Lajčak nakon sastanka sa Kurtijem: Očekivali smo bolje razumevanje prilika koje pruža predlog EU

FOTO: Printscreen/Kosovska vlada

Specijalni izaslanici EU i SAD-a, Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar, zajedno sa višim predstavnicima Nemačke, Francuske i Italije, kako je i najavljeno, danas su boravili u Prištini, gde su se sastali sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem. Svrha sastanka, kako je kazao Lajčak, bio je razgovor o predlogu EU za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Sastanak međunarodnih zvaničnika sa kosovskim premijerom trajao je oko dva sata, a ta činjenica, kako je kazao Lajčak u izjavi za medije, pokazuje da sastanak nije bio lak, „ali je bio veoma iskren i otvoren“.

„Kao što znate, došli smo ovde danas sa veoma jakom delegacijom EU, SAD, i višim predstavnicima Nemačke, Francuske i Italije, što je samo po sebi signal da smo veoma posvećeni normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, a sve pomenute sile su snažno stale iza ove inicijative“, poručio je Lajčak, a preneli mediji.

I sada je, kao i tokom prethodne posete Prištini, u izjavi za medije bio kratak, jer su, kaže, u sred misije, ali je poručio da su očekivali bolje razumevanje prilika koje pruža predlog, prethodno poznat kao francusko-nemački, a sada kao predlog Evropske Unije.

„Nadam se da ćemo doći do toga, do potpunog razumevanja i potpunog korišćenja potencijala ovog predloga. Nastavićemo da radimo na tome“, zaključio je Miroslav Lajčak.

Kosovski premijer Aljbin Kurti za sada se o sastanku nije oglašavao, ali su mediji koji su pratili sam početak sastanka preneli da je međunarodne zvaničnike upoznao sa situacijom na Kosovu u vezi sa poplavama, te se pohvalio da je do duboko u noć obilazio poplavljena područja. Ujedno je poručio da je KBS na terenu sa opremom neophodnom u vreme poplava.

Međunarodna petorka se iz Prištine uputila u Beograd gde će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Dok je sastanak Lajčaka, Eskobara i predstavnika Francuske, Nemačke i Italije trajao u Prištini, u Beogradu je srpski predsednik Aleksandar Vučić ugostio grupu nemačkih ambasadora iz regiona među kojima i ambasador u Prištini Jer Rode, na čelu sa izaslanikom sa dijalogom Manuelom Saracinom. Došli su ambasadori Savezne Republike Nemačke iz Beograda, Tirane, Sarajeva, Skoplja, Podgorice i Prištine.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.