U Novom Pazaru otvoren turski konzulat, Erdogan se obratio video porukom

Foto: Nova.rs

Konzulat Turske u Novom Pazaru otvoren je u prisustvu ministara spoljnih poslova Srbije i Turske, Nikole Selakovića i Mevluta Čavušoglua, koji je ocenio da je danas istorijski dan.

Predsednik Turske, Redžep Tajip Erdogan, obratio se video porukom i istakao da će „konzulat dodatno doprineti razvoju odnosa Turske i Srbije, da će biti na usluzi državljanima Turske, ali i braći u Sandžaku koju vidi kao most prijateljstva između Turske i Srbije“.

Erdogan je rekao da svi svedoče da jaka emotivna povezanost utiče na odnose Turske i Srbije i poručio da će se i konzulat odraziti na povezanost dve zemlje čiji se odnosi razvijaju na principu „vin-vin“ pozicije.

„Mi, Srbe, Hrvate, Bošnjake i Albance i sve ostale narode koji žive na prostoru Balkana vidimo kao prijatelje s kojima smo vekovima živeli zajedno i s kojima ćemo i u budućnosti sarađivati na svim poljima“, poručio je Erdogan.

On je naveo da balkanske narode očekuje prosperitetna budućnost ako budu delovali u duhu prijateljstva, solidarnosti i saradnje.

Selaković: Odnosi Srbije i Turske dostigli najviši nivo

Ministar Selaković preneo je „srdačne pozdrave predsednika Aleksandra Vučića“ koji se danas na Bledu „bori za bolju budućnost celog regiona“ i preneo njegovu poruku da su odnosi Srbije i Turske veoma važni, kao i dobri odnosi sa Bošnjacima.

Kako je rekao, ove godine navršava se 142 godine diplomatskih odnosa dve zemlje, koji je dostigao najviši nivo koji odlikuju „poverenje, prijateljstvo i uzajamna saradnja“.

„Potpuno sam uveren da će budući rad generalnog konzulata u Novom Pazaru dati doprinos razvoju te saradnje, ekonomske saradnje i svih opština ovog kraja“, poručio je Selaković.

On je dodao da je prošla godina bila rekordna godina u trgovinskoj saradnji koja je za 10 godina veća 5,4 puta.

Čavušoglu: Istorijski dan

Ministar Čavušoglu preneo je pozdrave predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i istakao da je danas istorijski dan jer se otvara konzulat u Novom Pazaru koji ima posebno mesto u srcu.

„Otvaranje generalnog konzulata u Novom Pazaru je samo jedan od rezultata dobrih odnosa Srbije i Turske“, ocenio je Čavušoglu i ukazao da su 2019. godine Erdogan i Vučić najavili otvaranje generalnog konzulata u Novom Pazaru.

On je istakao da su veoma srećni što su prva država koja je otvorila generalni konzulat u Novom Pazaru i da ih raduje informacija da će to učiniti i Bosna i Hercegovina.

„Naša braća u Sandžaku i naša braća koja vode poreklo iz Sandžaka su čvrsta veza naših zemalja. Regija Sandžak je poznata po kvalitetnim ljudima i sportistima“, rekao je Čavušoglu.

Kako je istakao, konzulat pokriva područje od Pirota na istoku do Užica na zapadu.

Generalni konzul ambasade Turske Bašar Bašol izjavio je da će se tokom svog mandata truditi da bude na usluzi „svojim građanima koji žive ovde i braći u Sandžaku“, te dodao da Sandžak vidi kao čvrstu vezu dve zemlje.

Bašol je poručio da će raditi na tome da privuče više investitora u Novi Pazar i na jug Srbije.

Ambasador Turske u Srbiji Hami Aksoj rekao je da su bilateralni odnosi dostigli najviši nivo u istoriji.

„Saradnja između Turske i Srbije napreduje u svakoj oblasti. Neprestano postavljamo nove ciljeve u ekonomiji, turizmu i kulturi. Naša ulaganja rastu iz dana u dan. Gradimo nove fabrike u Srbiji, gradimo puteve i mostove“, poručio je Aksoj.

On je istakao da Turska ima želju da poveća ulaganja u Sandžak i da će generalni konzulat unaprediti saradnju dve zemlje i dati doprinos razvoju tog dela Srbije.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.