Vučić na Bledu: Ne možemo da budemo deo Evropske unije dok ne rešimo odnose sa Prištinom

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

„Brine me činjenica, a dobili smo informacije, ne od Lajčaka, već iz naših obaveštajnih izvora, da Priština od 4. septembra kreće u novu akciju lobiranja za priznanje, kao i sa zahtevima za prijem u međunarodne organizacije od Uneska do Interpola, Saveta Evrope i drugih“,  izjavio je danas predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, u Sloveniji na Bledskom strateškom forumu. 

Na Bledu je danas počeo 16. Bledski strateški forum, koji će ove godine, pod slovenačkim predsedavanjem Savetom EU, biti posvećen razgovorima o budućnosti EU.

Teme foruma su sva glavna pitanja koja trenutno opterećuju EU, od pandemije kovida-19 do situacije u Avganistanu nakon povratka talibana na vlast i preteće nove izbegličke krize.

Na Bledu su se okupili svi najviši lideri regiona među njima i Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti.

Predsednik Srbije bio je jedini političar iz regiona koji je danas učestvovao na prvom liderskom panelu Bledskog foruma pod nazivom „Budućnost Evrope – odoleti i istrajati“.

„Ne možemo da budemo deo Evropske unije dok ne rešimo odnose sa Prištinom. To je jasno svakome, ne treba da lažemo i obmanjujemo ljude u Srbiji po tom pitanju“, poručio je on.

Aljbina Kurtija, kaže, video je „samo sa bine“, ali ono što ga brine, kako je kazao medijima nakon učešća u panelu, jeste činjenica da Priština kreće u nova lobiranja za priznanje, kao i sa zahtevima da budu prihvaćeni u međunarodnim organizacijama.

I time, prema njegovim rečima, Priština u potpunosti zaustavlja dalju implementaciju Vašingtonskog sporazuma.

Ocenjuje da će to uneti dodatnu nestabilnost u regionu i poručuje: „Naše je da se pripremimo i da odgovorimo na to“

Ipak, Vučić dodaje da će i pored te činjenice, Srbija uvek biti spremna za razgovor i uvek će se odazvati pozivu iz Brisela.

Predsednik Srbije kazao je da se na Bledu danas nije sastao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, dodavši da verovatno svi čekaju da se završe lokalni izbori u Prištini.

Vučić je danas imao i odvojen sastanak sa specijalnim izaslanikom EU, Miroslavom Lajčakom, na kojem je tema bio upravo predstojeći dijalog Beograda i Prištine.

„Razgovori sa Prištinom biće nastavljeni na tehničkom nivou, a očekujemo da će gospodin Lajčak uskoro doputovati i u Beograd i u Prištinu“, kazao je predsednik Srbije, nakon ovog sastanka.

Lajčak je pre početka Bledskog foruma, i najavio da će tokom dana imati odvojene sastanke sa predsednikom Srbije i sa kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem, a u cilju priprema novog sastanka glavnih pregovarača.

Pored slovenačkog državnog vrha na Forumu učestvuju i predsednici Evropskog saveta i Evropskog parlamenta, kao i premijeri, ministri i drugi značajni gosti iz regiona i Evrope, prenosi slovenačka agencija STA.

Forum je počeo uvodnim izlaganjima predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela (Charles Michel), slovenačkog premijera Janeza Janše i ministra inostranih poslova Anžeta Logara. Glavni govornik na prvom panelu biće predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli (Sassoli).

Forum će biti nastavljen u četvrtak, kada će učesnici razgovarati o budućnosti Evrope, kao i o klimatskim promenama i njihovim posledicama po ekonomiju, transatlantske odnose i aktuelna globalna pitanja koja opterećuju međunarodne odnose.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.