga Beograda i Prištine, juče se govorilo u Beogradu, tokom posete izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslava Lajčaka, koji je prošle nedelje boravio i u Prištini.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i Lajčak, nakon jučerašnjeg sastanka, saopštili su medijima da bi do nastavka dijaloga trebalo doći ubrzo, tj. početkom jula, dok je predsednik Srbije izjavio da će tačan datum odrediti upravo Lajčak.

Sa druge strane, Vučić je u svom obraćanju ipak naznačio da se nada da će pre odlaska u Vašington – 27. juna, „imati jedan dan za posetu Briselu“, ne preciziravši o kom tačno danu je reč, ali dodavši da nije u planu da se ta poseta poklopi sa posetom prištinskih zvaničnika.

„Nemamo taj dogovor, oni će da idu sami, mi ćemo da idemo sami u različitim danima, koliko sam ja razumeo, sad, ubijte me ako nešto bude drugačije“, rekao je juče na konferenciji za štampu sa Lajčakom.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, prošle nedelje je tokom posete Prištini izjavio da će datum objaviti nakon što obavi konsultacije sa Beogradom i Prištinom.

U iščekvanju da Lajčak objavi datum početka dijaloga, predstavnici Beograda i Prištine boraviće u Vašingtonu 27. juna.

I dok iz Prištine koja želi da SAD preuzmu vodeću ulogu u dijalogu stižu učestale poruke da ovaj sastanak predstavlja početak procesa usmerenog ka zaključenju sveobuhvatnog sporazuma i priznanja od strane Srbije, a iz Evropske unije da se „ne takmiče sa SAD“, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, poručuje da priznanje Kosova neće biti tema ovog sastanka, već da će se razgovarati o ekonomiji.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.