Vučić na VMA obišao pripadnika UNMIK-a: O testeri, „licemerju“ EU i SAD

„Akcija na Severu Kosova je bila antikorupcijska taman onoliko koliko su protiv korupcije orijentisani Haradinaj i Tači“, dok je ruski državljanin „pretučen sa namerom i sa željom da se utera strah u kosti srpskom stanovništvu“, poručio je danas predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, iz Vojno-medicinske akademije u Beogradu tokom posete ruskom državljaninu koji je povređen u akciji Kosovske policije na Severu Kosova. U toku dana u drugom obraćanju medijima, prilikom inauguracije projekata zahvaliće se američkim prijateljima, i članovima ambasade SAD, ali u novom obraćanju će reći i da se neko spremao da izubija Srbe, i da ga ništa nije toliko zabolelo i povredilo koliko u Beogradu ima Srba – nego činjenica da: „sam video koliko Srba u Beogradu ima koji navijaju za albanske ekstremiste koji su te naše Srbe tukli“.

Medijima se Vučić obratio u društvu ruskog ambasadora Čepurina i ministra odbrane Aleksandra Vulina.

Ramuš Haradinaj proglasio M. K. nepoželjnom osobom

Dok je predsednik Srbije bio u poseti pripadniku UNMIK-a, kosovski premijer, Ramuš Haradinaj je od kosovskog ministarstva spoljnih poslova zatražio da se ruski državljanin proglasi nepoželjnom osobom,

„Odluka je doneta danas u vezi sa ovim licem koje radi kao član međunarodnog osoblja u Ujedinjenim Nacijama i istome se naređuje da napusti teritoriju Republike Kosovo“, poručio je Haradinaj u objavi na Fejsbuk profilu.

Pripadnik UNMIK-a M.K juče je transportovan iz mitrovičkog KBC-a dva dana nakon što je tokom nedavne policijske akcije na Severu Kosova zadobio povrede.

M.K. je uhapšen u mestu Varage, u opštini Zubin Potok, kada ga je specijalna jedinica Kosovske policije zatekla u parkiranom automobilu ispred jedne od barikada. M.K. je tada okrivljen za krivično delo ometanje službenog lica u obavljanju službene dužnosti, ali je ubrzo nakon toga oslobođen jer je kao osoblje međunarodne misije zaštićen diplomatskim imunitetom.

U međuvremenu pojavili su se i natpisi u kosovskim medijima da je u njegovom vozilu pronađena motorna testera.

„Drago mi je što je gospodin Krasnoščekov u dobrom stanju, kad kažem u dobrom stanju, posle tako teških udaraca nije lako biti u dobrom stanju“, poručio je Vučić.

Izneo je detalje njegovih povreda i stanja.

Kaže da je srpski državni vrh na početku mislio da je ruski državljanin greškom „udaren kundakom“, ali „kako se kasnije ispostavilo, tu nije bilo nikakve greške sa njihove strane, oni su to sa namerom radili i sa željom da uteraju strah u kosti srpskom stanovništvu i nije ih bilo naročito briga ni što je u pitanju državljanin Rusije, i pre svega radnik administracije UN-a“, poručio je predsednik.

Ono što je sada poseban problem, to je da na žešći način albanske snage gone Srbe koji su štitili domove i nisu želeli da njihovi specijalci dođu do njihovih kuća – a koji nisu ni gojeni, nisu ni uhapšeni, ni bilo šta slično, kaže Vučić.

„Žešće ih danas i juče gone nego bilo koga drugog zato što hoće da zaplaše svakoga, hoće bukvalno da uteraju strah u kosti preostalim Srbima na KiM“.

„Oni hoće da im svi Srbi na Kosovu i Metohiji budu poslušni, da se ponašaju onako kako se ponašaju Marko Jakšić i Rada Trajković i to treba da bude model za Srbiju, a ako poštuješ Srbiju i poštuješ Beograd, e onda ćeš da dobiješ kundak i hapšenja na dnevnom nivou“.

Oni će sada više da gone sve one ljude koji su im se suprotstavili, pošto sve ove koje su tobož hapsili zbog korupcije, to su naravno obične gluposti. Biće da je to uglavnom zbog robe iz centralne Srbije

O zapadnom licemerju, srpskim izdajnicima i i negativnoj albanskoj strani

Ono što je Prištini bitno, i „jedina crkva u kojoj se mole“ su SAD, dodaje predsednik. Dok akciju na Severu ocenjuje „antikorupcijskom taman onoliko koliko su protiv korupcije orijentisani Haradinaj i Tači“.

Reakciju EU i Amerike povodom ovih navoda definisao je kao „strašan greh“.

„Zamislite to licemerje EU i Amerikanaca, koji kažu strašno je, ma jezivo je to što su kod Rusa pronašli u ko zna kakvim kolima negde neku testeru kojom se seku drva. Čovek se nalazi u šumi, u nekoj klisuri“.

Vučić je demantovao i navode da je reč o motornoj testeri, rekavši da je u pitanju „obična testera“.

Sa druge strane, kao aršin za licemerje svojih međunarodnih partnera postavlja upravo to što se na RTS upada sa motornom testerom a na šta oni ne reaguju.

Što se tiče dela srpske javnosti koja je otvoreno na strani albanske, to je manji deo naravno, to je vrlo mali deo, ali su vrlo glasni. Oni prate ono što kažu. Dakle, ne morate da imate svoj mozak, uvek će da govore ono što kažu Amerikanci, u ovom slučaju ono što kažu Albanci jer su oni njihovu štićenici i zato će da kažu kako su svi Srbi kriminalci, kako je to jako žestoka borba protiv korupcije i kriminala, a Rus kojeg su tamo zatekli je kriminalac i agent koji je pomagao Srbima

Pogledajte to licemerje EU, kaže Vučić.

„Oni su izabrali svoju albansku stranu i stranu protiv Srbije – od raznih analitičara, političara“, a to su – po drugi put za ovo uključenje ispred VMA pomenuvši Rade Trajković, do Đilasa i svih ostalih.

„Oni imaju svoj posao“, otkriva predsednik dok je njegov posao da bude na strani srpskog naroda i da pobedi.

Jeziva kampanja kriminalizacije našeg naroda koju su podstakle strane agenture

U toku dana, u novom obraćanju medijima, govorio je o istim temama.

„Neko se spremao da izubija Srbe i ništa me nije toliko zabolelo i povredilo koliko u Beogradu ima Srba nego činjenica da sam video koliko Srba u Beogradu ima koji navijaju za albanske ekstremiste koji su te naše Srbe tukli. Još nam objašnjavaju kako su to sve kriminalci. Ta jeziva kampanja kriminalizacije našeg naroda koju su podstakli stranci, pojedine agenture a koje su prihvatili određeni politički centri moći u samom Beogradu je tako zastrašujuća i tako jeziva i direktno uperena protiv vitalnih interesa i protiv opstanka naših naroda“.

Ironično kaže da je za kosovske vlasti izgleda najveći problem na Severu kada je u pitanju vladavina prava.

„Pa nema droge na jugu. To Gnjilane, Priština, Peć, Prizren, Uroševac ili Ferizaj, kako oni kažu, tu droge uopšte nema, tu kriminala uopšte nema, tu poštenje samo cveta, nego samo Sever Kosova je problem i to je to i to je argumentacija i njihova i vi stanete i kažete da nemate šta da dodate“.


Pariz?

Takođe, u jednom od odgovora na pitanje o očekivanjima na predstojećem sastanku u Parizu, Vučić je čak izrazio bojazan da li će uopšte do tog susreta doći.

Vučić „šokiran“ što EU nije reagovala na Tačijevu izjavu o ZSO

Međutim, ono što predsednika „posebno iznenađuje“ je izostanak reakcije Evropske unije na „najopasniju tvrdnju“ kosovskog predsednika Hašima Tačija, koji je nedavno izjavio da „su se stvari promenile, te da je njegov stav da „neće biti autonomija za srpsku zajednicu“, kao ni ZSO, jer bi to podrazumevalo stvaranje Republike Srpske na Kosovu“.

„Bezobraznost i bezobzirnost nemaju granica“ – ovako predsednik Srbije tumači izjavu kosovskog kolege.

Međutim, ono što je njemu važnije je to što „ćute i Nemci i Englezi i Francuzi i Brisel“.

„Čekali smo 24 sata da EU reaguje. I da budem iskren, apsolutno sam šokiran da niko nije reč rekao za dokument koji je potpisan u Briselu, dokument za koji je EU garantovala sprovođenje u delo, i da ćute i da tim povodom jednu jedinu reč ne kažu“, poručio je Vučić.

„Jer, da vam kažem, taj dokument u Briselu su ga potpisali Ivica Dačić i Hašim Tači, ali u prisustvu Ketrin Ešton. Nije tamo bio Sveti Petar, nego je bila Ketrin Ešton, kao visoki predstavnik Evropske Unije“, dodao je Vučić.

Dok, „ako EU nije u stanju da garantuje sporazume u čijem je sastavljanju sama učestvovala“, onda ih poziva da to kažu.

„Da znamo da ti sporazumi više nemaju nikakvu pravnu snagu. Ali onda će se i druge stvari odvijati na drugačiji način. Uneće to dodatu nesigurnost, uneće to dodatne probleme svim stranama, ali je važno da nas EU po tom pitanjima informiše.“

„Ako ti dokumenti ne važe za Albance, onda ne znam kako misle i šta misle sa kim i na koji način da razgovaraju u budućnosti“, dodao je Vučić.

Ali se i nada da će danas ili sutra dočekati reakciju Evropske unije po tom pitanju. „A ako je ne bude, opet dobro, onda znamo šta nam je činiti“.

 

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.