Lajčak: Vučić pokazao odgovoran pristup da preduzme teške odluke

Miroslav Lajčak
FOTO: KoSSev

Vrlo intenzivni, teški ali otvoreni razgovori, ali kao rezultat, osećamo se ohrabreno, kazao je danas u Beogradu evropski posrednik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak. U ime visoke petorke obratio se medijima nakon sastanka sa srpskim predsednikom.

Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu danas sa specijalnim izaslanicima EU i SAD Miroslavom Lajčakom i Gabrijelom Eskobarom, kao i diplomatskim savetnicima francuskog predsednika, nemačkog kancelara i italijanskog premijera, koji su u Beograd stigli iz Prištine.

Predsednik Vučić je, kaže Lajčak, pokazao odgovoran pristup i volju da „preduzme teške odluke u interesu mira i evropske perspektive za Srbiju“.

„Za nas istaknuta obaveza primene Zajednice opština sa srpskom većinom je krucijalni element za stabilnost i ostajemo uvereni da plan koji je u septembru predstavljen i o kojem smo danas razgovarali je najbolji način za normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova i za evropsku integraciju regiona. Naš rad će se bez odlaganja nastaviti“, rekao je Lajčak.

Najteži razgovor koji smo imali – otvorena i teška diskusija, u odvojenom obraćanju je ocenio Aleksandar Vučić.

Upozorio je javnost na to da je „nedvosmisleno bio suočen“ sa problemima i izazovima koji bi bili stavljeni pred Srbiju, ukoliko se ne bi saglasio sa predloženim planom.

„Ono oko čega smo saglasni je da zamrznuti konflikt nije rešenje i da kad imate zamrznuti konflikt, samo je pitanje trenutka kada će neko da ga odmrzne i da pojedinci uruše mir i stabilnost celog Zapadnog Balkana“, kazao je Vučić.

Visoka delegacija boravila je prethodno u Prištini.

Inače, na sličan način kako je ocenio razgovore u Beogradu, Lajčak je opisao i razgovore sa Kurtijem, te i tamo izrazio nadu da će doći do „potpunog razumevanja“ i „korišćenja potencijala“ ovog predloga.

Opširnije o današnjim sastancima pročitajte ovde:

 

Vučić nakon sastanka sa petorkom: Saglasni da zamrznuti konflikt nije rešenje, spremni da prihvatimo koncept uz rezervisanost za jedno pitanje

 

Lajčak nakon sastanka sa Kurtijem: Očekivali smo bolje razumevanje prilika koje pruža predlog EUPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.